A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Újra országos karantén jöhet Franciaországban, drámaian nő a fertőzöttek száma, Spanyolországban fél évre vezetnék be az éjszakai kijárási tilalmat


Több mint 52 ezer új fertőzöttet jelentettek vasárnap Franciaországban. Több országban is újabb korlátozásokat jelentettek be. A spanyol miniszterelnök májusig meghosszabbítaná a veszélyhelyzetet, mert a mostani éjszakai kijárási tilalom csak 15 napig lehetne érvényben enélkül. Csehországban nem elégedettek a szigorítások eredményével, ezért újabbak jöhetnek.


Franciaország

A francia kormány nem zárja ki az országos karantén újbóli elrendelését a koronavírus-járvány megfékezésére, miután vasárnap több mint 52 ezer új fertőzöttet regisztráltak, ami napi rekordnak számít. "Látva a járvány terjedését, semmit sem szabad kizárni a teendők közül" - mondta Cédric O digitális átállásért felelős államtitkár a France Info hírrádióban.

Az egészségügyi tárca vasárnap közzétett adatai szerint szombat óta 52 010 új esetet regisztráltak a hatóságok az előző napi több mint 45 ezer után, a pozitív tesztek aránya pedig 17 százalékra emelkedett a szombati 16 százalékról. Az elmúlt 24 órában a halottak száma 116-tal 34 761-re emelkedett.

Szombat óta már a franciák kétharmadát érinti az éjszakai kijárási tilalom,  amely este kilenc óra és reggel hat óra között van érvényben a százból 54 megyében.

Spanyolország

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében a spanyol kormány vasárnap ismét szükségállapot elrendeléséről döntött, amely törvényi keretet biztosít az éjszakai kijárási tilalom bevezetéséhez.

"Rendkívüli helyzetben élünk.(...) Azért rendeltünk el újból szükségállapotot, mert a fertőzések megfékezéséhez és a vírus feltartóztatásához ez a leghatékonyabb eszköz" - fogalmazott Pedro Sánchez miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után tartott madridi sajtótájékoztatón. Hozzátette: az ország 17 tartománya és két észak-afrikai exklávéja közül 11 kérvényezte ezt a lépést a kormánynál az elmúlt néhány napban.

Ahhoz, hogy ez az állapot 15 napnál tovább tartson, parlamenti jóváhagyás kell, ezért a miniszterelnök arra kérte a parlamentet, hogy fogadják el a veszélyhelyzet meghosszabbítását május 9-ig.

A járvány miatt országos szükségállapot bevezetésére legutóbb március közepén került sor, a spanyol parlament ezt összesen hatszor hosszabbította meg, és fenntartotta egészen június 21-ig.

Míg a tavaszi intézkedéssel lakhelyelhagyási tilalom is együtt járt, most csak az éjszakai kijárást korlátozzák, általánosságban este 23 órától másnap reggel 6 óráig, amelynek kezdetét és végét a tartományok saját hatáskörben módosíthatják plusz-mínusz egy órával.

Az egyetlen kivételt a Kanári-szigetek jelentik, ahol a kedvező járványügyi adatok miatt nem lép életbe korlátozás. Több európai ország, például Nagy-Britannia, Németország és Svédország épp feloldotta a karanténkötelezettséget a spanyol szigetekről érkezőkkel szemben.

Csehország

Szinte biztos, hogy a cseh kormánynak szigorítania kell a járványügyi intézkedéseken, mivel az eddigi próbálkozások nem lassították le a vírust. A miniszterelnök, Andrej Babis a közösség oldalán azt mondta, hogy egyelőre nem működnek az intézkedéseik.

A következő hét lesz a legfontosabb, és ha nem történik csoda, akkor nincs más választásunk, mint tovább szigorítani intézkedéseinket
– mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy szeretné, ha a karácsonyt normális keretek között lehetne ünnepelni, de nem tud ígérni semmit.

AZ ORSZÁGBAN AZ ELMÚLT HÉTEN MEGDUPLÁZÓDOTT A HALÁLOS ESETEK SZÁMA.

Vasárnap estig a Covid-19-betegség szövődményeiben 2201 ember halt meg, ebből 694-en a múlt héten - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfő reggel közölt adatokból.

Szerdától szombatig az elhalálozások száma minden nap meghaladta a százat. A legtöbben, 121-en, szerdán haltak meg. Vasárnap egyelőre 71 áldozatot tartanak nyilván a statisztikákban. Ezek a számok később általában módosulnak, így valószínűsíthető, hogy a múlt heti napi átlag meg fogja haladni a százat.Aggodalomra ad okot, hogy szombat estig már 5345-re emelkedett a kórházban kezeltek száma, ami 50 százalékkal magasabb az egy héttel ezelőtti számnál. Az orvosok által súlyosnak minősített esetek száma harmadával 800-ra emelkedett.
A kórházaknak a Covid-19 kezelésére elkülönített osztályai már mintegy 80 százalékban megteltek
- közölte Milan Kubek, a cseh Orvosi Kamara elnöke vasárnap este a közszolgálati televízióban.

A kórházaknak gyors segítségre van szükségük, mert rövidesen sem egészségügyi személyzetből, sem műszaki berendezésekből nem lesz elegendő.
Már több mint hétezer orvos és nővér fertőződött meg, illetve vonult karanténba, ők hiányoznak a munkahelyükön
- mutatott rá Kubek.

Prágában a cseh hadsereg a hétvégén befejezte egy 500 ágyas tábori kórház építését, amely a jelentések szerint már ezen a héten működőképes lesz. Közben döntés született arról, hogy a dél-morvaországi Brünnben is épül egy tábori kórház, a sajtó szerint 300 ággyal.

A cseh egészségügyi minisztérium kimutatása szerint az igazolt fertőzöttek száma az egész országban jelenleg meghaladja a 158 ezret.

Olaszország

Olaszországban is tovább szigorítanak. A vendéglátóhelyek este hat órai bezárását jelentette be a koronavírus-járvány elleni újabb szigorításként vasárnapi sajtótájékoztatóján Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, arra kérve a lakosságot, hogy csak munkavégzés vagy iskolába járás miatt hagyja el otthonát. Az újabb intézkedések országosan vasárnap éjféltől léptek életbe, és november 24-ig érvényesek.


A bárok, presszók, fagylaltozók, éttermek és más vendéglátóhelyek esti zárását 18 órára tették, és a korlátozás a hét minden napjára vonatkozik.  Az éttermekben minden asztalnál legfeljebb négy vendég foglalhat helyet, kivéve, ha ugyanannak a családnak több tagjáról van szó. Betiltották az utcán vagy szabadtéren történő étel- és italfogyasztást. Az étel-házhozszállítás éjfélig engedélyezett. Ismét bezárják Olaszországban a mozikat, színházakat, koncerttermeket, edzőtermeket, uszodákat, diszkókat és játéktermeket.  A múzeumok nyitva maradnak. Szüneteltetik az amatőr csapatsportokat. Tilos lesz mostantól a hivatalos és magánjellegű rendezvények, ünnepek rendezése, közöttük a házibuli, az esküvői ebéd és a jelenléttel tartott konferenciák is. Az óvodák, általános iskolák 14 éves korig továbbra is tantermi oktatásban működnek, ha ennek biztonságos feltételeit az oktatási intézmény biztosítani tudja. A gimnáziumok, szakközépiskolák tanóráik 75 százalékában átállnak az online tanításra, a tömegközlekedés terhelésének enyhítésére. A távmunka fenntartását szorgalmazzák a közigazgatásban és minden más munkahelyen.

Giuseppe Conte kijelentette, nem vezetnek be általános és országos kijárási korlátozást, és egyelőre nem zárják le a belföldi, tartományok közötti utazást sem. A miniszterelnök ugyanakkor "erősen tanácsolta", hogy a lakosság kizárólag munkavégzés, iskolába járás vagy sürgős indokból hagyja el otthonát. Az otthonokban is csak azok tartózkodjanak együtt, akik egy fedél alatt élnek - tette hozzá.

Horvátország

Horvátország hétfő éjféltől két hétig újabb szigorításokat léptetett életbe, korlátozza a rendezvényeken részt vevők maximális létszámát, tilos alkoholt árulni éjfél és reggel hat óra között, továbbá kötelező a maszk viselése nyílt térben is - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján a válságstáb. A szigorításokról az után döntött a testület, hogy a héten sorra dőltek meg a korábbi csúcsok az újonnan regisztrált fertőzöttek számában, és egyre több embernek van szüksége kórházi ellátásra.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője ismertetése szerint ötven fő felett tilosak lesznek a nyilvános összejövetelek, esküvőkön, temetéseken legfeljebb 30-an, más magánjellegű rendezvényeken legfeljebb 15-en vehetnek részt. A sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni, abban az esetben, ha nem tartható be a 1,5 méteres távolság, és nyitott térben is kötelező a maszk viselése. Éjféltől reggel hat óráig tilos szeszesitalt árulni. Ez utóbbit a válságstáb azzal magyarázta, hogy miután egy korábbi rendelet miatt a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk, sokan a benzinkutakon és éjjel-nappali boltokban vásárolnak szeszesitalokat, amit azt követően köztereken fogyasztanak el.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések