A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az oroszok megtanulták kivédeni az ukránok által használt csúcsdrónt


Ukrajna a nyilvánosan elérhető adatok alapján az orosz invázió kezdete óta 50 TB2-es drónt kapott 


Amerikai és brit szakértők szerint idén tavaszra végérvényesen elillant az ukránok előnye drónfelhasználás terén, az oroszok egyre hatékonyabban képesek védekezni még a legfejlettebb repülő eszközökkel szemben is – írta meg a hirado.hu.

Az orosz–ukrán háború első hónapjaiban a török Bayraktar TB2 drónt Ukrajna megmentőjeként és a hadviselés jövőjeként ünnepelték, az ukrán erők gyakran tankok, páncélosok és járőrhajók elleni támadásra használták az eszközt. Kicsivel több mint egy évvel később azonban az egykor nagyra becsült drónokat egy szakértő szerint szinte teljes egészében kiiktatták az oroszok, a megmaradt darabok pedig felderítési feladatokat látnak el csupán – írta meg a hirado.hu.

„A TB2-höz hasonló drónok jól működnek egészen addig, ameddig kifinomult légi és elektronikai hadviselési védelem nincs ellenük felállítva" – mondta a Business Insider nevű lapnak Samuel Bendett, egy amerikai kutatóintézet elemzője és a pilóta nélküli, robotizált katonai rendszerek szakértője.

Hozzátette: „Mivel ez a drón viszonylag lassú és alacsonyan repül, jól szervezett légvédelmi rendszerek széles skálája hatékony ellene, ezt láttuk már Líbiában és Hegyi-Karabahban is."

Bár Oroszország a háború első hónapjaiban sebezhető volt az ukrán drónok csapásaival szemben, azonban rövid idő alatt alkalmazkodott és komoly fejlesztéseket eszközölt az elektronikus hadviselés terén, sikeresen kilövi vagy megzavarja a fejlettebb ukrán drónokat is.

„Amint az orosz hadsereg összeszedte magát, sok TB2-est le tudott lőni" – mondta Bendett.

Ukrajna a nyilvánosan elérhető adatok alapján az orosz invázió kezdete óta 50 TB2-es drónt kapott, de 2022 végére ezek nagyrészt eltűntek a harctérről. Az orosz légvédelmi erők parancsnoka, Andrej Demin altábornagy – nyilvánvalóan túlozva – azt állította, hogy az orosz erők áprilisban több mint száz török gyártmányú drónt semmisítettek meg.

Bendett szerint manapság Ukrajna elsősorban hírszerzési, megfigyelési és felderítési célokra alkalmazzák a TB2-eseket, nem pedig támadásra. Az ukrán erők a drónok fejlett optikáját és érzékelőit használják arra, hogy más drónokat irányítsanak támadásokhoz, miközben az orosz védelmi rendszerek hatótávolságán kívül maradnak.

Egy nemrégiben készült értékelés szerint az oroszok havonta mintegy tízezer pilóta nélküli ukrán repülőeszközt semmisítenek meg, főként kis méretű, olcsó öngyilkos drónokat. Az elektronikus hadviselés az orosz taktika kritikus eleme, és hozzájárul az ukrán drónok hatalmas veszteségeihez – állapította meg a brit Royal United Services Institute védelmi és biztonsági agytröszt (RUSI) által kiadott jelentés.

A RUSI kutatói szerint az orosz hadsereg az invázió kezdetén mutatott katasztrofális teljesítménye után alkalmazkodott a körülményekhez. Érdekes, de a tanulmány arra is rávilágít, hogy az öregebb orosz harckocsik is jelentős erőt képviselnek a harcokban, még ha nem is a frontvonalon, hanem a háttértámogatásban, főként a tüzérség terén.

„Bár sokan gúnyolódtak az interneten a régebbi harckocsik, például a T–62-es és T–55-ös hadrendbe állításán, ezeket a járműveket nagyrészt a BMP-k (kétéltű harcjárművek) és gyalogsági harcjárművek mellett használják tűztámogatásra" – fogalmaznak az elemzők.

Megjegyzik, hogy az oroszok módosításokat és új taktikákat is eszközöltek azért, hogy minél hatékonyabbak legyenek a bevetések. Egyebek mellett hőálló anyagokat használnak a páncélos járművekben, és főleg hajnalban, valamint szürkületkor vetik be a régi tankokat, amikor a hőmérsékletük a legközelebb áll a környezet hőmérsékletéhez – olvasható a portálon.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések