A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Németország gázvészhelyzeti riasztást adott ki az ellátási zavarok miatt

 


Robert Habeck német gazdasági miniszter meghirdette a gázveszélyhelyzeti terv második szakaszát. Ennek oka az orosz gázszállítások június közepe óta tartó csökkenése és a magas gázpiaci árak, mondta Habeck csütörtökön Berlinben. A vonatkozó rendeletet először az Ukrajna elleni orosz támadás után aktiválták. Habeck március 30-án hirdette ki az első fokozatú, korai előrejelzési szintet, most pedig a másodikat.

Németország csütörtökön az orosz szállítások visszaesésére válaszul elindította gázellátási vészhelyzeti tervének riasztási szakaszát, de nem engedte, hogy a közműszolgáltatók az emelkedő energiaköltségeket a fogyasztókra hárítsák. A második fázis életbe léptetése azóta képezi a találgatások tárgyát, hogy a Gazprom a múlt héten a kapacitás 40 százalékára csökkentette az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül történő gázszállítást. A második vészhelyzeti szakaszban a piac még mindig képes felszívni a hiányzó mennyiséget anélkül, hogy szükség lenne állami beavatkozásra, amely a végső vészhelyzeti szakaszban lépne életbe.

A helyzet komoly, a gázszállítások leállítása gazdasági támadás ellenünk

- magyarázta Habeck.

Gázválság van, a gáz mostantól szűkös áru. Az árak már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre. Ez nem játék

- figyelmeztetett Habeck.

A német kormány akkor aktiválja a háromlépcsős vészhelyzeti terv 2. fázisát, amikor úgy látja, hogy nagy a kockázata a hosszú távú gázellátásban jelentkező hiánynak, és elméletileg lehetővé teszi a közműszolgáltatók számára, hogy a magas árakat áthárítsák az iparra és a háztartásokra, és ezáltal hozzájáruljanak a kereslet csökkentéséhez.

A gazdasági miniszter arról is beszélt, hogy most

👉 a legfontosabb prioritás a gáztárolók feltöltése,
👉 alternatív beszállítókat keresnek,
👉 bővítenék a megújuló energiát,
👉 ezen túlmenően viszont több gázt kell megtakarítani.

Habeck azt is bejelentette, hogy

A KÖZMŰSZOLGÁLTATÓKNAK MÉG NEM KAPNAK LEHETŐSÉGET ARRA, HOGY AZ ENERGIABIZTONSÁGI TÖRVÉNY ALAPJÁN EMELJÉK A GÁZÁRAKAT.

Ennek megfelelően a Szövetségi Hálózati Ügynökség a gázriasztási fokozat várható kihirdetése ellenére sem fogja még aktiválni az árkiigazítási záradékot, amely lehetővé tenné a közműszolgáltatók számára, hogy a magasabb árakat közvetlenül a fogyasztókra hárítsák.

Nincs automatizmus, ezt egyelőre nem lépjük meg. Ennek oka, hogy továbbra is figyeljük a piacot

- mondta a gazdasági miniszter, utalva arra, hogy májusban az energiabiztonsági törvényben új árkiigazítási záradékot hoztak létre, ami feljogosítja az energiacégeket, hogy gázválság esetén emeljék az árakat. Ez elvileg akkor érvényes, ha a gázveszélyhelyzeti terv második vagy harmadik szakaszát, azaz a riasztási vagy vészhelyzeti szakaszt hirdették ki, és a Szövetségi Hálózati Ügynökség jelentősen alacsonyabb gázimport-mennyiséget határoz meg.

A vonatkozó paragrafus életbe lépésének feltétele, hogy a Szövetségi Hálózati Ügynökség megállapítsa a gázáramlás további, strukturális zavarát. Ezért most megteremtettük ezzel az előfeltételeket, de ma még nem léptetjük életbe

- magyarázta Habeck.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések