A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A magnézium 6 jótékony egészségügyi hatása: a cukorbetegséget és a szívritmuszavart is segít megelőzni


Jobb az egészséges táplálkozásra hagyatkozni, mint táplálékkiegészítőkre.


A magnézium nagyon fontos ásványi anyag az emberi szervezet számára. Több mint háromszáz enzimreakció megvalósulásában játszik szerepet, és főbb funkciói közé tartozik, hogy támogassa az izom-, az ideg- és immunrendszer működését, és szabályozza a vérnyomást.

Egy felnőtt teste hozzávetőleg 25 gramm magnéziumot tartalmaz, aminek az 50-60%-a a csontokban raktározódik. A többi az izomzatban, a puha szövetekben és a testnedvekben található.

Egy felnőtt számára a napi, ajánlott magnéziumbevitel legalább 300 milligramm. Nagy mennyiségben mandula, kesudió és spenót fogyasztásával is bevihető a szervezetbe, de táplálékkiegészítőként is elérhető. Hiánya számos krónikus betegséghez vezethet, többek közt Alzheimer-kór, 2-es típusú diabétesz, kardiovaszkuláris megbetegedések és migrén is kialakulhat.

A csontok egészsége

Bár a legtöbbször a kalciumot emelik ki a csontok egészségéért felelős ásványi anyagként, a magnézium is bizonyítottan szerepet vállal az erős csontozat fejlődésében. Egy 2013-as tanulmány szerint a megfelelő magnéziumbevitel nagyobb csontsűrűséget, jobb csontkristályosodási folyamatot eredményez, illetve menopauzán átesett nők csontritkulását is hátráltatja. A magnézium továbbá szabályozza a kalcium- és D-vitamin-szintet a szervezetben, amik szintén fontosak az erős csontokhoz.

Cukorbetegség megelőzése

A magnézium fontos szerepet játszik a szervezet glükózszintjének és az inzulin-anyagcseréjének szabályozásában, ezért lehet, hogy a magas magnéziumfogyasztás összeköthető a cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkenésével.

A magnézium hiánya cukorbetegség kialakulását is előre jelezheti. A magnéziumhiányos étkezés ronthat az inzulinrezisztencián, illetve fordítva is megfigyelhető, hogy az inzulinrezisztencia megakadályozza a szervezet magnéziumfelvételét.

Szívrendszer egészsége

Egy 2018-as tanulmány kimutatta, hogy a magnézium hiánya közrejátszhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A kutatók arra jutottak, hogy a magnéziumhiányos állapot gyakori azon emberek között, akik szívelégtelenségben szenvednek, és ronthatja is a gyógyulási esélyeiket.

Magnéziumot számos szívrendellenesség, például szívritmuszavar kialakulásának megelőzésére vagy enyhítésére is szoktak ajánlani, illetve szívroham után javítja az életben maradás esélyét. Egy 2019-es kutatás azt is bebizonyította, hogy a rendszeres magnéziumfogyasztás csökkenti a stroke kialakulásának esélyét is.

Migrén és fejfájás megelőzése

Magnéziumterápiával a migrénes tünetek, valamint a fejfájás is visszaszoríthatók. Az ásványi anyag hiánya gyengíti a neurotranszmitterek működését, és az erek rugalmasságából is elvesz, amely tényezők sokban hozzájárulnak a migrén kialakulásához.

Azok az emberek, akik időről időre migrénes tüneteket produkálnak, általában kevés magnéziumot fogyasztanak, szervezetükben is csak kis mértékben található meg ez az ásványi anyag.

Premenstruációs szindróma enyhítése

A magnézium a premenstruációs tüneteket is enyhítheti, ha B6-vitaminnal együtt szedik, de a területet még a továbbiakban is kutatják. Puffadásra, hangulatingadozásokra és mellérzékenységre viszont enyhülést hozhat.

Szorongás ellen

A szervezetben található magnézium mennyisége befolyásolja a hangulatot, és nagy szerepet játszik a különböző hangulatingadozásokban, depresszió vagy szorongás kialakulásában. Ezt egy 2017-es kutatás is alátámasztja, ami kimutatta, hogy minél alacsonyabb a szervezet magnéziumszintje, annál erősebb a szorongásérzet.

Napi ajánlott bevitel

Az ajánlott bevitel nem és kor szerint változik. Egy gyermeknek első 3 évében napi 80 mg magnéziumot ajánlott fogyasztania, míg 4 és 8 év között 130 mg-t és 9-től 14 éves korig 240 mg-t. A nőknek 18 és 30 év között 310 mg-t, míg a férfiaknak 400 mg-t. 31 éves kortól a férfiaknak 420 mg az ajánlott magnéziumbevitel, míg a nőknek 320 mg.

Terhes nőknek kiemelten fontos a magnéziumfogyasztás az utolsó hónapig, addig lazítja az izmokat, elkerülhetőek vele a görcsök.

A magnézium azon kulcsfontosságú tápanyagokhoz tartozik, amit a szervezet más tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványokkal együtt tud a legjobban hasznosítani. Jótékony hatásainak egy részét önmagában is ki tudja fejteni, viszont a test egészségének fenntartására ez nem elég. Pont ezért inkább javasolják táplálkozás útján bevinni a szervezetbe és ügyelni, hogy magnéziumban gazdag ételeket együnk, így könnyebben és természetesebben tud más tápanyagokkal együtt beépülni a szervezetbe. Önmagában, csak táplálékkiegészítőként és nem fő magnéziumforrásként ajánlott.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések