A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szájpenész és orrdugulás ellen is jó! A fahéj illóolaj 5 pozitív hatása


A fahéjat mint fűszert előszeretettel használjuk sütemények és teák ízesítéséhez, finom illatát és zamatát mindenki szereti. 

Illóolajként is rengeteg gyógyító hatása van, csak arra kell vigyáznunk, hogy módjával használjuk, ugyanis rendkívül intenzív.

Javítja a keringést

Már évszázadokkal ezelőtt felfedezték a fahéj keringéssegítő hatását, ezért használják masszázs olajokhoz is. A fahéjas olaj a bőrbe masszírozva vérbőséget okoz és ellazítja az izmokat - írja a bien.hu.

A kivonat nagyon erős, ha az illóolajat hígítás nélkül kenjük magunkra, irritáló, égő érzést okozhat, de minimum viszkető, csípő érzést és kipirosodást még annak is, aki nem allergiás rá. Ezért fontos, hogy csak kiegészítőként hatóanyagként használd együtt más olajokkal, mint például a csipkebogyó, jojoba, mandula vagy kókusz olaj. (Egy csészényi olajba elég egy-két cseppet tenni a fahéj illóolajából)

Antibakteriális hatása gyógyír a bőrnek

A fahéj erős antibakteriális tulajdonságát sok olyan kutatás támasztotta alá, amely az ételek megromlását vizsgálta. Nemcsak késlelteti az étel erjedését, még otthoni tisztításhoz is használható és a szúnyogokat is távol tartja. Antibakteriális hatását azonban elsősorban a bőrünkön érdemes kamatoztatni.

A mézbe kevert fahéj az akné kezelésére jó, az olívaolajba cseppentett fahéj illóolaj pedig hatékony a ráncocskák ellen. Teltebbé varázsolja az arcot, sőt, az ajkakat is. Két-három evőkanál olívaolajba cseppents egyetlen csepp fahéj illóolajat és előbb próbáld ki egy kis részen az alkarodra kenve, hogy nem vagy-e érzékeny a keverékre. Ha nem pirosodsz ki tőle, kenheted az arcodra és a szádra, de a szemkörnyéki vékony bőrt kerüld el.

Remek szájápoló

A fahéj illóolaja a szájhigiéniában is bátran használható – sőt, rágógumiban is megtalálható. Nemcsak a fertőzések és a szájpenész ellen véd, de még a fogszuvasodás és fogkő ellen is.

Antiszeptikus – azaz fertőzésgátló – és gombaölő hatása dolgozik a szájban is. Csak időnként, vagy kúra-szerűen használjuk, mert a száj természetes, „jó” baktériumait is elpusztíthatja. Illata kellemes és friss leheletet is biztosít, fontos azonban megjegyezni, hogy soha ne nyeljük le a keveréket. Az illóolajok erős koncentrátumú szerek, így mindig hígítani kell őket.

Megfázáskor is segít

Az előbb említett fahéjas öblögető a torokfájásra is jó hatással van, illetve ha megfáztál és eldugult az orrod, pár csepp fahéj illóolaj a diffúzorba csöpögtetve segíthet megnyitni a légúti járatokat.

Nemcsak remek immunerősítő, az illat hangulatodon is javít, ezért is használják aromaterápiás célokra is. Ha nincs diffúzorod, akkor csepegtesd textilpárnára vagy szárazvirágra, általában egy csepp elég szokott lenni, mivel illata igen intenzív. A fürdővízbe is teheted, a habfürdőbe keverve. Sokaknak a fahéj illata az otthon melegét, a süteményeket és a karácsonyt juttattja eszébe. Érdekes tény, hogy a történelem során volt olyan időszak, mikor a fahéj unciája drágább volt az aranyénál.

Felfrissíti az agyat

A fahéj illóolaj jó hatással van kognitív képességeinkre és frissítő hatása segít a „brain fog”, azaz az agyi köd eloszlatásában, hiszen érzékeinket és gondolkodásunkat felpezsdíti. A fahéjat sokan a világ legősibb fűszereként tartják számon, már az ősi egyiptomiak, kínaiak és indiaiak is használták. Utóbbiak az ételek és italok ízesítésén kívül az ayurvédikus gyógyítás fontos elemeként is alkalmazták, fogyás elősegítésére és a depresszió kezelésére is.

A fahéj tehát akár kivonat, por vagy illóolaj formájában, de már évezredek óta az emberiség kincse.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések