A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

8 szuperétel, ami segít megelőzni az 50 felettiek látásromlását: érdemes belőlük naponta fogyasztani


Jól összeállított, változatos étkezéssel sokat lehet tenni a látás védelmében.


A látás színvonala alapvetően befolyásolja az életminőséget, hiszen a legtöbb információ a szemen keresztül nyerhető a világról.

A látás az idő előrehaladtával általában romlik, de korántsem mindegy, hogy mekkora mértékben. Az időskori makuladegeneráció akár a látás teljes elvesztéséhez is vezethet.

A betegség az 50-60 évnél idősebbeket érinti. A szemen belül az éleslátás helyének, azaz a sárgafoltnak (makulának) az elváltozása miatt következik be. A pontos okok nem ismertek, de a genetika és bizonyos életmódbeli tényezők, például a dohányzás jelentős rizikófaktoroknak számítanak. A kórnak száraz és nedves formája létezik, a betegek nagy része az előbbivel küzd. A korai stádiumban apró, sárgás lerakódások jelennek meg a szemben, az illető olvasóképessége fokozatosan romlik. Szerencsére egyre gyakrabban találkozni azzal, hogy a helyes táplálkozás segíthet a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. És ehhez még csak nem is répát kell répával enni - bár kétségtelen, hogy az sem árt.

Az omega-3 zsírsavaknak számos pozitív tulajdonságuk van, a látásromlás, így a makuladegeneráció megelőzésében is komoly szerepet játszhatnak. A lazac remek forrása ezeknek a zsírsavaknak, de kelbimbóval, dióval és spenóttal is bevihetők.

A tojás nemcsak az előbb említett karotinoidok miatt fontos, hanem azért is, mert gazdag C- és E-vitaminban, valamint cinkben és omega-3 zsírsavban is. D-vitamint tartalmaz, ami szintén lényeges a szem egészségéhez, azonban leginkább a napfényből jutunk hozzá, télen pedig kapszula formájában ajánlott pótolni.

A lutein és a zeaxantin fontos karotinoidok, fontos antioxidánsok. Megvédik a szemet a károsító szabad gyökökkel szemben, az emberi szervezet viszont nem tudja előállítani, így a táplálkozással kell bevinni őket. A káposztafélék, a spenót és a tojássárgája is jó erre a célra.

Az édesburgonya minden diétázó jó barátja. Elképesztően gazdag béta-karotinban, főleg, ha a héjával együtt készítik el. A sárgarépa jó alternatívája lehet.

A répa minden ilyen lista elmaradhatatlan eleme. Béta-karotinban gazdag, amiből a szervezet A-vitamint állít elő. Az általánosan jó egészségügyi állapot fenntartásában fontos, az éles látáshoz különösen lényeges.

A cink nélkülözhetetlen ásványi anyag a szem egészségének szempontjából is. Szerepe van a melanin nevű pigment előállításában, amely védi a szemet. Remek cinkforrás például a kagyló, a marhahús és a bab.

A C-vitamin szintén fontos antioxidáns, ami nemcsak az immunrendszer erősítése miatt hasznos, hanem az időskori szembetegségek megelőzésének szempontjából is. A citrusféléken kívül például a brokkoliban és az eperben is nagy mennyiségben megtalálható.

A magvak, például a mogyoró, a dió, a mandula és a fenyőmag gazdagok E-vitaminban, ami egy nagyszerű antioxidáns, segít a hályog és a makuladegeneráció kivédésében.

Az omega-3 zsírsavaknak számos pozitív tulajdonságuk van, a látásromlás, így a makuladegeneráció megelőzésében is komoly szerepet játszhatnak. A lazac remek forrása ezeknek a zsírsavaknak, de kelbimbóval, dióval és spenóttal is bevihetők.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések