A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Varsó tiltakozik az LMBTQ-közösséget védő EP-határozat ellen


Elvárják, hogy az uniós intézmények tartsák tiszteletben a lengyelek álláspontját a családdal és a házassággal kapcsolatban – szögezte le a Jog és Igazságosság párttal együtt kormányzó Egyesült Lengyelország pártja, mellyel az Európai Parlament (EP) ma elfogadandó állásfoglalására válaszolnak.


A testület az LMBTQ-, a leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű csoportokhoz tartozók szabadságát biztosító övezetté nyilvánítaná az EU-t. – El kell érni, hogy családot alapíthassanak mindenütt az Európai Unióban anélkül, hogy bármilyen megkülönböztetés érné őket – foglalt állást Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos szerdán az EP plenáris ülésén.

Ezzel azonban Lengyelország konzervatív értékeket képviselő kormánya nem ért egyet. Több vezető politikus szólalt fel ez ügyben, ugyanis ezzel a döntéssel aláássák az ország szuverén jogát arra vonatkozóan, hogy meghatározzák, milyen családpolitikát kívánnak folytatni. Ryszard Legutko, a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti frakció-társvezetője szerint az unió ezzel a lépéssel túllépi joghatóságát, és olyan ügyekben próbál intézkedni, melyekbe nem szólhatnának bele.

    – Jogunk van megvédeni a családokat. Ezt a jogot nem szabad megsérteni

– fogalmazott a politikus.

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, az Egyesült Lengyelország vezetője elmondta, hogy demokratikus országgént joguk van ahhoz, hogy eldöntsék, milyen módon alakítják ki jogi intézményeiket és kultúrájukat a házassággal, valamint a gyermekek örökbefogadásával kapcsolatban. A politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Parlament állásfoglalása olyan irányelvek elfogadását eredményezheti, melyek mindezeket nem tennék lehetővé. Lengyelországban korábban mintegy száz önkormányzat nyilvánította magát szimbolikusan LMBTQ-mentes övezetnek, ezzel jelezve, hogy kiállnak a hagyományos családmodell mellett, és a katolikus értékek védelmét tartják szem előtt.

    – Rákényszerítik Lengyelországra a homoszexuális párok házasságának elfogadását és azt, hogy gyermekeket fogadhassanak örökbe

– fogalmazott Ziobro.

Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter ismertette egy helyi rádiócsatornának adott interjújában, hogy országukban évente tízszer kevesebb az LMBTQ-közösséggel szembeni gyűlölet-bűncselekmény fordul elő, mint az Európai Unió más tagállamaiban. Az Európai Biztonság statisztikai adatai szerint 2019-ben Hollandiából 574, Spanyolországból 278, Németországból 248, Belgiumból pedig 163 gyűlölet-bűncselekményt jelentettek, míg Lengyelországból csupán tizenhatot. A tárcavezető ideológiai délibábnak és megtévesztésnek nevezte az EP állásfoglalását, mellyel az Európai Unió pénzügyi nyomást kíván gyakorolni a tagállamokra.

    – Lengyelországban a házasság egy férfi és egy nő kapcsolatát jelenti

– szögezte le Marcin Romanowski igazságügyi miniszterhelyettes is, mondván, az EP álláspontja egyáltalán nem áll összhangban a keresztény értékekkel.

A lengyelországi ellenzék azonban azon a véleményen van, hogy az országot olyan állammá kell alakítani, mely biztonságos az LMBTQ-közösségeknek is. Krzysztof Śmiszek baloldali politikus szerint a jogállami modell része többek közt az is, hogy az alapvető emberi jogok – úgy, mint a házassággal és örökbefogadással kapcsolatos jogok – érvényesülnek.

Néhány nappal ezelőtt Clément Beaune, Franciaország európai ügyeiért felelős államtitkára vádolta meg Varsót azzal, hogy a lengyel hatóságok nem engedélyezték beutazását a közép-európai államba. Sajtóértesülések szerint a politikus Kraśnik városába látogatott volna, azon települések egyikébe, melyek korábban LMBTQ-mentes övezetté nyilvánították magukat.

    – Ez természetesen nem igaz. A lengyel kormányban senki nem tiltotta meg, vagy tette lehetetlenné Beaune látogatását Kraśnikba

– reagált a vádakra Szymon Szynkowski vel Sęk külügyminiszter-helyettes.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések