A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

KamuGeri bemondta az év viccét


Karácsony Gergely bemondta az év viccét: a működésképtelenség szélén táncoló főváros megfogalmazása szerint sokkal hatékonyabban gazdálkodik, mint az elődei idején. 


A Magyar Nemzet megkereste Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettest, aki hangsúlyozta: nem hatékony gazdálkodás van, hanem amikor nem tudta eldönteni a jelenlegi főpolgármester, hogy a magas energiaárak mellett milyen szerződéseket kössenek, végül nem csináltak semmit.

− Őszintén meglep a főpolgármester kijelentése − reagált a Magyar Nemzet megkeresésére Bagdy Gábor korábbi főpolgármester-helyettes arra, hogy Karácsony Gergely szerint Budapest ma nagyságrendekkel takarékosabban működik, mint az előző városvezetés idején. A Fidesz–KDNP fővárosi képviselője úgy fogalmazott: kétségkívül látható igyekezet a spórolásra a főváros részéről, ugyanis először öt, most pedig már csak négy helyettese van Karácsony Gergelynek. Bagdy Gábor hozzátette: Tarlós Istvánnak három helyettese volt.

A korábbi főpolgármester-helyettes szerint lehetséges, hogy Karácsony azt nevezi takarékosságnak, hogy leszerelteti a szemétgyűjtő kukákat?  Mint ismert, 2021-ben a főváros háromezer utcai szemetest szüntetett meg, mint kiderült, „spórolásból".  Ezzel az akcióval 120 millió forintot akartak megtakarítani, ami a főváros közel négyszázmilliárdos költségvetésnek mindössze 0,03 százaléka.

Bagdy Gábor − utalva a szemétszállítók tavalyi sztrájkára − úgy fogalmazott: Budapest történetében régen volt olyan, hogy napokig nem vitték el a szemetet.
A képviselő megemlítette, hogy Karácsonyék leállították a helyi, menetrend szerinti dunai hajózást is, holott ez Budapestnek nagyon sokat jelentene. A főváros spórolásra hivatkozva 2021 után 2022-ben sem indította el a kishajós közlekedést a Dunán.

Egy BKV-s jelentésből kiderült, hogy a városvezetés nem járt jól pénzügyileg a 
döntéssel.

Bagdy Gábor hangsúlyozta, hogy több mint 200 milliárd forintot hagytak a kasszában a beruházások finanszírozására, ugyanakkor például a Lánchíd halasztott felújítása ötmilliárd forinttal, a Blaha Lujza tér átépítése pedig négyszázmillióval került többe, a reklámtender elutasítása miatt pedig többmilliárdos kiesése keletkezett a fővárosnak.

A képviselő szerint

a főpolgármester döntésképtelensége miatt a főváros működése katasztrofálisan leromlott. − Amikor nem tudta eldönteni, hogy a magas energiaárak mellett milyen szerződéseket kössön, nem csináltak semmit. Ez valójában nem egy Budapest-modell, nagy kockázatot vállaltak, hogy nem kötöttek szerződéseket, de Istennek hála, lejjebb mentek az energiaárak, így ők ebből jól jöttek ki

− tette hozzá Bagdy Gábor.

Karácsony Gergely szerint a Budapest-modellnek köszönhetően a gázfelhasználásban a tavalyi mennyiség közel egyharmadát, a távhőfelhasználásban közel harminc százalékot és a város villamosenergia-szükségletének is mintegy öt százalékát sikerült megtakarítaniuk a tavalyi mennyiséghez képest.

Úgy véli, összességében mintegy 36 milliárd forintot spóroltak. Igaz, arról nem írt, hogy az elmúlt évek legenyhébb tele volt. Facebook-bejegyzésében viszont nem maradt el a kormány hibáztatása. A főpolgármester szerint a kormányzati sarcpolitika a több tíz milliárdos rezsimegtakarítás ellenére is felégette a főváros összes pénzügyi tartalékát. „Míg Tarlós István főpolgármesterségének utolsó teljes évében még összességében húszmilliárd forinttal segítette a kormány Budapestet, addig az idén már Budapestnek kellene 25 milliárd forinttal támogatnia a központi költségvetést" − osztotta meg vesszőparipáját Karácsony Gergely.  

Karácsonyék az úgynevezett Budapest-modell részének tekintik a fővárosi önkormányzat által a közigazgatási bíróságon a szolidaritási hozzájárulás mértéke miatt a Magyar Államkincstár ellen benyújtott keresetet is.

Szakértők szerint sem az alkotmányos rendelkezésekkel, sem az önkormányzatokra vonatkozó jogszabályokkal nincs összhangban a lépés. 

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések