A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lengyelország felszólította Zelenszkijt, hogy kérjen bocsánatot a volhíniai mészárlásért


„Mi, lengyelek, állami szinten vállaltuk a felelősséget a korábban, az ukránok ellen elkövetett bűnökért. Ukrajna részéről hiányzik ez a felelősségvállalás” – nyilatkozta a második világháborúban történtekről Lukasz Jasina.

„Az ukrán elnöknek a volinyi mészárlással kapcsolatban bocsánatot kellene kérnie a történtekért. Mi, lengyelek, állami szinten vállaltuk a felelősséget a korábban, az ukránok ellen elkövetett bűnökért. Ukrajna részéről hiányzik ez a felelősségvállalás” – szögezte le Lengyelország álláspontját a külügyminisztérium szóvivője, Lukasz Jasina az Onet lengyel hírportálnak adott interjúban, szúrta ki a Magyar Nemzet.

A lengyel szóvivő a mai Nyugat-Ukrajnában található Volhíniai területen lezajlott népirtásra utalt: az 1943-tól 1945 tavaszáig tartó időszakban mintegy 100 ezer lengyelt mészároltak le az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) fegyveresei. ( A náciellenes és szovjetellenes lengyel Honi Hadsereg megtorló akcióinak pedig hozzávetőleg 20 ezer ukrán esett áldozatul.)

Az áldozatok zömmel nők, gyermekek és öregek voltak. A tömeggyilkosságok egészen addig folytatódtak, amíg a Vörös Hadsereg 1944-ben el nem foglalta a területet.

A lengyel szejm 2016-ban minősítette népirtásnak a történteket.

A téma azért is került szóba a minapi szóvivői interjúban, mert nemrég Lengyelországban járt Zelenszkij,

és folytak tárgyalások az ukrán elnöki hivatallal arról, hogy elnök részt vegyen a lengyelek megemlékezésein.

„A lengyel és az ukrán külügyminiszterek nagyon őszinte a beszélgetést folytattak Volhíniáról, de a lengyel–ukrán kapcsolatokban vannak más témáink is, nem csak a népirtás. Arra számítunk, hogy végül meg fogunk birkózni a problémával, amely jelenleg is sok közös kezdeményezést akadályoz” – mondta ehhez kapcsolódóan Lukasz Jasina szóvivő.

„Úgy gondolom, hogy ukrán részről, és itt nagyon diplomatikus leszek, sokan még mindig nem értik, hogy ez a kérdés mennyire fontos még most is a lengyeleknek. Az ukránok számára pedig a népirtás továbbra sem prioritás. Jómagam abban bízom, hogy ezen a 80. évforduló és a megemlékezés változtatni fog” – tette hozzá.

A lengyelek egyébként 2016-ban filmen is feldolgozták az eseményeket. Akinek van gyomra megnézni a bőven 18+-os – ám történelmileg hiteles – jeleneteket tartalmazó alkotást, itt teheti meg.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések