A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ukrajnának sürgősen szüksége van jelentősen több harckocsira Németországtól


Ukrajnának az Oroszországgal folytatott heves harcok közepette jelentősen több német páncélosra van szüksége – jelentette ki Andrij Melnyik volt berlini ukrán nagykövet egy vasárnap megjelent interjúban. A kérés azután hangzott el, hogy Moszkva azt állította, több német gyártmányú Leopard harckocsit semmisített meg, miközben visszaverte Kijev kísérleteit az orosz vonalak áttörésére. 


A Tagesspiegelnek nyilatkozva Melnyik, aki jelenleg Ukrajna külügyminiszter-helyettese, azt mondta, hogy országának sokkal erősebb támogatásra van szüksége a Nyugattól, mint amilyet most kap.

Melnyik tavaly júliusig Kijev berlini nagykövete volt, de egy sor botrányos kijelentése után menesztették, többek között azért, mert védelmébe vette Sztepan Banderát, egy ukrán nacionalistát, aki a második világháborúban együttműködött a nácikkal. Gyakran került a címlapokra német politikusokat sértő megjegyzéseivel is, és egyszer "sértődött májas hurkának" nevezte Olaf Scholz kancellárt, amiért nem volt hajlandó Kijevbe látogatni.

Az ukrán hadseregnek a legsürgősebben szüksége van még több nyugati harckocsira, gyalogsági harcjárműre és más páncélosokra – mondta, hozzátéve, hogy "minden egyes Leopard 2 szó szerint aranyat ér a döntő offenzívához".

Felvetette, hogy a német hadsereg a már Ukrajnának szállított 18 Leopard 2 járműnél jóval többet is nélkülözhetne, megjegyezve, hogy Berlin arzenáljában több mint 300 ilyen típusú harckocsi van. A biztosított Leopárdok száma "megháromszorozható anélkül, hogy veszélybe kerülne Németország önvédelmi képessége" – állította a külügyminiszter-helyettes.

A harckocsikon kívül Berlin "további 60 Marder gyalogsági harcjárművet (IFV)" is adhatna Kijevnek Melnyik szerint. Németország eddig összesen 40 ilyen típust küldött Ukrajnának, miközben további 20 darabot ígért a közeljövőben.

A kérést több német politikus, köztük Roderich Kiesewetter és Marcus Faber parlamenti képviselők is üdvözölték, és felvetették, hogy ezek a szállítmányok segíthetnek Ukrajnának fedezni veszteségeit.

Melnyik megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken megerősítette, hogy Kijev megkezdte a sokat hangoztatott ellentámadást, amely eddig csak súlyos veszteségeket okozott az ukrán csapatoknak. Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök terelte a szót a témáról, csak annyit mondott, hogy "ellentámadás és védelmi akciók zajlanak Ukrajnában", és nem volt hajlandó bővebben reagálni.

Miközben Moszkva és Kijev között továbbra is dúlnak a harcok, a múlt héten az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy több különálló összecsapásban összesen hét német Leopard harckocsit semmisített meg, valamint néhány további nyugati nehézpáncélos és gyalogsági harcjárművet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések