Hirdessen itt

Miért érdemes sok uborkát enni nyáron? 5 jótékony hatás, amit meghálál a szervezeted


Az uborka könnyed, lédús és nagyon egészséges finomság, aminek a pozitív hatásait nyáron vétek lenne nem kihasználni.


A nyári melegben sokan nem kívánják a nehéz fogásokat, ilyenkor jön csak el igazán a könnyű, frissítő és ízletes saláták ideje, amik köretként és önmagukban is megállják a helyüket. Az esti grillpartik elengedhetetlen kellékei, és a leggyorsabban összedobható, dobozolható opciók a munkahelyre is.

A saláták népszerű eleme az uborka, amiből nyáron finom, lédús példányokat lehet kapni, de nemcsak ezért érdemli meg, hogy ilyenkor minél többször kerüljön a tányérra, hanem azért is, mert többféleképpen is segítheti a szervezetet.

Így hat az uborka a szervezetre

Az uborka a tökvirágúak családjába tartozik, legnépszerűbb változata a kígyóuborka. A táplálkozáson túl a szépségiparban is megtalálható, vannak, akik az otthoni arcápolási rutinjuk részévé is teszik, mivel egy-egy karika képes csillapítani a szemkarikákat és a duzzanatot. A mediterrán étrend fogásaiban is gyakran szerepel, nem véletlenül.


Kalóriatartalma rendkívül kedvező, és körülbelül 95%-ban vízből áll, ezek már önmagában is a diétázók kedvencévé teszik, de másoknak is ajánlott beépíteniük az étrendjükbe, főleg ilyenkor, nyáron. Rostokat, kis mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint antioxidáns hatású növényi vegyületeket tartalmaz.

Támogatja az emésztést

Az uborka többféleképpen is segítheti az emésztést. Rosttartalma révén hozzájárul a rendszeres széklethez, annak víztartalmát és tömegét is növeli. A rostokban gazdag táplálkozás csökkenti a vastag- és végbéldaganatok kialakulásának kockázatát. Az uborka oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és az egészség megőrzéséhez mindkettőre szükség van. Természetesen az uborka önmagában nem elegendő, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek jó választásnak minősülnek a rostbevitel emeléséhez is. Az uborka hámozása csökkenti a rosttartalmat.

Hidratál

Mindenki előtt jól ismert tény, hogy kánikula idején kulcsfontosságú a folyadékpótlás a dehidratáció megelőzésének érdekében. Ilyenkor az ember ösztönösen jobban kívánja a lédús zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a hűs leveseket is. A folyadékpótlásban nemcsak a vízivás, hanem az étkezés is segíthet, érdemes kihasználni az egészséges és frissítő finomságokat, így az uborkát is. A folyadékhiány megnöveli többek között a székrekedés és a vesekövek kialakulásának kockázatát, rontja a koncentrációkészséget, és fáradttá tesz.


Ha unod a sima vizet, dobj bele néhány karika uborkát, csepegtess bele ízlés szerint citromlét, tépj bele mentalevelet, majd hagyd állni kicsit a hűtőben! Igazán frissítő ital lesz a végeredmény.

Segít a vércukorszint beállításában

Az uborka glikémiás indexe a legalacsonyabb tartományba esik, ez azt jelenti, hogy nem vált ki gyors vércukorszint-emelkedést, ami a cukoranyagcsere-zavarral élők esetében nem elhanyagolható szempont. A rostok segítenek a vércukorszint szabályozásában. Állatkísérletek arra is rámutattak, hogy az uborka héja segíthet a cukorbetegséghez kapcsolódó változások enyhítésében, laboreredmények javításában. Az uborka savanyúságként is fogyasztható az étkezés mellé, a savanyúságok vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása miatt ez különösen ajánlott a cukorbetegeknek és az inzulinrezisztenciásoknak, azonban figyelniük kell a vásárolt termék címkéjét, és a cukor hozzáadásával készülteket ajánlott kerülniük.

Támogatja a csontok egészségét

100 gramm kígyóuborka a K-vitamin ajánlott napi bevitelének körülbelül 20 százalékát fedezi. A K-vitamin fontos szerepet tölt be a véralvadásban, és az újabb kutatások alapján a csontok felépítésében, épségük megőrzésében is.


Utóbbi a menopauza után lévő hölgyek számára különösen fontos lehet. Egy 2000-ben készült kutatás például arra az eredményre jutott, hogy a magasabb K-vitamin-fogyasztás csökkentheti a csípőtörések kockázatát az idősebb személyek körében.

Gyulladáscsökkentő

Az uborka külsőleg használva csökkenti a duzzanatokat, hűsítő, nyugtató hatású, de elfogyasztva is segíthet a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok csökkentésében.

Antioxidáns hatású vegyületeinek köszönhetően a sejtöregítő folyamatok ellen hat, rosttartalma pedig hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez is. Fogyaszd salátaként, mártogasd szószokba, add hozzá az italodhoz - használd ki jól az uborkaszezont!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések