Kakaós-vajas tészta, selymes csokikrém és friss málna: nincs ennél jobb kombináció, ha nem hiszed, teszteld le!
Nagyon mutatós, mégsem nehéz a csokis tart elkészítése, a tészta és a krém összeállítása is gyerekjáték. Ha kedveled a málnát, dobd fel vele a klasszikus receptet, sokkal frissítőbb és izgalmasabb lesz az egyszerre édes és fanyar gyümölcstől.
Hozzávalók
Tészta:
👉 18 dkg liszt
👉 20 g kakaópor
👉 5 dkg porcukor
👉 1 csipet só
👉 10 dkg vaj
👉 1 db tojás
👉 2 ek hideg víz
Töltelék:
👉 25 dkg málna (plusz a tetejére)
👉 másfél dl tej
👉 5 dl zsíros habtejszín
👉 6 dkg barna cukor
👉 30 dkg étcsokoládé
👉 2 db tojás
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a kakaót, a sót és a porcukrot keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá az összekockázott vajat, morzsoljuk el a lisztes alappal. Adjuk hozzá a tojást és a vizet is, majd gyúrjuk össze a tésztát, míg egy gombócot nem kapunk. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 20 percre.
Lisztezett felületen nyújtsuk egy akkora vékony körré, hogy kitöltse egy 25 centis, csatos torta- vagy piteforma alját és oldalát. A formát vajazzuk ki, majd nyomkodjuk bele a tésztát. Tegyük vissza a hűtőbe 20 percre.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A tészta tetejére tegyünk egy sütőpapírt, majd valamilyen nehezéket (pl. szárazbabot), majd toljuk a sütőbe 15 percre. Vegyük ki belőle a nehezéket, majd tegyük vissza még 5 percre.
Vegyük lejjebb a sütőt 170 fokra.
A töltelékhez a tejet, a tejszínt és a cukrot alacsony lángon melegítsük össze. Mikor a cukor elolvadt, húzzuk le a tűzről, öntsük rá az összedarabolt csokira. Hagyjuk picit állni, majd keverjük át, míg krémes, selymes csokiszósz nem lesz belőle. Várjunk, míg langyosra hűl, majd adjuk hozzá a tojásokat is, keverjük el benne.
A málnát szórjuk a kakaós tésztára, majd öntsük nyakon a csokikrémmel. Toljuk vissza a sütőbe még kb. 20-30 percre, míg a töltelék megszilárdul. Ahogy hűl, még jobban megköt majd. Ha szeretnénk, a tetejét díszítsük még több málnával.
Várjuk meg, míg kihűl, csak utána szeleteljük.
0 Megjegyzések