A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A diéta kulcsa az adagokban rejlik: így kontrolláld


Sokan úgy gondolják, hogy a fogyáshoz bonyolult diétákat kell betartaniuk és kőkemény edzéseket kell végezniük napi szinten. A dolog ennél gyakran sokkal-sokkal egyszerűbb, és akár apró változtatásokkal is óriási eredményeket érhetsz el. Ilyen például az ételadagok tudatos kontrollálása. Sokan úgy gondolják, hogy a fogyáshoz bonyolult diétákat kell betartaniuk és kőkemény edzéseket kell végezniük napi szinten. A dolog ennél gyakran sokkal-sokkal egyszerűbb, és akár apró változtatásokkal is óriási eredményeket érhetsz el. Ilyen például az ételadagok tudatos kontrollálása.


Edd meg, ami a tányérodon van

Egész gyermekkorunkban ezt hallgatjuk, igaz? Pedig mekkora butaság! Az agyadnak akár 20 percre is szüksége lehet ahhoz, hogy tudatosítsa: jól laktál. Gyakran teljesen feleslegesen fogyasztunk óriási adagokat, holott sokkal-sokkal kevesebbel is beérhetnénk. Az emberek mai napig hajlamosak tartani magukat a gyermekkori beidegződéshez, vagyis a cél az, hogy megegyenek mindent, ami a tányérjukon van. Pedig nem kellene! Az alábbi tippekkel hatékonyan csökkentheted az adagjaidat!

Válassz kisebb tányért

Kutatások azt bizonyítják, hogy a tányérok (és gyakran még az evőeszközök) mérete befolyásolja az elfogyasztott ételek mennyiségét. A nagyobb tányérokon az ételek kevesebbnek tűnnek, ami könnyedén vezethet túlevéshez. Érdemes kisebb tányért választanod az étkezések során, sőt! Ha dobozolsz a munkahelyedre, célszerű kisebbeket választand.

Legyen a tányérod a mércéd

Ha nem szeretnéd méricskélni az ételeket, legyen a tányérod a mércéd az étkezések során, például az alábbiak szerint.

👉 Zöldség vagy saláta: a tányérod felét foglalja el.
👉 Fehérje: Jó minőségű fehérje alkossa a tányérod negyedét. Ide tartozik a hús, a hal, tojás, a tofu, a bab és a hüvelyesek is.
👉 Összetett szénhidrát: A tányérod másik negyede. Ilyen például a teljes kiőrlésű gabona, vagy a magasabb szénhidráttartalmú zöldség.
👉 Magas zsírtartalmú ételek: Fél evőkanállal kaphatnak helyet a tányéron! Ilyen a sajt, az olaj vagy a vaj!

Ne feledd, a fenti arányok hozzávetőlegesek, minden ember eltérő igényekkel rendelkezik. Azok, akik fizikailag aktívak (például fizikai munkát végeznek) egészen más táplálkozást igényelnek, mint az ülő életmódot folytatók.

Indíts minden étkezést egy pohár vízzelIgyál meg egy pohár vizet minden étkezés előtt! Ha biztosítod a szervezeted számára a megfelelő hidratáltságot, nem kell tőle félned, hogy összekevered a szomjúságot az éhséggel. Segít elkerülni a túlevést, ráadásul természetes módon gyorsítja az anyagcserédet is.

Egyél lassabban

A gyors, kevésbé tudatos étkezés túlevéshez vezet. Ahogy említettük, az agyadnak akár 20 percre is szüksége lehet ahhoz, hogy érezze, jól laktál. Egyél lassan, rágd meg több alkalommal az ételt, és összpontosíts is az evésre. Az egészségügyi szakemberek javasolják, hogy igyekezz kisebbeket harapni, rágd meg ötször vagy hatszor a falatot.
Soha ne egyél dobozból vagy az étel csomagolásábólEgyszerűen azért, mert így nem tudod, mennyit fogyasztottál már el belőle. Mindig tálald magadnak az ételt, amit el fogsz fogyasztani, így kontrollálhatod az adagokat is. Borzasztóan könnyű sokat enni valamiből, ha a dobozból vagy a csomagolásból teszed azt.

Vezess táplálkozási naplót

Ha nagyon nem sikerül beindítani a fogyást – és biztos vagy benne, hogy nem áll egészségügyi probléma a dolog mögött -, ott bizony valamit elrontasz. Hogy kiderüljön a baj, érdemes egy pontos táplálkozási naplót vezetned, hogy lásd, mit hibázol el. Ne feledkezz meg az elfogyasztott folyadékmennyiség feljegyzéséről sem!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések