A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Márciushoz képest csökkent a bruttó átlagkereset áprilisban


Áprilisban kicsit visszaesett a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) áprilisi statisztikáiból. 


15,4 százalékkal emelkedett az áprilisi nettó átlagkereset, tavalyhoz képest Magyarországon, miközben az infláció 24,5 százalékos volt.

568 300 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete áprilisban, ami 15,5 százalékkal volt magasabb, mint egy éve – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss tájékoztatójából. A nettó átlagkereset 391 700 forint volt, ami 15,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

A mediánkereset – vagyis az összeg, amelynél az emberek fele többet, fele kevesebbet keres – nettója 306 700 forintot ért el, ami 15,3 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az áprilisi infláció mindeközben 24,5 százalékos volt, vagyis a fizetések vesztettek értékükből, szám szerint 6,9 százalékot.

A részletes számokból kiderül, hogy a legnagyobb emelést a vállalkozások tudták adni a dolgozóiknak, átlagosan 16,4 százalékot, az állami és önkormányzati alkalmazottak bére csak 13,4, a nonprofit szektorban dolgozóké pedig 10,7 százalékkal nőtt.

A statisztika alapján a legkevesebbet a vendéglátásban és szálláshelyeken dolgozók keresték, akiknek nem sokkal ment 350 ezer forint fölé a bruttójuk – közölte a KSH.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések