A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Kevesebb szénhidrát vagy zsírcsökkentés? Ezt kell (t)enned a fogyáshoz!


Fogyni szeretnél? Ha ezt olvasod, valószínűleg igen. Lehet, már kipróbáltál ilyen-olyan diétákat, fogyókúrákat, “fogyasztó” termékeket. Mivel még mindig nem fogytál le, esetleg visszahíztál, nem találtad meg a Neked megfelelő módszert. Hoztunk Neked egy kis segítséget és válaszolunk néhány fogyással-diétával kapcsolatos, igen gyakori kérdésre is.


Szénhidrátcsökkentés: ez a legnépszerűbb módszer… de tényleg mindenkinek ezt kell tennie?

Manapság nagyon elterjedt a szénhidrát csökkentése, ez köszönhető például a paleo diéta népszerűségének is, illetve sok-sok sikertörténetnek, ami ehhez kötődik. Ezzel szemben korábban a zsírcsökkentés volt nagyon elterjedt, az USA-ban pl. már egészen a ’70-es évektől. Látható a különféle diétás csoportokban, fórumokon a harc, ahogy egy-egy sikeres fogyás után az emberek minden erejükkel azon vannak, hogy a másikat meggyőzzék arról, mi a jó. Pedig ez nem ilyen egyszerű! Attól még, hogy valamilyen diéta valakinek működött, közel sem biztos, hogy egy másik embernél is fog. Nem ugyanolyan az emberek teste, így az üzemanyag-szükségletük is más.

Az, hogy a szénhidrátot elképesztően lecsökkenti valaki, esetleg egészében kiiktatja, nagyon egészségtelen(!), mert minden makro tápanyagra szüksége van a szervezetnek! Csak épp oda kell figyelni, hogy mit eszel és mikor és mennyit. Ez a nagy titok.

Egyrészt, amit a szakemberek is hangsúlyoznak, azt kell megnézni, mit veszel magadhoz:
👉 a finomított, gyors felszívódású, magas glikémiás indexű szénhidrátokat érdemes elkerülni, és
👉 felváltani őket a jó minőségű, teljes értékű, lassú felszívódású és alacsony GI-vel rendelkezőkre.

Emellett a mennyiség sem mindegy!

Van, akinek valóban beválik a kevesebb CH-, de megnövelt mennyiségű zsír- és fehérjefogyasztás, mert így működik jól a szervezete.

Azt, hogy a te szervezetednek mi a legjobb, a legegyszerűbben egy pontos, gépi anyagcseretípus mérés útján tudhatod meg, ahol kiderül, hogy milyen arányban érdemes elosztani az étkezéseid során a makro tápanyagokat, miből és mennyi az ideális ahhoz, hogy az emésztésed optimálisan működjön, és így a karcsúságod is visszanyerd.

Villámdiéták és turbó-fogyókúrák – akkor csinálj csak ilyesmit, ha tönkre akarod tenni az anyagcsere működésed!

Ezek a magazinokban is olvasható diéták és fogyókúrák – “lapos has-diéta”, “haslapító kúra”, “egy hét alatt 5 kiló mínusz” és hasonlók a vízhajtásra és az anyagcsere pörgetésre mennek rá – sokszor pedig valótlan dolgokat állítanak. Egy hétvégényi vízhajtó- és hashajtó-kúra után nyilván eltűnik a testedről pár kiló, csak kár, hogy nem a zsírból veszítesz. Az anyagcserepörgetés meg ilyen agresszív módszerekkel nem túl egészséges, hagyni kell a szervezetedet a saját tempójában dolgozni. Egy ilyen kúra után, amint elkezdesz normálisan enni ismét, az anyagcseréd nagyon lelassul majd, a szervezet pedig átáll raktározó üzemmódba, mert számára a tápanyagmegvonás a fogyókúra során igazából egy beteg állapot volt… Ha állandóan “szórakozol” az anyagcseréddel, előbb-utóbb kicsinálod a folyamatban részt vevő szerveidet – és nélkülük nem lesz jó anyagcsere…

Hányszor kell enni egy nap?

Háromóránként enni, napi 5-6 étkezés az ideális?? – ugye, Te is hallottad már ezeket a tippeket? Egyedi tényezők határozzák meg, valóban szükséges-e. Ami miatt fogyás tippként elterjedt, az az, hogy így elkerülhető az egyszerre sok evés, a kalóriabevitel egyenletesebb. Viszont, ha nem vársz minimum 4-5 órát egy-egy étkezés között, a hasnyálmirigyed lényegében sosem pihenhet, az emésztőrendszeredet folyton terheled, így könnyen kifáradhatnak a szerveid. A napi ötszöri evés nem ajánlott mindenkinek, több tényezőtől is függhet, kinek hány darab napi étkezés az ideális. Min múlik, hogy miből mennyit ehetsz? Mi határozza meg azt, mitől hízol, és mitől fogysz le? Ha a magazinos diétákat ilyen bátran leszóljuk, akkor mégis mit ajánlunk? – Ugye, ezeket kérdezed? Olvass tovább ide kattintva, hogy előtted is feltáruljanak a válaszok!

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések