A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Egészen furcsa okokból is szedi a koronavírus az áldozatait Nagy-Britanniában


Brit orvosok arra figyeltek fel, hogy sok koronavírusos betegük nem hagyja, hogy az orvosok lélegeztetőgépre kössék őket, mert úgy gondolják, a gép megöli majd őket, ám éppen ez okozza halálukat.


A nagy-britanniai Intenzív Osztályú Ellátóhelyek Tanácsa írta meg a The Telegraph kérdésére, hogy sok tagjuk olyan betegekkel találkozik, akik inkább megfulladnak, mint hogy hagyják magukat lélegeztetőgépre kötni. A szakemberek szerint ez a tévhit abból eredhet, hogy az első hullámban azt látták az emberek, többen haltak meg a lélegeztetőgépen lévők közül, mint azok közül, akik nem kaptak ilyen ellátást.

Az első hullám április 1-jei tetőzése előtt a páciensek 75,9%-a az intenzív osztályra kerülésétől számított 24 órán belül intubálva lett, ez később, a halálozási valószínűség csökkenésével 44,1%-ra csökkent. A szervezet dékánja, Dr. Alison Pittard szerint azonban ehhez az is hozzájárult, hogy idővel megtanulták az orvosok, hogyan kell a komolyabb koronavírusos esetek egyéb szövődményeit, pl. a vérrögöket kezelni.

Dr. Pittard elmondta, több tanulmány is született már arról, hogy a halálesetek nem a mesterséges lélegeztetéshez köthetőek, hanem a koronavírushoz és hozzátette:

Aki eljut arra a szintre, hogy lélegeztetőgépre van szüksége, annak 40-50% esélye van arra, hogy nem éli túl. Azonban hogyha elutasítja a lélegeztetést, akkor ennek az esélye 100%. A koronavírus öli az embereket, nem a lélegeztetőgépek.


Pittard elmondta, elsősorban az etnikai kisebbségekből származók körében fordul elő az, hogy félnek a lélegeztetőgépektől, erről azonban nincs pontos adat. Arról azonban a Manchesteri Egyetem Metro által szemlézett tanulmányának köszönhetően van, hogy a brit egészségügyi rendszer “cserben hagyja” a kisebbségeket, rámutatva, hogy a roma és ír vándorközösségek, illetve a bangladesi, pakisztáni és arab származású betegek esetében a 60 év körüli átlagéletkorú betegek halálozási aránya a fehér britek 80 év körüli átlagéletkorú betegeiével egyenlő.

Múlt pénteki adatok szerint 3918 koronavírusos beteg volt lélegeztetőgépen a szigetországban a 35375 kórházban ápolt fertőzött közül, mindeközben a lélegeztetőgépek mellett az orvosok oxigénmaszkokat és CPAP-készülékeket is elkezdtek használni – a hírek szerint utóbbi segített Boris Johnson miniszterelnökön is, amikor ő volt beteg.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések