A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A nyugati “szolidaritás” adósságválságba sodorja Ukrajnát, ami a BlackRock kezébe került


A nyugati pénzügyi intézkedések szuverén adósságválságba sodorják Kijevet, amelynek terhei az év végére várhatóan meghaladják Ukrajna GDP-jét – figyelmeztetett az ENSZ orosz nagykövete.


“Ma sokat fogunk hallani a nyugati közösség szolidaritásáról Ukrajnával, arról, hogy készek támogatni Ukrajnát, “amíg csak szükséges”. Meg kell azonban érteni, hogy ez a támogatás a szakadék szélére sodorja Ukrajnát” – mondta Vaszilij Nebenzia hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Külföldi adóssága rekordszintre, 132 milliárd dollárra, azaz a GDP 89%-ára ugrott 2022-ben. Becslések szerint az idei év végére meghaladja a 100%-ot.

Az orosz megbízott hozzátette, hogy “az IMF, az EU és az USA által Ukrajnának juttatott hatalmas összegek adóssággödörbe sodorják az országot”, és figyelmeztetett, hogy “az adósságokat az egyszerű ukránoknak kell majd visszafizetniük”.

Kijevnek a BlackRock amerikai pénzügyi vállalattal kötött megállapodását kommentálva az Ukrajna Fejlesztési Alap elindításáról Nebenzia megjegyezte, hogy az amerikai cég lesz felelős a pénzügyek kezeléséért.

Ami lényegében a gazdaság kulcsfontosságú területein megvalósuló nagyszabású projektekhez szükséges magánbefektetések vonzásának álcája alatt történik, az az állami szuverenitás átadása a világ legnagyobb, New York-i székhelyű befektetési alapjának külső vállalati irányítása alá – jelentette ki a diplomata.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra szólította a nyugati vezetőket, hogy egyre több készpénzt biztosítsanak a gazdaság és a hadsereg fenntartására. Korábban azt mondta a Világbanknak és a Nemzetközi Valutaalapnak, hogy az országnak 2023-ban 55 milliárd dollárra lesz szüksége a becsült költségvetési hiány fedezésére és a kritikus infrastruktúra újjáépítésére az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette.

Ukrajna már 2024-re elhalasztotta a nemzetközi befektetők felé fennálló több mint 20 milliárd dollárnyi adósság kifizetését. Jövőre a külföldi adósság átütemezését tervezik, a G7 hitelezők pedig azt állítják, hogy csak akkor hosszabbítják meg az ukrán adósságra vonatkozó türelmi időt, ha a magánhitelezők beleegyeznek. Az ország költségvetési hiánya a becslések szerint csak 2023-ban meghaladja a 43 milliárd dollárt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések