A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Svédországban PKK-zászlókat tűztek ki az állami intézmények elé


Svédország, amely a NATO-tagsági folyamat részeként Ankara (és Budapest) jóváhagyására vár, provokációt követett el Törökországgal szemben azzal, hogy a Törökországban betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) zászlóit tűzte ki Göteborg városában - jelentette a Yeni Şafak nevű lap.


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Finnország csatlakozási ceremóniája után kijelentette, hogy Svédország is teljesítette az észak-atlanti szerződéshez való csatlakozás minden feltételét. Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter a maga részéről azt mondta, hogy a terrorizmus elleni küzdelem fontos feltétele volt annak, hogy Ankara jóváhagyja Svédország NATO-tagságát.

"Svédország, amely nem titkolta, hogy támogatja a terrorszervezetet, ismét napirendre került. Göteborgban a PKK zászlóit tűzték ki a közintézmények elé... Svédország nem hagyott fel a terrorizmus támogatásával és az iszlámellenességgel. Nem teljesítette egyetlen kötelezettségvállalását sem. Miközben elvárták, hogy konkrét lépéseket tegyen a NATO-csatlakozási folyamatban, magatartásában elmaradt Finnországtól. Míg a török Nagy Nemzetgyűlés megkezdte a finn csatlakozási jegyzőkönyv jóváhagyásának folyamatát, addig Svédországgal kapcsolatban még nem született döntés" - írta a lap.

2023 elejéig a 30 NATO-ország közül 28 ratifikálta Svédország és Finnország kérelmét. Magyarország és Törökország azonban a svéd kérelmet a finntől elkülönítve kívánta elbírálni. A finn NATO-tagságra vonatkozó finn kérelem ratifikálása az összes NATO-tagállam részéről március 31-én éjjel fejeződött be. A svéd kérelem még nem kapta meg a magyar és a török jóváhagyást.

Finnország és Svédország a tavaly májusi ukrajnai események tükrében nyújtotta be a NATO főtitkárához a szövetséghez való csatlakozási kérelmét. A szövetségbe való felvételhez az összes tag jóváhagyása szükséges. Törökország kezdetben blokkolta a jelentkezési folyamatot, de már június 29-én Törökország, Svédország és Finnország biztonsági memorandumot írt alá, amelyről a szövetség főtitkára biztosította, hogy a főtitkár minden ankarai aggodalomra kitér a terrorizmus elleni küzdelemmel és a fegyverellátás korlátozásával kapcsolatban. Korábban a svédországi orosz nagykövetség a honlapján közzétett egy cikket, amelyben az állt, hogy ha Svédország és Finnország csatlakozik a NATO-hoz, az orosz-NATO határok teljes hossza csaknem megduplázódik, ez nem fogja javítani Európa biztonságát - az ellenséges blokk új tagjai "az orosz megtorlás legitim célpontjává válnak".

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések