A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gluténmentes étrend és tápanyaghiány: erre figyelj!


A cöliákiában, illetve a nem-cöliákiás gluténérzékenységben szenvedők számára ma egyetlen ismert és hatékony kezelési módszer létezik: a gluténmentes étkezés. Ezzel a diétával azonban könnyedén tápanyaghiányok is járhatnak, hiszen a glutént tartalmazó élelmiszerek számos fontos vitamint és ásványi anyagot rejtenek, melyekre szervezetednek mindenképp szüksége van. Némi tudatossággal szerencsére kiküszöbölhetőek a táplálkozási hiányosságok és megőrizhető a jó egészség. Ebben a cikkben bemutatjuk, mely tápanyagokra kell kiemelten figyelned, ha kizárod a glutént az életedből.


Röviden a gluténérzékenységről

A gluténérzékenység (orvosi nevén cöliákia) egy autoimmun betegség, amelynek kialakulásában nagy szerepe lehet a genetikai hajlamnak. Gluténérzékenyek szervezetében a búzában, árpában és rozsban megtalálható glutén egyik összetevője, a gliadin kóros immunválaszt vált ki, amitől sérül a vékonybél és jelentősen romlik a tápanyagok felszívódása.

A cöliákia tünetei egyéntől függően lehetnek enyhébbek, vagy egészen súlyosak is. A betegségben szenvedők elsősorban hasmenést, puffadást, hasi fájdalmakat, rosszullétet tapasztalhatnak.

Létezik egy másik típusú gluténérzékenység is, a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS). Ez általában felnőttkorban jelentkezik, nem autoimmun állapot és genetikai alapja sincs. Tünetei a klasszikus cöliákiával egyezőek, de fontos különbség, hogy ezek a cöliákiával ellentétben nem hetekkel, hónapokkal később, hanem glutén fogyasztása után pár órával jelentkeznek.

Pár szó a gabonaallergiáról

A gluténérzékenységet sokan tévesen összekeverik a gabonaallergiával. Utóbbi esetén a szervezet a gabonafélékben található különböző fehérjékre ad gyorsan jelentkező allergiás reakciót. Tünetei közé tartozik a viszkető szem, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, asztma, hasmenés, hasfájás, hányás, bőrkiütés. Súlyos esetekben életveszélyes, fulladással is járó anafilaxiás sokkot is okozhat.
Tápanyaghiányok gluténmentes táplálkozás esetén

Gluténmentes étrend és tápanyaghiány: erre figyelj!Semmiképpen nem javasoljuk, hogy öndiagnózis alapján, orvosi konzultáció nélkül belekezdj a glutén- vagy gabonamentes étrendbe. A puffadásnak, emésztőrendszeri panaszoknak számos egyéb oka lehet (pl. mozgáshiány, hirtelen megnövelt rostbevitel, gyulladásos bélbetegségek), ezért a kivizsgálás elengedhetetlen. Panaszaiddal fordulj orvoshoz, aki eldönti, pontosan mi a tennivaló.

Az alábbi tápanyagok bevitelére érdemes odafigyelned gluténmentes diéta követésekor:

B6-vitamin, B12-vitamin, folsav

A B6-vitamin (piridoxin) és B12-vitamin (kobalamin) fontosak az immunrendszer és idegrendszer normál működéséhez, hozzájárulnak a normál vörösvérsejt-képződéshez és részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. A B9-vitaminnak, azaz a folsavnak az immunrendszer mellett a sejtosztódásban és a normál vérképződésben van fontos szerepe.

Egy 2002-es svéd vizsgálatban a gluténmentes étrendet követők 37%-ának alacsony volt a B6-vitamin-szintje. Egy 73 korábbi kutatást elemző tanulmány szerint a hosszú távon gluténmentes étrenden élők 30%-a B12-vitamin-hiányban, 20%-a folsavhiányban szenved.

B6-vitamin forrásai: marhamáj, csirke- és pulykahús, tonhal, lazac, banán, avokádó, olajos magvak, quinoa, aszalt szilva, spenót.

B12-vitamin forrásai: húsok, máj, kagyló, szardínia, tonhal, pisztráng, tojás, tej és tejtermékek.
Folsav forrásai: marhamáj, tojás, hüvelyesek, sötétzöld leveles zöldségek (pl. spenót), spárga, brokkoli, narancs, avokádó, banán.

A szükséges B-vitaminokhoz egy B-komplex étrend-kiegészítő szedésével is hozzá lehet jutni.

D-vitamin

A D-vitamin elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását a bélcsatornából, ezért elengedhetetlen az erős csontozat és fogazat fenntartásához. Megfelelő bevitele segíti a csonttörések, csontsérülések és a csontritkulás megelőzését. Kritikusan fontos az immunrendszer normál működéséhez is, kutatások szerint az jelentős szerepe lehet a vírusfertőzések elleni küzdelemben.

Kutatások rámutattak, hogy a gluténérzékenyek különösen hajlamosak a D-vitamin-hiányra. A D-vitamint nagyobb mennyiségben a tojássárgája, a máj és az olajos halak tartalmazzák. Elsődleges forrása a bőrt érő napfény, ennek hiányában mindenképp étrend-kiegészítés szükséges. Felnőtteknek naponta 2-3000 NE D-vitaminra van szüksége.

Cink
A cink esszenciális mikroelem, ami annyit tesz, hogy kis mennyiségben ugyan, de létfontosságú az emberi szervezet számára. Több mint 300 enzim alkotóeleme, nélkülözhetetlen az immunrendszer normál működéséhez, a termékenységhez és szaporodáshoz, a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a normál szellemi működés fenntartásához, a csontok egészségéhez.

A cinkhiány egyes adatok szerint a gluténérzékenyek több mint 70%-át érinti, sőt, kb. 30%-uknál azután is fennáll, hogy áttértek gluténmentes étrendre. Gazdag cinkforrások az osztriga és egyéb tengeri herkentyűk, a máj és vörös húsok, az olajos magvak, a hüvelyesek. Emellett szerves cinket tartalmazó étrend-kiegészítő segítségével is pótolható.

Kalcium

A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. Testünk csaknem minden sejtje felhasználja. Köztudottan a csontok fő alkotóeleme, de az idegrendszer, az izmok és a szív működésében is alapvető fontosságú. Emellett számos enzim normál funkciójához és a hormonképződéshez is nélkülözhetetlen.

Kutatások kimutatták, hogy a gluténérzékenységgel diagnosztizáltak körében kifejezetten gyakori a kalciumhiány, illetve még a hosszú ideje gluténmentesen étkező betegeknél is problémát jelenthet. A kalcium legjobb forrásai: tej és tejtermékek, zöld leveles zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök, mandulatej, csontos halkonzervek (pl. szardínia, lazac).

Magnézium

A magnézium több mint 300 kémiai reakcióban vesz részt az emberi szervezetben. Fontos szerepet játszik az energiatermelésben és a sejtek közötti kommunikációban. Emellett központi alkotóeleme a csontoknak, a kromoszómáknak és a sejtmembránoknak is. Magnéziumhiányra utalhat a fejfájás, étvágyvesztés, fáradtság, gyengeség, izomgörcs, migrén, alvászavar, abnormális szívritmus.

A gluténmentes diéta szegény magnéziumban. Ennek egyik oka, hogy a búzakorpa a magnézium egyik legkoncentráltabb forrása, másik pedig az, hogy a gluténmentes ételek gyakran finomított liszttel és cukorral vannak tele, így hiányzik belőlük ez a létfontosságú ásványi anyag. Kiváló magnéziumforrások: halak, leveles zöldségek, hüvelyesek, diófélék, olajos magvak.

Vas

gluténérzékenységből fakadó felszívódási zavarA vas szükséges a hemoglobin felépítéséhez, amely a vér oxigénszállító molekulája. Szükséges a sejtek oxigénellátásához, az energia anyagcseréhez, a normális növekedéshez, szaporodáshoz és az immunrendszer egészségéhez. A vashiány jellemző tünetei: fáradtság, gyengeség, fejfájás, szédülés, szívdobogás-érzés, alvászavar, szellemi és fizikai terhelhetőség csökkenése.

A gluténérzékenységből fakadó felszívódási zavar gyakran vashiányos vérszegénységhez vezet, de még kezelés azaz gluténmentes étrend esetén sem ritka az alacsony vasszint. A máj és egyéb belsőségek, a marha-, csirke- és pulykahús, az osztriga és a halfélék mind kiváló forrásai. Növényi források, például hüvelyesek, spenót, tofu esetén C-vitaminnal növelhető a felszívódása.

Rostok

A rostok növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket a szervezet nem tud megemészteni, mégis nélkülözhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak. Számos jótékony hatásuk van, többek között támogatják az emésztést, elősegítik a méreganyagok távozását, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a cukorbetegség, a vastag- és végbélrák kockázatát.

Gluténmentes étrend mellett is könnyen hozzá lehet jutni a rostokhoz: zöldségek, gyümölcsök, babfélék, hüvelyesek, barna rizs, quinoa, gluténmentes zabkása fogyasztásával.

Felhasznált irodalom

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27211234/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071237/
verywellhealth.com/nutrients-to-boost-if-youre-gluten-free-563076
glutenfreeliving.com/gluten-free/celiac-disease/what-nutrients-are-lacking-in-the-gluten-free-diet/
todaysdietitian.com/pdf/courses/CooperCeliac.pdf
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6681258/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12144584/
celiac.org/about-the-foundation/featured-news/2019/08/dietary-supplementation-advice-for-celiac-patients-on-a-long-term-gluten-free-diet/
theceliacmd.com/magnesium-deficiency/
glutenfreeliving.com/gluten-free/celiac-disease/what-nutrients-are-lacking-in-the-gluten-free-diet/

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések