A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: Magyarország gázerőműveket fog építeni


Orbán Viktor kormányfő a gazdasági évindító rendezvényen beszéde elején azt mondta, hogy gratulál azért, hogy a választást túlélték a vállalkozások.


2022-ben amikor mindenhol Európában a választások idején a költségvetési hiányok nőni szoktak, addig nálunk a költségvetési hiány és az államadósság is csökkent. Ha a választási szempontok alá rendeli a kormány a tavalyi évet, akkor nőtt volna a hiány és az államadósság is - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy ez volt 2014-ben és 2018-ban is. A 2022-26 között működő kormány fókusza a gazdaságon lesz. Ennek alapján épül fel a kormány is - fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy

a kormány már 2022-ben is tudta, hogy a következő évek súlypontja a gazdaság lesz.

Rámutatott arra, hogy nagyon rövid idő után hozzá kellett nyúlni a kormány szerkezetéhez 2022-ben, mert a brüsszeli szankciók jelentősen megemelték az energia árát, és szükséges lett egy energiaügyi minisztérium kialakítása - mondta a kormányfő. Úgy látja, az eddigi lépések mutatják, hogy jó döntés volt a szerkezetátalakítás.

A kormányfő elmondta, hogy a kormány nem lett kommunista és szocialista, és nem próbálja a gazdaságot nem piaci alapon irányítani. A magántulajdoni és piaci rendszeren nem kíván változtatni a kormány - tette hozzá. Orbán közölte, hogy a makrogazdasági célokat csak piaci finanszírozás mellett lehet elérni. Csak addig avatkozunk be, amíg a piaci finanszírozás nem áll helyre.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Európa hatalmi és gazdasági gépezetének az újraszerkesztésével is jár a mostani háború. A kormányfő szerint leválasztották Európát az orosz gazdaságról, az egyik függést egy másik irányú függés váltotta fel. Abszurditásnak tűnt, hogy Ukrajna EU-tag és NATO-tag lehet.

Mindez azt jelenti, hogy egy korábban nem látható közép-európai központ emelkedik fel, és lesz egy lengyel-ukrán központ.

Orbán arról is beszélt, hogy egy új biztonságpolitikai zóna formálódik Közép-Európában, mert ide érkezik az amerikai csapaterősítés jelentős része. A kormányfő szerint a magyar külpolitikának és a gazdaságpolitikának alapvető érdeke, hogy minél többet mentsünk át az orosz-magyar kapcsolatokból, de kérdés, mennyi marad ebből.

Elmondta, ebben az évben az Európai Unió 18 milliárd eurót adott Ukrajnának. Ez nem a katonai kiadásokra, az ukrán hadseregre megy, hanem ebből működtetik Ukrajnát. Ennyit adtak nagyjából az amerikaiak és az IMF is, a nyugati világ minden évben az ukrán állam fenntartása érdekében 50-55 milliárd eurót fog betenni. A kohéziós támogatások egy része is Ukrajnába landolhat, ha nem vagyunk észnél - húzta alá a miniszterelnök.

Magyarországnak 500 ezer új munkaerőre lesz szüksége a következő években. Nagyon világossá kell tenni, hogy a belső tartalékok mozgósítására kell helyezni a hangsúlyt - mondta a miniszterelnök. Ezek nem a közmunkában vannak. Ott olyan típusú tudás nincs, amit a gazdaság használni tudna. Ott arról van szó, hogy segély helyett munkát adnak az embereknek. Van földrajzi tartalékunk, a nagy beruházások Kelet-Magyarországra összpontosítanak. Békés megyében még vannak tartalékok - mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: Kelet-Magyarországra összpontosulnak jelenleg a gazdasági beruházások. Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza háromszöget célozták meg.

A Magyarországon dolgozó vendégmunkások közül sokan Romániából és Szerbiából érkeznek, vagyis regionális szinten is vannak tartalékaik. Magyarországon viszont fontos, hogy elsősorban a magyarok kapjanak munkát, csak ezt követően jöhet minden más.

A miniszterelnök hozzátette, hogy nem szabad kényelmi szempontból vendégmunkásokat behozni, hiszen akkor a Nyugat sorsára jutunk.

Fontos, hogy az adószint alacsonyan maradjon. Nem új adókat kell kivetni, hanem a kivetetteket kell beszedni - mondta a miniszterelnök Csányi Sándort idézve. Mindez azt jelenti, hogy az adóbeszedés hatékonyságéra kell összpontosítani. Globális minimumadó ügyben a kormány döntetlent tudott elérni, meg tudjuk védeni a cégeket. Ennek a többletterhe a külföldiek nyakán lesz, nem a magyarokén - húzta alá a miniszterelnök.

A kormányfő az Erasmusról is szólt, szerinte az Európai Unió a magyar egyetemektől veszi el a versenyelőnyt, nem pedig a kormányoktól. Hozzátéve, hogy ezt nem szabad feladni, egy más mechanizmussal, de meg kell tartani a versenyelőnyt.

Erasmus program lesz, maximum a magyar költségvetésből fogjuk finanszírozni - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a legfontosabb az a kérdés, hogy tudjuk-e finanszírozni a Nagy Márton által felvázolt gazdasági stratégiát. Kiemelte, hogy Magyarországnak ipari képességei vannak, ezt kell fejleszteni. Kiváló munkaerőnk van, kiváló mérnökeink és vállalatvezetőink vannak, mi ehhez értünk.

A magyar gazdaság kulturálisan emberi képességekből áll, azt tudjuk csinálni, amihez értünk - fogalmazott.

Majd folytatta: ehhez viszont energia kell, azt pedig elő kell állítani. A következő két év legfontosabb politikája az energiakapacitások létrehozása lesz.

Magyarország gázerőműveket fog építeni, a döntések már megszülettek - jelentette ki Orbán Viktor.

Azt, hogy az állam építi majd ezeket, vagy magántőkéből történik, még nem bizonyos, de két-három ilyen erőmű fog épülni.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy a gazdaságpolitikai viták kérdésében az emberek az elmúlt 5-7 évben nem vesznek részt, hiszen a kormány által létrehozott programok működtek. Ez jól mutatja, hogy a magyar gazdaságpolitika stabil volt. Most van gazdaságpolitikai vita a jegybank és a kormány között is, de ez nem abnormális.

Az elmúlt négy évben nem normális gazdasági környezetben vagyunk, ilyenkor mindig előjönnek a viták. Ettől nem szabad megijedni - mondta Orbán Viktor.

A mostani helyzetet a jegybank máshogy akarja kezelni, mint a kormány, ebben az ügyben előbb utóbb dűlőre kell jutni - húzta alá. A mostani infláció a nemzetközi energiaárak és a szankciós politika következménye, de zajlik a monetáris és a fiskális politika összehangolása, ez egy kötelezettség - jelentette ki.

Ez meg fog történni, mert ha az inflációval szembeni kormányzati politika sikeres lesz, ennek első jelei már a februári számokon látszanak, és a következő hónapokban csökkenni fog az infláció, akkor egy csökkenő infláció mellett könnyebb lesz összhangba hozni a jegybanki és kormányzati eszközöket - fogalmazott.

Elmondta, az akkumulátor ügy stratégiai kérdés, minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy élhető környezetben élhessen. Ez egy legitim elvárás az emberek részéről,

Magyarország továbbra is a legszigorúbb biztonsági előírásokat alkalmazza minden ipari beruházás esetén, még a német előírásoknál is szigorúbbak a magyar előírások.

Magyarországon 300 ezer család kenyerét keresik meg járműipari üzemekben, gyárakban. Ezen a területen technológiai váltás történik, mivel az EU döntése alapján 2035-től nem lehet gyártani fosszilis meghajtású gépjárműveket. Ha nem tudjuk előállítani az elektromos meghajtáshoz szükséges elemeket, akkor azokat máshol fogják legyártani, a hagyományos autógyáraink így szép lassan bezárnak - mondta Orbán Viktor.

Nekünk mindenképpen meg kell tartani a magyar járműipart Magyarországon, akkor is, ha átáll fosszilisról elektromosra - jelentette ki a kormányfő.

A miniszterelnök hozzátette: Jelen pillanatban a magyar gazdaságtörténet négy legnagyobb beruházása ma egyszerre zajlik Magyarországon, ez egy fantasztikus dolog. Ezek valódi, nyugati gyárak, amelyek itt jönnek létre Magyarországon. Ezek néhány éven belül meg fogják hozni az eredményüket Magyarország keleti nagyvárosaiban.

Orbán Viktor elmondta, hogy tavaly a magyar autóipar 12 ezer milliárd forintos termelési értéket ért el, ami új rekord. Az élelmiszeripar a tavalyi évben jutott előszőr a 6 ezer milliárd értéknél magasabb termelési érték fölé, ez a szám a fémipar esetében 4 ezer milliárd.

Ez azt jelenti, hogy a fundamentumok erősek, van magyar vállalkozási kedv.

A beruházási rekordok kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a legkisebb támogatási intenzitással szerezzük meg a beruházásokat. A beruházás nem utánunk dobálják, hanem azért versenyezni kell. Egy forint beruházási támogatással 22 forint többletbevételt értünk el - emelte ki a miniszterelnök.

A következő években a helyzet nehezebb lesz, mivel visszaszállnak a versenybe a nyugati országok is, akik az elmúlt években nem vettek részt ebben a versenyben - fogalmazott.

Orbán Viktor kijelentette, hogy a háborúból ki fogunk maradni.

"Nagy nyomás lesz, préselni fognak bennünket, de elég erősek vagyunk, hogy kimaradjunk a háborúból. A szankciókat, amelyek sértik Magyarország érdekeit, továbbra is sikeresen meg fogjuk vétózni. Az orosz energiaellátást fönn fogjuk tartani, a rezsicsökkentett árakat képesek leszünk finanszírozni, a 4,7 milliónyi munkahelyet képesek leszünk megvédeni, sőt, növelni fogjuk. A kis- és középvállalkozásokat tudjuk támogatni speciális programokkal akkor is, hogy ha a jegybanki alapkamat magasan marad. A beruházások ösztönzését, mint látták, el fogjuk végezni. Az ahhoz szükséges energiakapacitásokat ki fogjuk építeni és az exportorientált növekedést, mint stratégiát, fent fogjuk tartani, és közben le fogjuk törni az inflációt" - összegezte Orbán Viktor.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések