A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A III. Károly koronázását szolgáló tárgyak mögötti történelem


Számos lenyűgöző és ellentmondásos történetű királyi műtárgy kulcsszerepet játszik majd III. Károly király megkoronázásában – írja a nationalgeographic. 

Amikor III. Károly belép a Westminster Apátságba a koronázása miatt, részt vesz egy évszázados hagyományban, amely az Egyesült Királyság uralkodójává való felemelkedését ünnepli. És nem jön – és nem megy – üres kézzel. Az ősi koronázási ceremónia létfontosságú része a rengeteg kidolgozott ruha, korona és egyéb tárgy, amely segíti az uralkodót az államfő, az angol egyház, valamint Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának teljes hatalmában.

A legtöbb királyi dísztárgy 1661-ből származik, amikor a brit trónt egy polgárháború után visszaadták az örökös Stuart-monarchiának. Abban az évben II. Károly új dísztárgyakat kapott, hogy pótolja azokat a kincseket, amelyeket a rövid életű köztársasági kormány beolvasztott, és belőlük pénzérméket csinált. Íme egy válogatás azokból a tárgyakból, amelyeket a király megérint és megkap a koronázása során.

Sovereign’s Orb

A földgömbszerű Sovereign’s Orb országalma az uralkodó hatalmát képviseli az egész keresztény világban. Az üreges aranygömb két és fél fontot nyom, és hatalmas drágakövekkel van kirakva, beleértve a gyémántokkal kirakott keresztet, amely az angliai egyházat és az uralkodó isteni jogát az uralkodáshoz szimbolizálja. Károly a jobb kezében fogja, amikor megkapja az egyház és az állam szimbólumait, és az oltárra kerül, amikor a királyt Canterbury érseke megkoronázza.

Birodalmi köntös és egyéb ruhadarabok

Károly számos ruhaváltást hajt végre a koronázás során, mindezt a Liber Regalis 14. századi koronázási kézikönyv vezérli. Az apátságba a pazar karmazsinszínű bársony-hermelin államköntösben lép be, amelyet a brit uralkodók viseltek a Parlamentben. A szertartás felkenési részében a Colobium sindonist, egy egyszerű, szerzetesszerű fehér ruhát visel, amely az alázatot jelképezi, miközben felkenik a szent olajjal.

Mivel a ceremónia beavatási része alatt az állam szimbólumaival halmozzák el, felveszi a Supertunicát vagy a Royal Robe Royalt, egy aranykabátot, amely a papi ruhát tükrözi és az uralkodó isteni szerepére utal, valamint a Stole Royalt, ami egy mellényszerű sál és a császári palást, valamint egy arany köpeny. Végül viseli majd a Robe of Estate-et, egy pazar, hosszú lila bársony köpenyt, amely az apátságból származó hatalmát és királyságát jelképezi.

Szent Edward koronája

A monarchia szimbólumai közül a legerősebb – és legsúlyosabb – Szent Edward koronája, tömör aranyból készült, és rubinokkal, zafírokkal és egyéb drágakövekkel van kirakva. Leginkább a lila bársony tetejéről lehet ismert – ez a királyság színe – és a hermelinszalagról, amely megvédi az uralkodó fejét annak hatalmas súlyától. Csaknem öt fonttal a korona valójában könnyebb, mint elődje, miután 1911-ben V. György számára átalakították. Valójában olyan nehéz, hogy sok korábbi uralkodó úgy döntött, hogy egyáltalán nem viseli. Inkább a koronázási körmenet során vitték, és a szertartás alatt az oltáron állították ki, míg az új uralkodó egy könnyebb koronát vagy tiarát választott. Károly várhatóan viselni fogja a koronát, amelyet tavaly méreteztek át neki.

De a nehéz korona csak a koronázási szertartás alatt lesz a fején. Koronázása után Károly felveszi a VI. György 1937-es koronázására készült birodalmi állami koronát, amely az uralkodó szuverén hatalmát szimbolizálja, és állami alkalmakkor, például a Parlament éves megnyitóján viselik. A hatalmas Cullinan gyémánt 317 karátos darabját tartalmazza, amelyet 1907-ben születésnapi ajándékként ajándékozott VII. Edwardnak a dél-afrikai brit gyarmati kormány. A 3106 karátos Cullinan drágakőből kivágott gyémántok az évek során heves vitákat váltottak ki, és sok dél-afrikai azt állítja, hogy a gyémántok jogtalan ajándék részei, mert egy brutális gyarmati hatalom adományozta.

A sors köve/Stone of Scone 

Tekintettel a legtöbb koronaékszer remek kézimunkájára, a koronázást követő néző meglepődhet, ha egy sima, homokkőből készült sziklalap kiemelkedő látványt nyújt az esemény során. A sors kövének vagy a Scone Stone néven ismert szikla a skót monarchia szimbóluma, és legalább a 13. század óta használatban van. Nemcsak Anglia és Írország, hanem Skócia uralkodójaként is betölti a király szerepét .

Az ír és a skót uralkodók állítólag a „beszélő kőnek” nevezett igénytelen sziklán álltak, amikor megkoronázták őket. I. Edward skóciai győzelme után, 1296-ban került a Westminster Apátságba, majd 1950-ben rövid időre visszakerült északra, Glasgow-ba, amikor a skót nacionalisták „elrabolták” a követ. 1996-ban a követ hivatalosan visszaadták Skóciának, ahol az edinburgh-i kastélyban van kiállítva, és visszaadják az uralkodónak koronázásra.

Koronázási kanál

A legritkább díszkincsek közé tartozik a kétkamrás, gyöngyökkel és szörnyek fejével díszített aranykanál. A kanál, amely először 1349-ben szerepel a királyi leltárokban, megúszta a pusztulást a 17. századi polgárháború idején, amikor I. Károly szolgája 16 shillingért megvásárolta, majd később visszaadta II. Károlynak 1661-es koronázása alkalmából. A szertartás kritikus pontján Canterbury érseke szentelt olajat önt a kanálba, majd megkeni Károly kezét, mellkasát és fejét olyan szentséggel, amely Salamon bibliai kenetét szimbolizálja.

Az állam kardja 

Az uralkodó által a koronázás során tartott királyi szimbólumok között szerepel az állam kardja – ugyanaz a pazar ezüstkard, amelyet Károly 1969-es beiktatásakor walesi hercegként használt.

Nem ez a kard az egyetlen fegyver, amelyet a szertartáson használnak az uralkodó tekintélyének és képességének bemutatására, hogy az állam nevében használja a hatalmat. Miközben a király bevonul az apátságba, elkíséri a Temporális Igazságosság Kardja, A Spirituális Igazságosság Kardja és az Irgalmasság kardja.

A jogarok

Az arannyal, smaragddal, gyémántokkal és rubinokkal kirakott királypálca a királyság egyik legismertebb hatalmi szimbóluma. Az első, az uralkodói jogar néven ismert, a király időbeli hatalmát jelképezi. Az aranyrúd végét egy hatalmas, szív alakú kiegészítéssel látták el, amely az 530,2 karátos, Afrika Csillagaként is ismert Cullinan I-et, egy másik vitatott Cullinan-gyémántot tartalmazza.

A szertartás során III. Károlynak az uralkodó vallási uralmát jelképező pálcát is átadnak. A méltányosság és az irgalom pálcájaként ismert jogar tetején egy zománcozott galamb található, amely a Szentlelket jelképezi.

Koronázási ágy

Nem világos, hogy Károly részt vesz-e abban a koronázási hagyományban, amelyre nem a Westminster Apátságban kerül sor: a ceremónia előtti éjszakát egy pazar ágyban tölti a parlament alsóházában, a westminsteri Speaker’s House-ban. Hagyományosan az alsóház elnöke meghívta az új uralkodót, hogy aludjon az állami ágyban a koronázás előtt.

A csodálatos ágyat diófából faragták, aranyozott díszítéssel és piros baldachinnal. 1859-ben épült, de az 1940-es években rejtélyes módon eltűnt az alsóházból, hogy aztán egy walesi család otthonában bukkanjon fel, akik az 1960-as években aukción vásárolták meg, és fogalmuk sem volt a céljáról. Az 1980-as években visszaadták az ágyat a Parlamentnek, és azóta Londonban várja az álmos leendő uralkodót.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések