Puha, szaftos sertésmájat nem nehéz készíteni, csak vess be néhány praktikát! Ebédre és vacsorára is ideális.
A sertésmáj tele van B1- és A-vitaminnal, továbbá könnyen felszívódik belőle a vas. Finom puha lesz, ha betartasz néhány egyszerű szabályt. Az egyik, hogy soha ne sózd be sütés előtt vagy alatt a májat, csak közvetlenül tálaláskor. Továbbá omlósabbá válik, ha fokhagymás tejben pihenteted.
> 2.5 dl tej
> 2 db vöröshagyma
> 3 gerezd fokhagyma
> 3 evőkanál zsiradék
> 1 teáskanál pirospaprika
> 2 evőkanál petrezselyem
> bors
> só
A vöröshagymát pucold meg, és karikázd fel. A zsiradékon süsd üvegesre, majd rakd hozzá a májat. Szórd meg borssal és pirospaprikával, majd öntsd fel kevés vízzel. Fedő alatt párold 10 percig, majd vedd le róla a fedőt, és pirítsd még öt percig. Szúrj kést vagy hústűt az egyik májba, ha a belseje már nem véres, lehúzhatod a tűzről. Szórd meg aprított petrezselyemmel, és szórd meg sóval.
A sertésmáj tele van B1- és A-vitaminnal, továbbá könnyen felszívódik belőle a vas. Finom puha lesz, ha betartasz néhány egyszerű szabályt. Az egyik, hogy soha ne sózd be sütés előtt vagy alatt a májat, csak közvetlenül tálaláskor. Továbbá omlósabbá válik, ha fokhagymás tejben pihenteted.
Hozzávalók:
> 50 dkg sertésmáj> 2.5 dl tej
> 2 db vöröshagyma
> 3 gerezd fokhagyma
> 3 evőkanál zsiradék
> 1 teáskanál pirospaprika
> 2 evőkanál petrezselyem
> bors
> só
Elkészítés:
A sertésmájat tisztítsd meg a nem kívánt részektől, így a hártyáktól és az erektől. Alaposan mosd meg, majd itasd le róla a nedvességet, és vágd kisujjnyi vastag szeletekre. Rakd egy tálba, reszeld rá a fokhagymát, és önts rá annyi tejet, amennyi ellepi. Fedd le, és tedd a hűtőbe legalább négy órára, még jobb, ha egy egész éjszaka pihenteted. Sütés előtt a májat csepegtesd le, és törölgesd szárazra.A vöröshagymát pucold meg, és karikázd fel. A zsiradékon süsd üvegesre, majd rakd hozzá a májat. Szórd meg borssal és pirospaprikával, majd öntsd fel kevés vízzel. Fedő alatt párold 10 percig, majd vedd le róla a fedőt, és pirítsd még öt percig. Szúrj kést vagy hústűt az egyik májba, ha a belseje már nem véres, lehúzhatod a tűzről. Szórd meg aprított petrezselyemmel, és szórd meg sóval.
0 Megjegyzések