A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Keresztény fehér ember már nem is kaphat Oscart

Az Elfújta a szél, a Tíz kicsi néger, a Dzsungel könyve, Dumbó rasszistának, diszkriminatívnak, elnyomónak, kirekesztőnek titulálása után itt az új hollywoodi őrület: amely filmben nincs egy fekete, vagy más színes bőrű, nem kap szerepet egy LMBTQ+ színész, vagy akár az alkotók között nincs megfelelő mértékben reprezentálva valamely faji, etnikai kisebbség, a film tuti bukja az Oscart.

Nincs vége a globális gender, BLM-hisztinek, amely már a filmipar legnívósabbnak számító eseményét, az Oscar-díj átadást sem kíméli. Legalábbis erre utal a The Guardian mai cikke, melyben arról írnak, a jövőben csak olyan filmalkotások szerepelhetnek, és nyerhetnek a legjobb film kategóriában, melyeknél előnyt élveznek a kisebbségeket képviselő szereplők, valamint stábtagok. A sokszínűség, és az egyenlő képviselet ösztönzése érdekében az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) hozott döntést, azonosulva a világban terjedő globális liberális őrülettel.

Az elképesztő, minden képzeletet felülmúló ötlet szerint a jövőben, pontosan 2024-től elvárás, hogy a filmben legalább az egyik főszereplő, de legalábbis egy fontosabb mellékszereplő valamilyen faji kisebbségből származzon, a szereplők minimum 30 százaléka alulreprezentált csoportból kerüljön ki. Ez még azonban nem elég Hollywoodnak, a film témája is valamilyen kisebbség ügyével foglalkozzon, ez legyen a központi történet.

Az akadémiának mindez persze nem elég, a stáb, vagy a gyártás területén is komoly követelményrendszert állított fel. Azt kérik, hogy a film készítői között legalább két vezető alulreprezentált csoport tagja legyen, az a legjobb, ha valamilyen faji vagy etnikai kisebbséget képviselnek. Ha az ember az Oscar közelébe szeretne jutni, az sem árt, ha a stáb tagjai közül is minél többen hasonló kisebbség tagjai, de 30 százalék legyen mindenképpen alulreprezentált kisebbségből érkező.

A cikkből az is kiderül persze, hogy az akadémia szerint az alulreprezentált csoportok között vannak nők, színes bőrűek, LMBTQ + emberek vagy fogyatékkal élők.

A The Guardian még idézi is David Rubint, a filmakadémia elnökét, aki szerint „a nyílásnak szélesednie kell, hogy tükrözze változatos globális népességünket mind a mozgóképek készítésében, mind a hozzájuk kapcsolódó közönségben.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések