Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Amikor puffad a hasad: 5 természetes haslapító módszer


A puffadás miatt nem csak a ruháid állnak rosszabbul rajtad, hanem kényelmetlenül is érezheted magadat tőle. Szerencsére a kellemetlen, feszülő érzéstől nem olyan nehéz megszabadulni – ha valóban gyakran puffadsz, érdemes orvosi segítséggel feltárni az okokat, de addig is az alábbi módszerek segíthetnek, hogy laposabb legyen a hasad!

Igyál vizet!

Amikor tele van a hasad és feszül a gyomrod, valószínűleg a folyadék az, amire a legkevésbé vágysz. Pedig a rendszeres hidratálás segíti az emésztést, és így a puffadás is megelőzhető, elkerülhető vele! - írja a bien.hu.

Különösen akkor figyelj az egész napos, megfelelő folyadékbevitelre, ha tudod, hogy többet, vagy nehezebb ételeket fogsz enni. A vizet ízesítheted citrommal vagy gyömbérrel is – így nem csak jobban csúszik majd, de az emésztést is megkönnyíti.

A cukrozott, szénsavas üdítőket viszont inkább kerüld el!

Fahéj

A fahéj természetes megoldás lehet emésztési panaszokra, de a gyomor és a bél görcsös fájdalmát is képes enyhíteni.

Az ízletes fűszerből már egy teáskanálnyi is elég – ebből készíthetsz főzetet, de megszórhatod vele az ételt, vagy fogyaszthatod valamilyen alacsony savtartalmú gyümölccsel is.

A fahéj a véráramlást is elősegíti, így a gyomor és a bélrendszerek működése felgyorsul, az ételek gyorsabban lebomlanak. Ha nehéz, zsíros ételeket készítesz, akkor érdemes már valahogy a receptbe is belecsempészni a fahéjat – a rizshez például kifejezetten jól illik ez a fűszer.

Levendulaolaj

A levendulából készült tea is segítheti a kellemetlen teltségérzet megszüntetését, de már az is elég, ha az étkezési célra használható levendulaolajat kockacukorra csöpögteted, és azt ebéd/vacsora után elrágcsálod.

Nem kell sok belőle, 1-3 csepp olaj bőven elegendő.

Ez a trükk egyébként akkor is jó szolgálatot tehet, ha egy kis édességre vágysz, de komolyabb desszertet már nem szeretnél fogyasztani, mert így is túlságosan feszül a hasad.

Mozogj!

A puffadás kiváltó oka jellemzően a rossz emésztés – ha az ételek gyorsan fel tudnak szívódni, és keresztülhaladnak a tápcsatornán, akkor fölösleges gázok sem keletkeznek.

A mozdulatlanság azonban nem tesz jót az anyagcserének, ezért érdemes minden étkezés után beiktatni egy kis testmozgást.

Nem kell komplett tornagyakorlatokat végezned, de ha például nem a monitor előtt eszed meg az ebédedet, hanem elsétálsz érte valahova – majd vissza –, vagy csak teszel egy kört az épület körül ebéd után, akkor máris nagyon sokat tettél azért, hogy ne alakuljon ki a puffadás.

Fokhagyma

Nem lehet minden élethelyzetben bevetni, de ha hajlamos vagy a puffadásra, érdemes egy esélyt adni a nyers fokhagymának.

Frissen elrágcsálva ugyanis csökkenti a gázok képződését és a puffadásra való hajlamot is, ráadásul képes elpusztítani bizonyos gombákat és baktériumokat, amik egyébként a bélrendszer helytelen működéséhez, és ezáltal a gázok felhalmozódásához vezetnének.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések