A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Visítanak a liberálisok Vidnyánszky Attila kinevezése miatt a színművészeti egyetemen

Hangos nyafogásba kezdett a balliberális színész- és rendezői érdekcsoport a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi fenntartásba helyezésének újabb lépése után. 

Most éppen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház és a Magyar Teátrumi Társaság vezetőjének az egyetemet fenntartó alapítvány élére történő kinevezése adott okot arra, hogy farkast kiáltsanak az előadás alapján akár liberális fészekként is jellemezhető Színművészeti beszélő fejei. Zsámbéki Gábor rendező egészen odáig ment, hogy tiltakozásképpen, 41 éves szakmai pályafutás után most ezzel a kinevezéssel indokolja felmondását és kivonulását az SZFE-ről.

Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat, felbontotta szerződését a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel. Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott

– ezekkel a szavakkal jelentették be, hogy a neves rendező tiltakozásból elhagyja az SZFE kötelékét Vidnyánszky Attila és társai kuratóriumi kinevezése miatt. Mellette a Színművészeti egyik intézetvezetője, Gáspár Máté is lemond minden tisztségéről.

Mivel a kinevezett kuratórium az egyes rész-szempontrendszereknek sem felel meg, s így összességében hatványozottan alkalmatlannak tűnik az egyetem által előzetesen megfogalmazott és kommunikált elvárásrendszernek, kollektív szerepvállalásuk számomra objektíve elfogadhatatlan. Belátva azonban, hogy a miniszteri döntés megmásítására nincsen ráhatásom, a kuratórium személyi összetétele, az abból kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása elleni tiltakozásul egyetemi oktatói megbízásomról és egyéb funkcióimról ezennel lemondok

– fogalmazta meg Gáspár az álláspontját. Az egyetem elvárásai mondjuk eddig is ismertek voltak: csak annyit szerettek volna, hogy kapjanak rengeteg pénzt, senki ne merészeljen beleszólni abba, amit csinálnak, és továbbra is szabadon politizálhassanak művészet ürügyén, mint eddig. Az fel sem merült bennük, hogy annak is lehetnek elvárásai, aki a pénzt adja, vagyis a fenntartónak.

A BAJ AZ, HOGY A NEM LIBERÁLIS MŰVÉSZEK ÉS A KOMOLY ÜZLETEMBEREK LIBERÁLIS “MŰVÉSZ” KÖRÖKBEN “ISMERETLENEK”!

Miközben azonban a fenntartó alapítvány kuratóriumának személyi összetételét kifogásoló balliberális megmondóemberek a kommunistáktól már jól ismert szakmaisággal érvelnek, az Index maga is ismerteti azt a hosszú felsorolást, ami szerint Vidnyánszky Attila személye legalábbis nem megkerülhető a jelenlegi magyar színművészetben.

Hiszen, mint ők is írják, a kuratórium elnöke a Nemzeti és a Teátrumi Társaság első embere, az EMMI döntéselőkészítő testületeként működő Színházművészeti Bizottság elnöke, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának művészeti rektorhelyettese, a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó művészeti vezetője és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház főrendezője. Ja! És a Nemzeti Színház igazgatója. Ezzel szemben viszont a kritikusok azzal érvelnek, hogy a kinevezettek közül

…egyetlen egy tagra sem illik, hogy a magyar kulturális-tudományos közélet köztiszteletnek örvendő jeles személyisége lenne.

A kuratórium tagja lesz még egyébként Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, és Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. Vagyis két közismert, az egyetemen oktatott szakmákban jártas művész, továbbá két vezető üzletember. Ahogy az ebben a működtetési modellben szokásos és logikus.

Baj csak az lehet velük, hogy egyik sem közismert liberális szélsőséges. Ezt a ténymegállapítást talán egyikük sem veszi sértésnek. Ugyanis, bármennyire meglepő is ez, nem kötelező liberális szélsőségeseket kinevezni mindenhová, ahová balliberális szélsőségesek kívánkoznak. Ők ugyanis mindenhová kívánkoznak, és mindig világra szóló patáliát csinálnak, ha bárhová is olyasvalakit neveznek ki, akit ők nem akarnak. Tüntetés már volt, ha jól emlékszünk utána “Brüsszel” szokott következni.

GYURCSÁNY FERENC AZ ÜGYBEN MÁR EGYENESEN HÁBORÚS HANGOT ÜTÖTT MEG

A jóindulattal “szebb napokat is megéltnek” nevezhető egykori miniszterelnök a napokban egészen odáig ment, hogy közösségi oldalán teljes ellehetetlenítéssel fenyegette meg Vidnyánszky Attilát személyesen – és úgy általában is az Orbán-kormányok támogatóit – az ügy kapcsán.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések