A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újabb MSZP-s politikusról állítják, hogy több tízmilliós kenőpénzt vehetett át


Fuzik Zsolt vallomásában azt mondta, Baja Ferenc korábbi MSZP-s nagyágyú is kapott tőle kenőpénzt. A politikus viszont azt állítja: soha semmilyen formában sem egyetlen forintot, se más kedvezményt nem fogadott el, nem kért és nem kapott.

Tovább dagadhat a botrány a baloldalon, miután a Magyar Nemzet kedden arról írt: Fuzik Zsolt állítása szerint Baja Ferenc, az MSZP egykori nagyágyúja is kapott azokból a vesztegetési pénzekből, amelyekből jutott Horváth Csabának, Tóth Csabának és Molnár Zsoltnak is.

A lap birtokába jutott vallomásrészletek arra utalnak, hogy a szocialista politikusok Fuziktól vehettek át komolyabb összegeket. Fuzik a SYS IT Services Kft. képviseletében járt el; a férfit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsították meg.

Így került képbe Baja Ferenc neve

Fuzik vallomása szerint Baja még 2019 májusában vagy júniusában egy közvetítőn keresztül kereste meg őt. Az MSZP-s politikus szeretett volna megállapodást kötni arra az esetre, ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester és ha a SYS IT megnyeri a BKV Zrt. informatikai rendszereinek üzemeltetésére kiírt közbeszerzést. Baja azt mondta, ez esetben majd vele kell egyeztetni.

Fuzik szerint a politikus akkor jelentkezett újra, amikor Karácsony megnyerte a választást, ekkor 30 millió forintot kért magának, és vállalta, hogy két évig nem bolygatja meg a SYS IT Services Kft. BKV-s szerződését.

„Baja említette, hogy jóban van a főpolgármesterrel és felhatalmazása van arra, hogy informatikai kérdésekről tárgyaljon. Említette azt is, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes támogatását élvezi, aki fontos személy, mivel arról hozhat döntéseket, hogy milyen projekteket támogassanak és honnan vonjanak el pénzt” – fogalmazott Fuzik. Hozzátette: Baja egyszer mutatott neki egy papírt, amelyen a főpolgármester aláírása szerepelt, illetve az, hogy informatikai főtanácsadó lett a fővárosnál.

„A 30 millió forintnyi vesztegetési pénzt én adtam át neki a Várkert Bazárnál található kis parkban”

– mondta Fuzik a nyomozóknak, kiemelve, Baja Ferenccel találkozott a Tabáni Tenisz Centerben, valamint a Markó utcai Pilot Caféban is, de ezeken a helyeken pénz átadására nem került sor.

Rendszeres egyeztetések

A politikus és Fuzik rendszeresen egyeztettek – írta a Magyar Nemzet –, majd egy idő után felmerült, hogy Baja rendszeres havi juttatást szeretne kapni és kérte, hogy találjanak egy erre megfelelő szerződést. „Azt mondta, havi 2-3 millió forintra van szüksége” – idézte fel a történteket Fuzik, aki úgy gondolta, a BKV-s pénztárgépek üzemeltetéséből kigazdálkodható az összeg, de a BKK vezetése akkor ezt a területet éppen magához akarta vonni.

Bajának azonban ezt sikerült megakadályozni, de a havi vesztegetési pénzek végül nem érkeztek meg az MSZP-s politikushoz – teszi hozzá a lap. Fuzik szerint a szocialista politikus azt tervezte, hogy felvásárolja a SYS IT Services Kft-t, de egy másik befektető megelőzte.

A cégeladásról szóló tárgyalások megindulása után Baja nem kereste többé Fuzikot, aki a nyomozóknak elmondta, a 30 millió forintos vesztegetési pénzt a Wind IP 21 Kft-nél kiállított fiktív számlákból fedezték.

Baja Ferenc nem tudja, Fuzik Zsolt miről beszél

„Nem tudom, Fuzik miről beszél, hozzám semmilyen hatósági megkeresés nem érkezett” – nyilatkozta az ATV.hu-nak. Hozzátette, több alkalommal találkozott Fuzikkal, aki megpróbálta meggyőzni arról, hogy a SYS IT Services alkalmas a BKV informatikai feladatainak ellátására. „Ezt én akkor is, most is és mindig is vitattam. Nem tartottam jó konstrukciónak, hogy egy kis cég nagy alvállalkozókkal szolgálja ki a BKV informatikáját. Erről Fuzik nem tudott meggyőzni se akkor, se később. Soha, egyetlen alkalommal se voltam hajlandó ezt elfogadni”. Megjegyezte,

„nem csodálom, hogy Fuzik a rosszakarómmá vált. Ha valamire büszke vagyok, hogy a véleményem alapján ezt a vállalkozását elveszítette, és hatósági eljárások indultak az ügyben”

– mondta az MSZP-s politikus, hangsúlyozva: soha semmilyen formában sem egyetlen forintot, se más kedvezményt nem fogadott el, nem kért és nem kapott, ámde büszke arra, hogy a Fuzik Zsolt nevével fémjelzett cég tevékenységét mindig bírálta, bírálja és bírálni fogja.

Amit eddig tudunk

Ugyancsak a lap információi szerint a költségvetési csalással gyanúsított Fuzik Zsolt 2021 őszén vádalkut kötött a nyomozókkal és több általa ismert, politikusokat érintő bűncselekményről is beszámolt. A férfi vállalta a hazugságvizsgálatot, a poligráf szerint igazat mondott, amikor a vesztegetésekről vallott.

Fuzik is azon gyanúsítottak között van, akikre 2021 nyarán csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával, a hatóságok szerint társaival 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. A hamis dokumentumok a SYS IT Services Kft.-nél és a hozzá kapcsolódó gazdasági társaságoknál keletkeztek. A számlák segítségével a csalók a saját jövedelmüket növelték és a vesztegetési pénzeket is így fizették. Fuzik vallomásaiból olyan kép bontakozik ki, hogy

a férfi afféle intéző volt a cégcsoporton belül, akire a főnökei a piszkos munkát, a vesztegetési pénzek átadását bízták más feladatok között.

Az ügyészség kezdeményezte Tóth Csaba mentelmi jogának a felfüggesztését

Így kerülhetett képbe a zuglói parkolási ügyekben is, ahol a SYS IT Services alá tartozó egyik cég nyerte el a parkolásüzemeltetési feladatokat. Itt 2017 és 2019 között vallomása szerint

Fuzik minimum 250 millió forintot, a profit felét adta át Tóth Csaba szocialista országgyűlési képviselőnek és Horváth Csaba fővárosi MSZP-s politikusnak,

aki 2019-től a kerület polgármestere lett. Azt nem tudni, hogy Tóth és Horváth milyen arányban osztozott a negyedmilliárd forintnyi vesztegetési pénzen, ám a későbbi kerületi vezető néhány alkalommal ezen felül is kért és kapott pénzt – legalábbis az eddigi vallomások alapján így látszik.

A múlt héten egyébként az üggyel összefüggésben az ügyészség kezdeményezte Tóth Csaba mentelmi jogának a felfüggesztését. Fuzik Zsolt azonban nem kizárólag Zuglóban dolgozott, a SYS IT Services fővárosi pályázatába is bevonták.

A cég 2019 nyarán nyert el egy jelentős közbeszerzést, amely alapján két éven át milliárdokért működtethették a BKV informatikai rendszereit. Ebben az ügyben bukkant fel Molnár Zsolt és társa, akik a pályázat beadása előtt keresték fel a SYS IT-t azzal, hogy „nem támadják meg a szerződést” ha fizetnek nekik. Fuzik szerint Molnár 40 milliót kért, a társa 30-at és a megállapodás szerint a „díj” két évre szólt.

A pénz egy Hugo Boss irattáskában volt

A vallomás szerint Molnár Zsolt kezdetben bizalmatlan volt Fuzikkal szemben, a pénzátadást ezért egy közös ismerősük, Z. Zs. segítségével akarták lebonyolítani, ám a tervezett találkozók meghiúsultak. A vallomásrészletek alapján nem világos, hogy Fuzik Zsolt miért nem tudott találkozni a közvetítővel, ám később az MSZP-s országgyűlési képviselő maga jelentkezett nála.

„2019 második felében 40 millió forint vesztegetési pénzt adtam át Molnár Zsolt országgyűlési képviselőnek” – jelentette ki vallomásában Fuzik. A pénz átadásának a körülményeiről elmondta, Molnárral 2019. augusztus 6-án találkoztak délelőtt 10 órakor a Casa Bianka étterem előtt az V. kerületben, ahonnan az Olimpia Parkba sétáltak.

Fuzik a pénzt egy fekete bőr Hugo Boss irattáskában vitte magával. A parkban leültek egy padra, majd odaadta a politikusnak a táskát, aki megköszönte és azt mondta: „rendben vagyunk”. Fuzik vallomásában megemlítette, hogy a táskát nem kapta vissza.

Molnár a vesztegetésről szállingózó hírekre a múlt héten pénteken az ATV-ben reagált, ahol igyekezett előre menekülni. Közölte, valóban találkozott Fuzikkal és egy padon ülve beszélgettek az Olimpia Parkban, de tagadta, hogy pénzt vett volna át a férfitól.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések