A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szívbetegséget okoz, de lefizették a kutatókat, hogy ez ne derüljön ki – A cukoripar titkai

A bőkezű támogatók gyakran elvárták, hogy a tanulmányokból egy-két adat kimaradjon.

Noha már évszázadokkal korábban is voltak, akik fogyókúráztak, mégis csak jóval később indultak meg a táplálkozástudományi kutatások, melyek eleinte a zsírt tették a súlygyarapodás fő felelősévé. Csak az 1960-as éves tájékán merült fel, hogy a zsírok és a cukor esetleg együttesen tehetnek a hízásról valamint a vele gyakran együtt járó szív- és érrendszeri megbetegedésekről.

A cukor hatásairól szóló kutatásoknak azonban egy jelentős része sosem látott napvilágot, köszönhetően annak, hogy a cukoripar óriásvállalatai akkor biztosítottak a tudományos intézetek számára bőkezű támogatást, ha ezeket nem publikálják, vagy helyettük a zsírokat tolják előtérne. Éppen ezért még hosszan a zsírok maradtak a bűnösök a köztudatban.

A cukor és a szívbetegségek

A PLOS Biology hasábjain a Kaliforniai Egyetem San Francisco Kara történeti dokumentumokat mutatott be frissen, melyek erőteljesen arra utalnak, hogy a cukoripar többször meghiúsította, hogy olyan kutatási eredmények kapjanak nyilvánosságot, melyek a közvéleményt a gazdasági érdekeikkel ellentétesen befolyásolnák.

Miután a dokumentumokat megvizsgálták, az UCSF kutatói azt állítják az 1968-ban alakult Sugar Research Foundation – Cukorkutató Intézet -, mely az eredeti Sugar Association, azaz Cukor Egyesület szervezetéhez is kapcsolódott, állatkísérletekkel sikeresen igazolta, hogy a cukorfogyasztás szorosan kapcsolódik a szív- és érrendszeri megbetegedésekhez.

Az egyik kísérletben patkányoknak adtak a kutatók cukorban gazdag étrendet, melynek hatására a triglicerid és a koleszterin mennyisége is emelkedett a vérükben. Ez az emberek esetében a szívbetegségek kialakulásának megemelkedett kockázatával jár.

Egy másik kutatás a cukor fogyasztásával egy olyan enzim termelését kötötte össze, mely közvetlenül összefügg rákos betegségek kialakulásával.

A UCSF kutatói szerint ezekkel az eredményekkel a Cukorkutató Intézet valószínűleg elégedetlen volt, hiszen eredetileg egészségügyi pozitívumokat kerestek, így sosem jelentették meg a kutatásokat még tudományos lapokban sem.

A vizsgálat írói közül Stanton Glantz azt nyilatkozta a The New York Times újságírójának, hogy ugyan a dokumentumok több évtizedesek, mégis azt bizonyítják, hogy cukoripari vállalatok tudatosan költöttek arra, hogy a cukor káros hatására minél kisebb hangsúly kerüljön a sajtóban.

A Cukor Egyesület azóta kiadott közleményében kritizálta a tanulmányt, és azt állította, hogy a kérdéses kutatások nem is kutatások, csak spekulációk voltak bizonyítékok nélkül. Az egyesület 2016-ban a Texas-i Orvosi Egyetem Anderson Rákközpontját is megrótta azért, mert tanulmányban közölték, a nyugati étrendben a cukor túlzott fogyasztása a mellrák és az áttétek gyakoriságát is megnöveli.

A kaliforniai tanulmányhoz hasonló kutatás már 2015-ben is jelent meg a PLOS Medicine oldalain, ahol az derült ki, hogy az 1960-as években az Egyesül Államokban elindult, a népesség körében a fogszuvasodást megelőzni hivatott program is a cukoripar irányítása alatt áll. Éppen ezért ahelyett, hogy a cukorfogyasztás csökkentésére biztatták volna a lakosságot, a fogkő eltávolítását, sőt a fogszuvasodás elleni vakcinákat helyezték a kampány főprofiljába.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések