Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Búzadarás gnocchi, ahogy a rómaiak készítik: sok vajjal és parmezánnal


Az olasz konyhában is hatalmas eltérések vannak a különböző régiók között: bár a gnocchi mint krumplinudli terjedt el a világban, a rómaiak egészen mást értenek alatta.


Bár a nevében gnocchi, valójában nem sok köze van a – másik – olasz klasszikushoz. A gnocchi alla romana, vagyis a római tésztaétel olyasmi, mint egy sós tejbegríz megsütve, talán még a puliszkához lehetne hasonlítani. Lehet, hogy ez elsőre furcsán hangzik, de sósan, vajjal, parmezánnal összesütve isteni lesz a grízes alap, tökéletesen működik főételként.

Hozzávalók:

Gnocchi:
👉 7,5 dl tej
👉 1 tk só
👉 1 csipet szerecsendió
👉 12 dkg búzadara
👉 1 db tojás
👉 9 dkg parmezán

Egyéb:
👉 kevés olívaolaj
👉 6 dkg vaj
👉 5 dkg parmezán

Elkészítés:

Kenjünk ki olajjal egy kb. 25x30 centis tepsit.

A tejet öntsük egy lábasba, keverjük bele a sót és a szerecsendiót, majd melegítsük össze. Amikor gyöngyözik, fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a búzadarát. Addig főzzük, míg egészen sűrű nem lesz, akkor húzzuk le a tűzről.

Közben egy kis tálban keverjük össze a parmezánt és a tojást, majd keverjük bele a búzadarás keverékbe.

Oszlassuk el egyenletesen a keveréket az előkészített tepsiben. Tegyük félre, míg teljesen kihűl és megszilárdul.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Ha kihűlt a massza, szaggassunk belőle 5 centi átmérőjű köröket. Az így kapott köröket az olajos felükkel lefelé tegyük egy tűzálló tálba úgy, hogy félig fedjék egymást a szeletek.

A 60 gramm vajat olvasszuk meg, öntsük a gnocchik tetejére, majd szórjuk rá az 50 gramm parmezánt.

Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarna és ropogós nem lesz a teteje.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések