Ha kóstoltad már a híres, svéd bútoráruház utánozhatatlan húsgolyóját, biztos te magad is szívesen elkészítenéd otthon.
A svéd húsgolyó ugyanazon az elven készül, mint a magyar, de kisebb annál, és többféle fűszerrel ízesítik. Különösen finom, ha áfonyalekvárral vagy barnamártással tálalod. Készülhet borjú-, marha- vagy sertéshúsból, de akár vegyítheted is a különböző fajtákat. Különlegesen finom ízüket többek között a dijoni mustárnak köszönhetik, és annak, hogy nem olajon, hanem olvasztott vajon sülnek ropogósra.
Hozzávalók:
👉 50 dkg darált hús (borjú, sertés vagy marha)
👉 5 dkg vaj
👉 3 evőkanál zsemlemorzsa
👉 2 gerezd fokhagyma
👉 1 db vöröshagyma
👉 1 db tojás
👉 1 dl tejszín
👉 1 evőkanál dijoni mustár
👉 1 csokor metélőhagyma (snidling)
👉 só
👉 bors
👉 szerecsendió
Elkészítés:
A darált húst rakd egy tálba, keverd össze a zsemlemorzsával, reszeld hozzá a hagymát, nyomd bele a fokhagymagerezdeket, üsd bele a tojást, öntsd hozzá a tejszínt, és gyúrd össze. Adagold bele a mustárt, a sót, a borsot, a szerecsendiót és az apróra vágott snidlinget. Kézzel keverd össze, és nedves tenyérrel gyúrj belőle kisebb gombócokat.
Egy serpenyőben olvassz vajat, és ezen süsd ropogósra a húsgolyók minden oldalát.
0 Megjegyzések