A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A farmer, és különösen a klasszikus, indigókék darabok gyakori mosása rendkívüli módon szennyezi környezetünket

Minden alkalommal több ezer mikroszál kerül ily módon természetes vizeinkbe.

Évek óta egyre több szó esik a fast fashion márkák által vég nélkül gyártott ruhadarabok környezetszennyező hatásáról. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a textíliák tömeggyártásával és felhalmozásával járó ipari szennyezés hatásai máris visszavonhatatlan károkat okoztak ökoszisztémánkban, és komolyan veszélyeztetik egészségünket.

Szinte nincs olyan ember, akinek a szekrényében ne lapulna legalább egy farmerből készült ruhadarab. A farmernadrág kényelmes, praktikus, mindennapi rohangálásra alkalmas és soha nem megy ki a divatból. Csakhogy ritkán gondolunk bele, hogy tisztításuk mivel jár. A klasszikus, indigószínű blue jeans a legkritikusabb darab, ugyanis mosáskor - ahogy ezzel valószínűleg sokan szembesültek már - bizony engedi a színét. És ez csak az egyik probléma vele.

Amikor közel 50 ezer mikroszál szabadul fel

Az indigószínű farmerekből származó mikroszálak Kanada-szerte egyre több vízmintából mutathatók ki Torontótól kezdve az északi sarkvidékig - derül ki egy, a newscientist.comáltal feldolgozott kutatásból, melyet a Torontói Egyetemen dolgozó Miriam Diamond és kollégái készítettek. Az említett ruhadarabból mosásonként körülbelül 50 ezer mikroszálacska kerül a szennyvízbe és jut ki a természetbe. A vizsgált vízmintákban található mikroszálak körülbelül 12-25 százaléka származott valamilyen indigókék színű farmerből.

A mikroszálak olyan a hajszálnál is százszor vékonyabb szálak, amelyek szabad szemmel nem láthatók, ám a textíliákból nagy számban szabadulnak fel mosáskor. A vizsgált mintákban találhatók közül néhány 1500 méteres mélységből került elő, ami a kutatók szerint arra utal, hogy ezek a részecskék gond nélkül képesek nagy távolságokat megtéve bejutni az állóvizekbe is. "Legnagyobb koncentrációban a sekély, külvárosi tavakban találhatók" - teszik hozzá. Noha a tanulmány csak a kanadai állapotot tükrözi, készítői azzal számolnak, hogy az eredmények gyakorlatilag a világ bármely táján hasonlóak lehetnek.

"Az adatok sajnos nem meglepőek a környezetvédelemmel foglalkozó szakemberek számára" - kommentálta Caroline Gauchotte-Lindsay, a Glasgow-i Egyetem munkatársa. Mint mondta, az eredmények azért is figyelemfelkeltőek, mert sok tanulmány csak a természetbe egyre nagyobb mértékben bekerülő, műanyagokból felszabaduló mikroműanyagokra koncentrál. Kimondottan a mikroszálak csoportjáról - vagyis a textilekből távozó szintetikus szálakról - jóval kevesebb szó esik.

Milyen gyakran érdemes mosni a farmert?

Környezetszennyezés szempontjából az sem elhanyagolható körülmény, hogy a farmergyártáshoz tetemes mennyiségű vegyszert használnak fel. A két körülményt figyelembe véve szakemberek azt javasolják, hogy a farmert ne mossuk ki minden felvétel után. Az egyik nagy gyártó - melynek termékei az idézett tanulmányban is szerepelnek - például azt ajánlja, hogy havonta csak egyszer mossukfarmerből készült ruhadarabjainkat. Ez persze nyilván attól is függ, hogy hányszor viseljük, mert ha több darabot hordunk felváltva, ritkábban kell mosni őket.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések