A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Védik a májat, és tartós fogyást okoznak: 8 szuperétel zsigeri zsír ellen


A hasi háj legveszélyesebb fajtája a zsigeri zsír, ami komoly betegségek forrása is lehet. Szerencsére egy kis odafigyeléssel és megfelelő táplálkozással csökkentheted ennek mennyiségét.


A hasi háj legveszélyesebb fajtája a zsigeri, azaz a viszcerális zsír másképp működik, mint a bőr alatti szubkután zsírréteg. Míg utóbbi célja, hogy védje a szívet, a májat, a veséket és a hasnyálmirigyet a külső behatások ellen, addig a viszcerális zsír, ha túl sok halmozódik fel belőle, komoly problémák forrása lehet.

Ha közvetlenül a szervek köré összpontosul, gátolhatja a vér- és nyirokkeringést, valamint az oxigénellátást, és felerősíti a szervezetben levő gyulladásokat, ezáltal szív- és érrendszeri betegségek, stroke, 2-es típusú diabétesz vagy koszorúér-betegség okozója lehet - írja a Medical News Today. Nem beszélve arról, hogy a zsigeri zsírsejtek károsítják a méregtelenítésben, a szénhidrát-anyagcserében, a fehérjeszintézisben és a koleszterin termelődésében fontos szerepet játszó szervet, a májat, ezáltal hozzájárulnak a veszélyes zsírmáj kialakulásához.

A legjobb módszer a hasi elhízás elkerülésére és megszüntetésére egy szívbarát, rostban gazdag, telített zsírokban szegény étrend. Érdemes olyan ételeket választani, amelyek amellett, hogy alig tartalmaznak kalóriát, tápanyagaik révén segítik az anyagcsere működését, és hozzájárulnak a bélrendszer egészséges működéséhez. Táplálkozással és egy kis mozgás beiktatásával csökkenthető a veszélyes hasi zsír mennyisége a testben.

A kivi a benne levő rostoknak köszönhetően tisztítja a bélrendszert, illetve található benne egy actinidin nevű emésztésserkentő enzim is, ez felgyorsítja az anyagcserét és a zsírbontást. Gazdag C-vitaminban és káliumban is, előbbi a zsírégetést, utóbbi a vízhajtást segíti.

A húsok közül részesítsd előnyben a csirkét és a pulykát, de sovány marhahúst vagy halakat is választhatsz!

Az erjesztett sajtok, mint például a cheddar, a brie vagy a camembert is felkerülhetnek a listára, noha magas kalória- és zsírtartalmuk miatt napi 10 dekánál többet nem javasolt fogyasztani belőlük.

A bélflórát felépítő, jótékony mikroorganizmusokat tartalmazó probiotikumok erősítik az immunrendszert, és a zsigeri zsír esetén is jó szolgálatot tesznek. Legjobb forrásai az erjesztett ételek, mint például a savanyú káposzta, a kovászos uborka vagy a joghurtok, kefirek.

Az articsóka kiváló vízhajtó, a benne található folát a bélflóra helyreállításában vesz részt, a flavonoidok és a szeszkviterpén-laktonok pedig elsősorban emésztési zavarok, felfúvódás esetén segítenek.

A tojás kiváló A-, B2-, K- és D-vitamin-forrás, a benne levő kolin pedig a máj munkáját támogatja, és fontos szerepe van a zsírbontás folyamataiban is, akadályozza a zsírraktározást.

A brokkoli gazdag rostokban, így eltelíti a gyomrot, tisztítja a bélrendszert, és hosszú időre jóllakottságot biztosít. Emellett káliumot, K-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz, melyeknek hála csökkenti a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A zöld leveles zöldségek - mint például a spenót - amellett, hogy alig tartalmaznak kalóriát, A- és C-vitaminban gazdagok - ezek a gyulladás csökkenéséért is felelősek -, magas folsavtartalmuk pedig kiegyensúlyozottabbá teszi az emésztést, és bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségeket.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések