Házi áfonyás, citromos galette sok gyümölccsel: a franciák mennyei pitéje

Tombol a piteszezon, készíts minél többfélét! A hajtogatott, rusztikus külsejű galette remek választás.

A kör alakú, mutatós külsejű galette nagyon jól variálható, szezonális alapanyagokkal mindig változatossá teheted. Az omlós, édes tésztához a fanyar áfonya jól illik. Akár teljes kiőrlésű vagy gluténmentes lisztből is elkészítheted. Ha rusztikusabb külsőt szeretnél, szórd meg barna cukorral. Egy gombóc fagyi jól jön a tetejére.

Hozzávalók:

* 20 dkg liszt
* 10 dkg vaj
* 2 evőkanál cukor
* 1 db tojás
* 1 csomag vaníliás cukor
* 1 csipet só
* 2 evőkanál hideg víz
* 1 db citrom
* 1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez
* 35 dkg áfonya
* 2 evőkanál cukor
* 2 evőkanál kukoricakeményítő
* 1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

A lisztet szórd egy tálba, add hozzá a sót, a kétféle cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat és a hideg, kis darabokra vágott vajat. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát, nehogy a vaj megolvadjon a kezedtől. Rugalmas tésztát kell kapnod. Amennyiben szükséges, adj még hozzá egy evőkanál hideg vizet. Tedd a hűtőbe 30 percre.  

Közben a töltelékhez az áfonyát mosd meg, majd jól csepegtesd le. Keverd össze étkezési keményítővel, és szórd meg cukorral.

Pihentetés után a tésztát lisztezett felületen nyújtsd kör alakúra. A közepére halmozd a tölteléket. Arra ügyelj, hogy a szélénél hagyj szabadon egy háromcentis sávot. Ezt hajtsd a gyümölcsre, és óvatosan nyomkodd össze. Rakd át sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend meg a tészta peremét egy felvert tojással. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd aranybarnára 25-30 perc alatt.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések