A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rendkívüli Kormányinfó: Változnak a Babaváró és a CSOK szabályai


Nagy bejelentésre készül a kormány, a héten ez már a második Kormányinfó! 


Szentkirályi Alexandra számolt be arról Facebook-oldalán hogy csütörtökön is lesz Kormányinfó. A hétfői fontos bejelentések után 10 óra 30 perctől újabb döntésekről és fejleményekről ad tájékoztatást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő – írja a Mandiner.

Gulyás Gergely a Kormányinfón ismertette a szerdai kormányülésen hozott döntéseket, úgy fogalmazott, hogy a családtámogatási rendszert nézték át. A tárcavezető részletezte, ösztönözni szeretnék a magyar családokat, hogy minél hamarabb vállaljanak gyermeket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a Babaváró hitel esetében 11 millió forintra nő a felvehető összeg, ez 2024-től lesz érvényben és azon párok vehetik fel, ahol a hölgy 30 év alatti. Szavai szerint a 30-40 év közötti hölgyek esetében is lehetséges a felvétel, ha igazoltan várandósak. A miniszter szerint a jövő év átmeneti lesz. A kormány ezen felül megbízta Csák János minisztert, hogy további családtámogatási rendszert találjon ki.

A CSOK-kal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy ez a modell elsősorban a kisebb településeken működik, a bankhitelezés a magas kamatok miatt leállt. Kijelentette, hogy a falun érvényesek maradnak az eddigi szabályok, a keretösszeget 50 százalékkal emelik meg, ám az ötezer fő feletti településen nem lehet igénybe venni, ezen városokban, községekben új szabályok lesznek.

Augusztusig meghosszabbítják az árstoppot!

Gulyás Gergely ismertette továbbá, hogy az előrejelzések szerint augusztusban már 15 százalék lesz az infláció, változtatni kell az intézkedésen. A Miniszterelnökség első embere elmondta, bevezetik az árfigyelő rendszert, továbbá a folytatódik a kötelező akciózás a boltokban. Megjegyezte, a jövőben a SZÉP-kártya már hideg élelemre is felhasználható lesz.

A miniszter szerint egy hónapra hosszabbítják meg az élelmiszer-árstoppokat, augusztustól azonban kivezetik, mert betöltötték azok funkciójukat. Az előrejelzések szerint az infláció egyre csökken, a kötelező akciók értéke pedig 10-ről 15--százalékra emelik. A kötelező akciók kiterjesztik az eddig árstoppos termékekre is.

A Horvátországban történt helikopter-balesettel kapcsolatban a miniszter ismételten részvétét fejezte ki, a Magyar Honvédség saját halottjának tekinti az elhunyt magyar katonákat.

Azzal kapcsolatos újságírói kérdésre, Magyarország támogatja-e, hogy Ukrajna 50 milliárd eurót kapna az EU-tól, Gulyás Gergely leszögezte, arcpirítónak tartja, hogy még olyanoktól is pénzt vonnak el, akik még nem kaptak pénzt a hétéves költségvetési ciklusban.

Nem tudjuk, milyen felhatalmazással adják oda másnak a pénzt" – szögezte le Gulyás Gergely.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, a Lánchíddal kapcsolatos kormányzati támogatás a korábbi forgalom visszaállításához volt kötve, a jogszabályokat be kell tartani. Megkérdezték a tárcavezetőt arról is, hogy Karácsony Gergely bejelentése alapján a Főváros nem fizeti be a rá kiszabott adókat a költségvetésbe, mire a miniszter megismételte, „a törvényeket be kell tartani".

Az új pedagógustörvénnyel kapcsolatos kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, a tanárok átvezényelhetőségére garanciákat építenek be a korlátokba.

Megjegyezte, a Belügyminisztérium javaslatára módosításokról döntöttek és kijelentette, nem célja a kormányzatnak az átirányítás.

Felvetődött az is, hogy Magyarország esetleg megvétózza azt, hogy az Európai Unió egy ekkora összeget küldjön Ukrajnának, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány komolyan veszi az uniós jogot, ám először magyarázatot várnak Brüsszeltől, mivel szeretnék az érveket megismerni. "Mindent elképzelhetőnek tartunk" – jegyezte meg.

Gulyás Gergely annyit árult el a baleset részleteiről, hogy tart a vizsgálat, az okokról egyelőre nem lehet biztosat mondani, jelenleg csak találgatások vannak. Kijelentette, a honvédség saját halottjainak tekinti az elhunyt magyar katonákat, gondoskodik a temetésről és a családokról is. Úgy fogalmazott, a honvédségre bízná, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az elhunyt katonák nevét, életútját.

Megkérdezték a minisztert azzal kapcsolatban is, mekkora inflációnövelő hatása lesz az árstop kivezetésének, mire a tárcavezető kijelentette, hogy ezzel kapcsolatban különböző emléketek vannak. Az biztos, hogy bár az árstopok kivezetése inflációnövelő hatással lenne, de maradnak és bővülnek a kötelező akciók, így a hatás az inflációra minimális lesz" – jelezte.

Gulyás Gergely kijelentette, az Európai Unióba való csatlakozással vállaltuk az euró bevezetését, ám időhatár nélkül. Szavai szerint azóta annyira megváltozott a helyzet, hogy mostanra az a kérdés, ez a kötelezettség fennáll-e még. Szerinte a bevezetésről akkor lehet vitázni, ha az EU fejlettségi átlagát tekintve elérjük a kilencven százalékot.

A miniszter kijelentette, hogy a nyugdíjak összegét az infláció mértékével fogja emelni a kormány, mely figyeli az idei folyamatokat.

Szavai szerint az őszi adatok kedvezőbbek lesznek, mint amit a kormány korábban várt. Amennyiben a 15 százalékos inflációs célkitűzés nem lesz tartható, akkor a kabinet kompenzálni fog.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkormanyzat%2Fvideos%2F792865839139806%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések