A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Franciaország nyitja a sort: a Nyugat harcjárműveket is ad Ukrajnának


Újabb szintet emelnek az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításokban: az ukrán hadsereg már szárazföldi harcjárműveket is kap az Oroszország elleni védekező háborújához. Emmanuel Macron törte meg a jeget - írja a mandiner.hu. 

A francia és az ukrán elnök szerdai telefonbeszélgetését követően jelentette be az Élysée-palota, hogy a két vezető megegyezése eredményeként Franciaország felderítő harcjárműveket szállít majd Ukrajna számára.

A szovjet időkben gyártott, hadrendben nem tartott, de még működőképes tankokat több uniós tagállam is átadott már az elmúlt hónapok során az ukrán hadseregnek, de

modern szárazföldi harcjárművet még nem kaptak az ukránok a nyugati hatalmaktól,

pedig hónapok óta lobbiznak ezért.

Franciaország lesz tehát az első nyugati ország, amely modern, nyugati fejlesztésű és gyártású, harci funkciójú szárazföldi katonai járművel segíti az ukrán hadsereget. Szakértők szerint a modern támadó fegyverek érkezése döntő jelentőségű lehet az ukrán hadsereg ütőképessége, a frontszakaszokon való áttörés, és így a háború végső kimenetele szempontjából. A Javelin páncéltörő rakéták, a HIMARS rakéta-sorozatvetők főszerepet játszottak a háború korábbi szakaszaiban, az amerikaiak által nemrég átadott Patriot rakétavédelmi rendszer nagymértékben növeli az ukrán légvédelem hatékonyságát, a szerdai bejelentés alapján pedig a szárazföldi harcképesség megerősítése lesz a következő lépés.

Milyen fegyverzet az AMX-10 RC?

Nem lánctalpas, ezért nem minősül harckocsinak, hanem

kerekes, könnyű mozgású, páncélos felderítő harcjármű.

Az 1970-es és ’80-as években fejlesztett típus nagyon hatékony eszköz a nagyobb harckocsik érkezése előtt a frontszakaszok felderítésében.  

A francia hadseregben az AMX-10 RC-ket fokozatosan a legújabb fejlesztésű Jaguar harckocsikra cserélik le, a hadrendből való kivezetés miatt szabadulnak fel ezek a fegyverzetek arra, hogy Ukrajna megsegítésére ajánlják fel.

Miért határozták el magukat a franciák?

A francia honvédelmi miniszter tanácsadója, Sébastien Lecornu szerint a francia kormányzati döntés hátterében az áll, hogy számításaik szerint az orosz haderő tavasszal egy új hadműveletet fog kezdeményezni, így az erre való felkészülésre minden támogatást meg kell adni Ukrajnának. Annál is inkább, mert a francia katonai vezetés úgy ítéli meg, hogy Oroszország elérte katonai képességeinek határát,

Ukrajna pedig tavasszal nyugati fegyverzetbeli segítséggel képes lehet egy újabb ellentámadás végrehajtására.  

Ukrajna hónapok óta kéri a nyugati államoktól a hasonló harckocsik átadását számukra, a legnagyobb nyomás a nagy, modern hadsereggel rendelkező németeken és franciákon volt. A Politico írása szerint a francia kormány lépett hamarabb, de csak részben teljesítette az ukrán igényeket: Kijev ugyanis eredetileg nem AMX-10-eseket kért, hanem az annál nagyobb lőerejű, vastagabb páncélzatú, erősebb Leclerc tankokat.

Jöhetnek a német Leopardok?

Az sem mindegy, hogy ez csak egy jelképes felajánlás lesz, vagy nagyobb számba hajlandóak AMX-10-eseket küldeni a franciák. Az ismeretes, hogy 38 darab ilyen harcjárművet vezetnek ki a hadrendből, vagyis a kérdés az, hogy ilyen nagyságrendű szállítás mennyiben erősíti majd az ukrán hadsereg harci dinamikáját.

A francia felajánlás mindenesetre megtörte a jeget, most minden figyelem Németországra irányul, hiszen a német kormány eddigi érve az volt, hogy egyoldalú fegyverzetszállítási ügyletekre nem hajlandó. Most viszont egyre nagyobb lesz az elvárás, hogy

a francia harcjárművek érkezése után a németek is lépjenek, Leopard-2-es harckocsikat küldjenek a frontra.

Franciaország eddig leginkább a Caesar nehéztüzérségi löveg szállításával vette ki részét az ukrán hadsereg fegyveres támogatásából, de küldött páncéltörő és légvédelmi rakétákat, valamint VAB páncélozott személyszállító járműveket is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések