Hirdessen itt

Bauer Sándor: aki égő testével tiltakozott a kommunizmus ellen


Február 25-e a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja. A XX. század egyik legpusztítóbb eszmerendszere halálos áldozatainak számát Közép-Kelet-Európában 1 millióra becslik. Közéjük tartozik Bauer Sándor, aki 1969-ben, 17 évesen a mártírhalált választotta a kommunizmus elleni tiltakozásul. Józsefvárosban márványtábla, utcanév és szobor is őrzi emlékét. 

Az alábbi tömör, néhány soros hír jelent meg az 1969. január 21-ei napilapokban: „Bauer Sándor 17 éves budapesti ipari tanuló, aki már 1967-ben, 15 éves korában sikertelen öngyilkosságot kísérelt meg, tegnap, január 20-án a Nemzeti Múzeum kertjében ruháját leöntötte benzinnel, majd meggyújtotta, s ily módon öngyilkosságot kísérelt meg. Súlyos égési sebekkel szállították kórházba. Állapota válságos”. A lángoló – és nemzeti színű zászlót lengető – fiú körül percek alatt tömeg gyűlt össze, akik a cselekedete okát firtatták.

A végig eszméleténél lévő Bauer Sándor olyan válaszokat adott, hogy „…hazaszeretetből”, „…tiltakozásból”, „…az orosz megszállók ellen”. Ám ezekre a válaszokra már csak a rendszerváltozást követően derült fény a nagy nyilvánosság számára, mert amennyire csak lehetett, a karhatalom eltussolta az ügyet.


A cseh Jan Pallach nyomdokába lépő Bauer Sándor életét egy orvostanhallgató másodmagával próbálta megmenteni: kabátjukkal oltották el a lángokat. A mentők a Központi Honvéd Kórházba szállították harmadfokú égési sérülésekkel. Családtagjait, barátait a rendőrség kihallgatta, az élet-halál között lebegő Bauer Sándort pedig január 22-én előzetes letartóztatásba helyezte a rendőrség. Az indokolás szerint az önkényes tűzhalállal az volt a célja, hogy ily módon tiltakozzon a szovjet csapatok magyarországi tartózkodása ellen, illetve tiltakozásra másokat is felhívjon.

Bauer Sándor másnap hajnalban meghalt. A kommunista hatalom öngyilkosságnak állította be a mártír tettet. A temetésére csak a közvetlen hozzátartozók mehettek. Barátai ellen eljárást indítottak, sírját még éveken keresztül figyelték.

Bauer Sándor emlékezete

A kommunizmus ellen tiltakozásaként mártírhalált halt fiú emlékére 2001-ben márványtáblát állítottak – tettének helyszínén – a Nemzeti Múzeum lépcsőjénél.


Tíz évvel később, Józsefváros polgári vezetése a Teleki László tér és a Mátyás tér között húzódó Erdélyi utcát Bauer Sándorra nevezte át. 2012-ben pedig felavatták Bauer Sándor mellszobrát a Mátyás téren.

Kocsis Máté akkori polgármester a szoboravatón azt mondta:

a szobor egy mementó is egyben, egy intés, egy figyelmeztetés az utókornak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések