A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Zelenszkij a végére hagyta Magyarországot a NATO-tagországok méltatásakor


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a vilniusi NATO-csúcstalálkozó egyértelművé tette, hogy Ukrajna egyszer a NATO tagja lesz. „Nagyon fontos, hogy a csúcstalálkozó két napja alatt eloszlattunk minden kétséget és kétértelműséget azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna tagja lesz-e a NATO-nak. Tagja lesz!” – mondta Zelenszkij a szerda esti videóbeszédében

Az ukrán elnök sok ország és elnök támogatását megköszönte, mindenekelőtt az Egyesült Államokét. „Köszönöm Biden elnök úrnak és az Egyesült Államoknak, hogy megmutatták, a globális szabadság valóban az amerikai vezetésen múlik. Egyformán elkötelezettek vagyunk a szabadság erőteljes védelme mellett, és ennek érdekében együtt dolgozunk Amerikával” – mondta Zelenszkij.

Litvániának megköszönte a „történelmi jelentőségű” NATO-csúcstalálkozó megszervezését. „Hálás vagyok azoknak az országoknak és vezetőknek, akik arra készülnek, hogy néhány héten belül megkezdjék pilótáink kiképzését az F–16-os vadászgépek használatára” – mondta az ukrán elnök, aki ezután valamennyi NATO-tagországnak köszönetet mondott, hol hosszabban, hol rövidebben.

A felsorolást Rishi Sunak brit miniszterelnökkel kezdte, majd Emmanuel Macron francia elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel és Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel folytatta.

Zelenszkij a sort Magyarország említésével zárta, azt mondta:

„És Magyarország... Ez egy olyan csúcstalálkozó volt, ahol mindenki nagyon konstruktív volt. Köszönjük!”


A beszéde végén két nem NATO-tag, Ausztrália és Japán biztonsági garanciavállalását is megköszönte.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések