A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Irán a kormányellenes tüntetések támogatásával vádolta meg több nyugati és közel-keleti ország hírszerzését


Teherán állítása szerint a kormányellenes megmozdulásokkal kapcsolatos információ összegyűjtéséért a teheráni francia nagykövetség alkalmazottai feleltek 


Irán több nyugati és közel-keleti ország hírszerzési szolgálatát azzal vádolta meg kedden, hogy szerepet játszottak a tavaly rendőrségi őrizetben elhunyt Mahsza Amini halála után kezdődött kormányellenes tüntetések szervezésében.

A lezárt vizsgálat eredményeképpen mintegy 20 ország érintettsége bizonyosodott be – jelentette ki Mohammad Kazemi, az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) hírszerzési vezetője.

A tüntetésekben a vádak szerint mások mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Kanada, Belgium, Olaszország, Ausztria, Albánia, Izland, Norvégia, Koszovó, Új-Zéland, Ausztrália, Izrael, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek hírszerző szolgálatai is érintettek voltak.

Teherán állítása szerint a kormányellenes megmozdulásokkal kapcsolatos információ összegyűjtéséért a teheráni francia nagykövetség alkalmazottai feleltek.

Kazemi emellett azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Izraelt, hogy a tüntetések finanszírozását szolgáló pénzügyi alap létrehozását tervezte.

Kijelentette: Washington a tüntetések támogatásával az iráni állam elleni harcra biztat, de szerinte sikertelenül.

Iránban azt követően robbant ki tiltakozó mozgalom, hogy tavaly szeptember 16-án, őrizetbe vétele után meghalt egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem viselte a kötelező muszlim kendőt. Az országossá duzzadó tüntetéseken a demonstráló tömeg időnként az Iráni Iszlám Köztársaság végét is követelte, egyebek mellett a „nők", „élet", „szabadság" jelszavakat skandálva.

A kormány megtorlásként több ezer embert letartóztatott, és nemzetközi szervezetek közlése szerint legkevesebb hét embert felakasztottak, egyiküket nyilvánosan.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések