A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Abortuszpárti szexuális nevelést követel a tagállamoktól az Európai Parlament feminista bizottsága


Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága az abortusz korlátozását a nemi alapú erőszak egyik formájának tartja, ezért az abortuszpárti szexuális oktatás honosítását szorgalmazza.


Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága (Committee on Women's Rights and Gender Equality, FEMM) 27 igen, 6 nem szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadta el azt a jelentéstervezetet, amely az egyes szexuális és reproduktív előjogok érvényesülésének elősegítését és az alapvető nőjogok megtartását célozza.

A határozatban a készítők hangsúlyozzák, hogy az alapvető női szexuális és reproduktív jogok korlátozása a nők elleni erőszak megnyilvánulásának egyik formája, ilyen formán pedig hátráltatja a nemek közötti egyenlőség irányába tartó progressziót is. Éppen ezért FEMM bizottság arra hívja fel a tagállamokat, hogy minőségi, és mindenki számára hozzáférhető,


a szexuális és reproduktív egészségre vonatkozó alapjogi fókuszú (SRHR) nevelési és oktatási stratégiát fogadjanak el.

Az SRHR a nemzetközi feminizmus egyik legnyilvánvalóbb formája. Az e körbe vonható mozgalmak a nők testi önrendelkezését és szabadságát kívánják előremozdítani. Ennek eklatáns formája az abortusztilalmakkal- és korlátozásokkal szembeni fellépés, arra hivatkozva, hogy a nők saját testükről és sorsukról maguk dönthetnek, ez a fajta önrendelkezés pedig a nők egészségét és jóllétét szolgálja.


A FEMM bizottság képviselői rögzítik, hogy még mindig sok olyan uniós tagállam korlátozza jelentősen az abortusz lehetőségét, amelynek eredményeképpen a nők inkább kihordják magzataikat, vagy esetleg a titkos magzatelhajtás formáit választják.

Az abortusz kérdése legutóbb Lengyelországban szított jelentősebb társadalmi konfliktust. 2020 októberében a lengyel alkotmánybíróság olyan tartalmú határozatot hozott, amelynek nyomán az egyébként is szigorúnak számító abortuszszabályozás tovább szigorodhat.

S noha olyan országról beszélünk, amely Európában csaknem példátlanul alacsony magzatelhajtási mutatókat produkál – 2018-ban ezer főre három eset jutott –, a szabályozás az abortusz olyan tényállását is tiltottá tette, amelyre vonatkozóan a legtöbb terhességmegszakítást végrehajtották.

Az abortuszhatározat kapcsán kirobbant tüntetéshullám az utóbbi évtizedek legnagyobb tömeges demonstrációi közé sorolható Lengyelországban. A kormány számára ez azért lehetett jelzésértékű, mert az abortuszhatározat egy eleve abortuszellenes társadalomban született. Ehhez hozzáadódik az, hogy a magzatelhajtások esetszáma tavaly mindössze 1100 körül alakult.

Az abortusztilalom a FEMM bizottság szerint sérti a nők alapvető jogait, éppen ezért azt követelik a tagállamoktól, hogy tegyék lehetővé az abortuszt a terhesség korai szakaszaiban is. A képviselők rögzítik emellett, hogy

az abortusztilalom a genderalapú erőszak egy formája.


Követelik továbbá a szexuális oktatás SRHR irányába történő fejlesztését az általános és középiskolás tanulók számára, a képviselők szerint ezzel ugyanis a szexuális erőszak és a zaklatás visszaszorítható.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések