A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Háromszáz százalékkal emelkedtek az EU-tagállamok energiaszámlái


De sikerült leválni az orosz gázról


Az uniós tagállamok energiaszámlái tavaly nyáron legalább 300 százalékkal emelkedtek, miután drasztikusan csökkentek az orosz gázszállítások – közölte szerdán az Oroszhírek.hu Ursula von der Leyenre, az Európai Bizottság elnökére hivatkozva.

Az EB vezetője szerint az EU-nak úgy sikerült pótolnia az orosz földgázhiányt, hogy többet vásárolt alternatív szállítóktól, valamint az energiahatékonyság növelésével, a fogyasztás húszszázalékos csökkentésével.

„Oroszország nyolc hónap alatt 80 százalékkal csökkentette az Európába irányuló gázszállításait, ami az európai energiaárakat az egekbe repítette” – mondta Von der Leyen a kanadai parlament együttes ülésén felszólalva. „Tavaly nyáron az energiaszámláink 300 százalékkal emelkedtek.”

Von der Leyen azt állította, hogy orosz tisztviselők megpróbálták zsarolni Brüsszelt a szállítások csökkentésével, mivel az uniós országok nagymértékben függenek az orosz gáztól.

Kiemelte, hogy Kanada „fontos szerepet” játszott az energiaválság kezelésében azzal, hogy növelte a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelését.

Az EB vezetője korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy zsarolja az uniós országokat, miután az orosz állami tulajdonú Gazprom energiaipari óriásvállalat 2022 áprilisában leállította a gázszállításokat Lengyelországba és Bulgáriába.

Válaszul a Kreml mindenkit biztosított arról, hogy az orosz fél megbízható energiaforrás-szállítója volt és maradt a fogyasztóknak, és mindig elkötelezett a szerződéses kötelezettségei mellett. Moszkva kitartott amellett, hogy Bulgáriába és Lengyelországba csak azután állították le a szállításokat, hogy elutasították a „gázt rubelért” konstrukciót.

Ezt a rendszert az orosz kormány az ukrajnai katonai művelet miatt Moszkva ellen bevezetett szankciókra válaszul vezette be. Moszkva azt követelte, hogy a szankciókat kiszabó országok rubelben fizessenek a földgázért. A rendszer megköveteli, hogy az importőrök számlát nyissanak a Gazprombankban. Ezt követően az általuk választott valutában helyezhetnek el pénzt, amelyet a bank átvált rubelre, és átutal a szállítónak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések