A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Több mint száz áldozata van a szombati vérontásnak Mianmarban


Legalább 114 civil személlyel, köztük több gyerekkel végeztek a katonai erők Mianmarban szombaton, miközben a hadsereg megtartotta hagyományos, éves díszszemléjét az ország ünnepnapja alkalmából.


👉 A tragikus szombati nap a tüntetések legvéresebb napjának számít azóta, hogy a hadsereg február elsején átvette a hatalmat az országban. Az újabb halálesetekkel együtt már négyszáznegyven fölé emelkedett a lassan két hónapja tartó megmozdulások áldozatainak a száma.


A délkelet-ázsiai ország március 27-én ünnepli a fegyveres erők napját, amikor a japán megszállással szembeni ellenállás 1945-ös kezdetéről emlékeznek meg. A hadsereg előző nap figyelmeztette a lakosságot, hogy az utcára vonuló tüntetőket „fejbe vagy hátba lőhetik”.

👉 – Ez a nap a fegyveres erők szégyenének a napja. A katonai erők ünnepelnek, miután több száz ártatlan polgárt öltek meg


– fejezte ki felháborodását Sasa, a leváltott politikusok által létrehozott puccsellenes csoport szóvivője.

A vérengzés a nyugati hatalmak részéről is erős felháborodást váltott ki.

👉 „A 76. mianmari fegyveres erők napja a terror és a gyalázat napjaként vésődik be az emlékezetbe”


– közölte a Twitteren az Európai Unió mianmari delegációja.



👉 „Iszonyatos ez a vérontás. Mianmar polgárai világosan beszéltek: nem akarnak katonai elnyomás alatt élni”


– írta a közösségi oldalán Thomas Vajda, az Egyesült Államok mianmari nagykövete.

👉 „Itt az ideje, hogy a világ közbelépjen”


– hangsúlyozta közleményében Tom Andrews, az ENSZ mianmari különleges jelentéstevője. A tisztségviselő kiemelte: az aggódó vagy elítélő közlemények sovány vigaszt jelentenek a mianmariaknak, akiket tömegével mészárol le a hadsereg. Andrews szerint a jelenlegi helyzetben a szó már nem elég, eljött a kemény és összehangolt nemzetközi fellépés ideje.

👉 Bár Európa és az Egyesült Államok szankciói külső nyomást helyeznek a katonai juntára, az események elítélése nem általános.


A hadsereg vezetője, Ming Aung Hliang tábornok ünnepi beszédében „igaz barátként” méltatta Oroszországot, amely Alekszandr Fomin helyettes védelmi miniszterrel képviseltette magát a mianmari katonai díszszemlén. Alacsonyabb rangban Kína, India, Pakisztán, Banglades, Vietnám, Laosz és Thaiföld is küldött képviselőket az ünnepségre. A mianmari katonai hatalomnak rendkívül fontos Oroszország és Kína támogatása, mivel az országok állandó tagjai az ENSZ Biztonsági Tanácsának, így megakadályozhatják az Egyesült Nemzetek Szervezetének beavatkozását a helyi konfliktusba.

A polgárok Mianmarban lassan két hónapja majdnem minden nap az utcára vonulnak, hogy tiltakozzanak a katonai puccs ellen, amikor a hadsereg őrizetbe vette az ország vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít, valamint pártjának, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több tagját is. A katonaság azt állítja, hogy a tavaly novemberi választásokon az NLD csalással aratott fölényes győzelmet. A tábornok a szombati beszédében ígéretet tett rá, hogy „szabad és tisztességes választásokat” tartanak majd, és ezzel visszatérnek a demokráciához Mianmarban.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések