A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A cenzúra miatt a Facebookból és a Twitterből kiábrándult amerikaiak ezrei a Parler-ra költöztek át


Az Egyesült Államokban a választás után hirtelen nagyon népszerű lett a Parler nevű alternatív Twitter, ami azt ígéri, hogy otthont ad a mainstream közösségi médiából kiábrándult felhasználóknak.


Az amerikai elnökválasztás utáni időszak slágerének számító Parler egy Twitter-alternatíva, amely a szólásszabadság utolsó mentsváraként hirdeti magát, és a választást követő hétvégén az első helyre ugrott az Apple alkalmazásboltjának letöltési ranglistáján.

A felhasználói száma egyetlen hét alatt majdnem megduplázódott, 4,5 millióról 8 millióra nőtt, míg az aktív felhasználóké 500 ezerről ugrott két hét alatt 4 millióra. Az összehasonlíthatóság kedvéért sajnos azért nem annyira nagy számok, de legalább elkezdődött valami.

A Twitter havi aktív felhasználóinak száma 330 millió, a Facebooké 2,74 milliárd. Ezzel együtt is ez már van annyira erős trend, hogy érdemes alaposabban megnézni, mi ez a platform, amelyben kiábrándult felhasználók milliói látják egy jobb új online világ ígéretét.

Az Androidon, iOS-en és a weben is elérhető szolgáltatást 2018 augusztusában indította a Denveri Egyetem két volt hallgatója, John Matze és Jared Thomson. A neve eredetileg a francia beszélgetés szóra utalt, de inkább a társalgószoba jelentésű angol parlorhoz hasonló kiejtése terjedt el. A magát libertáriánusnak tartó Matze még júniusban azt mondta a Reutersnek, hogy eredetileg pártatlan platformként képzelték el a Parlert, de ahogy egyre népszerűbb lett a republikánus szimpatizánsok körében, rájuk hegyezték ki a marketingtevékenységüket – bár máshol arról is beszélt, hogy továbbra is mindenkit várnak, aki csatlakozni akar.

A tulajdonosi háttérről annyit tudni, hogy még a nyáron bevásárolta magát a cégbe egy Dan Bongino nevű konzervatív rádiós műsorvezető (mellékesen az egyik legnépszerűbb trumpista influenszer a Facebookon), illetve a befektetők között megtalálható a befolyásos konzervatív pénzembernek számító Trump-támogató, Rebekah Mercer is.

A Parlernek az eddigi története során három nagyobb felfutása volt. 2019 júniusában a felhasználói bázis majdnem megduplázódott, amikor 200 ezer szaúd-arábiai regisztrált, mert szerintünk a Twitteren cenzúrázták őket. Idén nyáron újra növekedésnek indult, ahogy az amerikai elnökválasztáshoz közeledve egyre inkább felfokozódott a politikai hangulat a közösségi médiában, és a nagy platformok egyre nagyobb szigorral léptek fel a sorozatosan félrevezető bejegyzéseket közlő közszereplők, köztük Donald Trump ellen. Végül jött a választások körüli, eddigi legnagyobb hullám. A szolgáltatás egyébként az USA-n kívül Brazíliában is népszerű, idén júliusban még a brazilok tették ki az összes felhasználó több mint felét.

Regisztráció után szűz felhasználóként az app javaslatai alapján követhetünk olyan republikánus politikusokat mint Ted Cruz és Devin Nunes; jobboldali médiaszemélyiségeket, mint Carlson Tucker, Sean Hannity, Mark Levin, Wayne Dupree; Donald Trump tanácsadóját, egyben Donald Trump Jr. barátnőjét, Kim Guilfoyle-t; illetve Tito Ortiz MMA-harcost.

Maga a platform a Twitter funkcióit másolja, csak máshogy hívják őket: retweet helyett visszhangozni (echo), lájkolás helyett szavazni (vote) lehet. Egyébként a sztenderd közösségi funkciók érhetők el: lehet posztolni, kommentelni, üzenetet írni, és így tovább. A kezdőoldalon a hírfolyam mellett látható tíz ajánlott hashtag, átlag öt van a direktben Trumpot támogató vagy az ő narratívájával egybevágó, mint a #kag2020 (Keep America Great – a Trump-kampány jelmondata) vagy a választási csalás vádjára utaló #stopthesteal.

Bár maga az elnök nincs fent Parleron, van olyan profil, ami az ő Twitter-posztjait másolja át oda, a Team Trump nevű fiók pedig valóban a Trump-kampány hivatalos Parler-profilja. Ennek 2,2 millió követője van. A friss bejegyzései nagy része a választási csalásról szól, illetve segítséget kér a csalás elleni fellépésben.

Egyébként magyar felhasználókat kis keresgéléssel lehet találni, de szúrópróbaszerű vizsgálat alapján ismertebb magyar emberek vagy szervezetek nincsenek fent. A #hungary hashtag alatt a cikk írásakor leginkább a magyar-lengyel uniós költségvetési vétóval foglalkozó posztok tűntek fel.

A Parleron – persze mindenféle ártalmatlan tartalom és beszélgetés mellett megjelentek a minden nagyobb platformról kitiltott QAnon-hívők; a választási csalás elleni aktív fellépésre buzdító Stop the Steal csoport tagjai, akiket a Facebook szintén kidobott de még az amerikai hazafias Boogaloo mozgalom tagjai is. És ha már ott vannak, termelik is a tartalmakat, amelyekért máshonnan eltávolították őket.

A mostani verzió szerint a Parleron három dolog tilos: minden, ami törvénytelen, illetve a spammelés és a posztolást automatizáló botok használata.

Olyan vádak is érik a Parlert, hogy baloldali felhasználókat tilt ki. John Matze saját bevallása szerint már a nyáron is azzal voltak elfoglalva, hogy kitiltsák a balos trollokat, de nem a véleményük miatt, hanem mert ellehetetlenítik az értelmes párbeszédet.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések