A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Dobrevék az utcára hívták a híveiket, ellenállást hirdettek, majd kiderült, hogy csak rátelepednének a tanártüntetésre


Az ellenzéki pártok többsége arra buzdítja támogatóit, hogy vegyenek részt a vasárnapi, tanárok melletti tüntetésen. Önálló rendezvényt nem mernek tartani, megint civil tüntetésre telepednek rá. 

Nem tartanak saját megemlékezéseket az ellenzéki pártok október 23-án, az 1956-os forradalom évfordulóján – legalábbis a Mi Hazánkon kívül egyik formáció sem jelezte eddig, hogy önálló programot szervezne.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy politikusaik ne mennének az utcára,

elsősorban azért, mert aznap 16 órára az ADOM Diákmozgalom és PDSZ a tanárok melletti közös szolidaritási tüntetést szerveznek.

A Momentum délután már arra buzdította híveit a Facebook oldalán, hogy menjenek ki a tüntetésre. „Legyünk ott minél többen vasárnap, hovatartozástól függetlenül, akik hiszünk az oktatás és Magyarország szabadságában!” –  írták bejegyzésükben.

Az MSZP is jelezte, hogy egyetért a pedagógus szakszervezetek követeléseivel, az oktatást nemzeti ügynek tekinti.

„A szolidaritás és az összetartás most a legfontosabb, éppen ezért mi is ott leszünk az október 23-án 16 órára tervezett szolidaritási tüntetésen és másokat is arra biztatunk, hogy csatlakozzanak”írta Facebook-bejegyzésében a párt.

A Telex kérdéseire érkezett válaszok alapján a Jobbik és az LMP is megemlékezik a forradalomról,

majd később ők is csatlakoznak a tanárok melletti demonstrációhoz. 

A Mi Hazánk Mozgalom az egyetlen politikai formáció, amely saját megemlékezést hirdetett délutánra, a Corvin-közbe.

A DK árnyék-miniszterelnöke, Dobrev Klára ugyanakkor nehezen körülhatárolható programot hirdetett, amikor minden magyart az utcára hívott vasárnapra. Dobrev azt írta, hogy október 23-án minden hazájáért tenni akarónak a köztereken a helye. „Menjetek el tüntetni, vagy csak beszélgessetek egymással az országról, az életünkről, a mindennapjainkról. Mutassuk meg a hatalomnak, hogy nem a beletörődést, hanem az ellenállást választjuk” – fogalmazott.

Mindez azt jelenti, hogy a DK sem tart önálló megemlékezést, de egyben azt is, hogy támogatóik, aktivistáik, politikusaik is ott lesznek az utcán, és nyilván ha úgy adódik, majd „akcióba lépnek”. Kérdés persze, hogy a magát a legnagyobb ellenzéki erőként hirdető Gyurcsány-párt vajon miért nem tart saját rendezvényt. Ez a taktika mindenesetre lehetőséget biztosít nekik arra, hogy amennyiben sokan lesznek a tanártüntetésen, akkor

elbüszkélkedhessenek azzal, hogy jelentősen hozzájárultak a tömeges tüntetéshez,

ha pedig nem lesznek annyian, akkor meg sem kell szólalniuk.

Nem ez az első eset, hogy az ellenzéki pártok kihasználják a lehetőséget, hogy civil tüntetésekre telepedjenek rá, miután egyedül képtelenek tömegeket kivinni az utcára. Ráadásul most már az ellenzéki összefogáson is túl vagyunk, amelynek a tavalyi október 23-ai demonstrációja csúfos kudarc lett, pedig hatalmas reményeket fűztek hozzá. Nyilván ez is közrejátszik abban, hogy külön már végképp nem mernek demonstrációkat szervezni.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések