A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Ezek az emberek a megmentőink” – a vírussal szemben tartósan védettek húzzák majd ki társadalmunkat a bénultságból

Két magyar orvos írt a most folyó, főként magánfinanszírozással zajló kutatásról. „Minél többünkről derül ki, hogy IgG pozitív, annál hamarabb fogunk gazdaságilag is magunkhoz térni” – írják. 

Izgalmas tanulmányt tett közzé a (T)Egyél az életedért Facebook-csoportban Dr. Bezzegh Attila, az orvosi laboratóriumi diagnosztika és mikrobiológia szakorvosa és Dr. Patay Gábor orvos.

Ebben arról írnak, miért lényeges a koronavírus fertőzésen már átesettek tesztelése.

A tanulmányban leírják, hogy a koronavírus fertőzés állapotát fontos és járványügyi szempontból nélkülözhetetlen laboratóriumi vizsgálatokkal nyomon követni, igazolni. Két módon lehet bizonyítani a fertőzés:

a vírus kimutatható a szervezet hámsejtjeiben (ez a vírus örökítő anyagának, az RNS-nek nevezett vírus nukleinsav kimutatásának a segítségével történik)

 vagy a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulák, antitestek kimutatásának segítségével.

"A vírus nukleinsav-alapú kimutatása polimeráz láncreakcióval (Polymerase Chain Reaction, PCR) igen költséges, eszköz és munkaigényes vizsgálat, ugyanakkor nagy mértékben függ a tökéletesen kivitelezett mintavételtől – ami a legnagyobb igyekezet ellenére is nem ritkán sikertelen (a mintavétel során megtörténik a garat- és orrnyálkahártya hámsejtek levétele, azonban mégsem kerül bele olyan sejt, amelyből a vírus kimutatható volna), így a vizsgálatok 20-30%-ban úgynevezett álnegatív eredményt adnak: tehát a vírus ott van, csak nem sikerül kimutatnunk" - írják.

A PCR vizsgálat árának töredékéért elvégezhető a vírus elleni védekezés eredményeként a szervezetünkben megjelenő koronavírus elleni antitestek kimutatása (SARS-Cov-2 elleni IgM és IgG).

"Ezeket az antitesteket – más fertőzéses folyamatokhoz hasonlóan – az immunrendszer sejtjei a vírus szervezetbe kerülését követően kezdik el termelni. Először a fertőzést követő 5-8. napon az IgM tipusú antitest válik kimutathatóvá (valójában már korábban beindul a termelés, de a módszereink csak egy bizonyos mennyiség felett képesek észrevenni, ezért csak az 5. nap után lesz pozitív). A 14-21 napok között pedig az IgG tipusú antitest is megjelenik.

Egy ábrán a folyamat időbeli lefutását ábrázolják:
A tünetek kialakulását követő negyedik hét végére az IgM szint lecsökken, kimutathatatlanná válik, onnantól csak az emelkedett IgG szint deríthető fel, az viszont hónapokon át.

"A vizsgálatokat az elmúlt napokban nagy számban megkezdtük Magyarországon is. A tesztet vérből kell elvégezni, jelenleg a szokásos laboratórium vérvétel során (könyökhajlati vénából) levett vérminta a kiindulási alap, ebből végzi el a labor az antitest-kimutatást.

Az elmúlt időszakban több tucat, a laboratóriumi reagens-ellátóknál eladásra kínált tesztet vizsgáltunk be és találtunk köztük több olyat, amely nagy érzékenységgel és megbízhatóan képes az antitesteket meghatározni. Laboratóriumunk a törvényi szabályozásnak megfelelően kizárólag olyan teszttel dolgozik, amely rendelkezik a CE-IVD minősítéssel, tehát az Európai Unió országaiban a betegellátás területén felhasználhatóak az ezzel kapott eredmények.

A közei jövőben elérhető lesz az ujjbegyből vett vércseppből történő vizsgálat is, illetve a székletből történő meghatározás is. (Utóbbi fontos annak meghatározásához, hogy s betegségen átesett személy a széklettel ürít-e még kórokozót.)"

Az orvosok azt is leírják, hogy a jelenlegi teszttel kapott eredmények a következő módon értékelhetők:

1. SARS-CoV-2 elleni IgM és IgG antitest nem mutatható ki a vizsgált szérumban. Ez nem jelenti azt, hogy az illető nem fertőződött meg, csupán azt, hogy még nem érte el a kimutathatóság szintjét az IgM és IgG érték, Ilyenkor – amennyiben van tünete, vagy a környezetében van beteg ember – egy későbbiekben megismételt vizsgálat már pozitív eredményt adhat. A negatív eredmény tehát nem zárja ki biztosan a fertőzést.

2. SARS-CoV-2 elleni IgM antitest pozitív. Ebben az esetben a vizsgált személy termel vírus elleni IgM antitestet, tehát nagy valószínűséggel fertőzött, és a fertőzés időpontjától kb. 5 -21 nap telhetett el. Ilyenkor kialakulhatnak tünetek is, de az esetek egy részében (ma még nem tudjuk pontosan megmondani mekkora ez a populáció) teljesen tünetmentesen is átvészelheti a fertőzést.

3. SARS-CoV-2 elleni IgM és IgG antitest pozitív. Mindkét antitest kimutathatóan jelen van, ez a fertőzés kialakulásától számított 14 -28 nap között a legvalószínűbb, de ez követő időszakra is áthúzódhat. Amennyiben kialakul a megbetegedés (COVID-19 betegség), akkor az antitestek jelenléte a betegség teljes időszaka alatt kimutatható.

4. SARS-CoV-2 elleni IgG antitest pozitív. Ebben az esetben a vizsgált személy már átesett a fertőzésen, és abból meggyógyult, jelenlegi ismereteink szerint tartósan „védett”: tehát egy újabb fertőzés esetén órák, esetleg egy két napon belül, minimális tünetekkel, vagy tünetmentesen képes azt leküzdeni. Az IgG pozitív emberek még pár héten keresztül üríthetik (pl. székletükkel) a vírust (a legtöbb vizsgálat szerint ez 2 hétig tart), azonban ennek elmúltával már nem fertőznek, munkaképesek, el tudják látni feladataikat.

"A világgazdaság, egészségügy nagyon komoly károkat szenved el a koronavírus pandémia miatt.

Az IgG pozitív személyek aránya pontosan ugyanolyan exponenciális görbe mentén fog szaporodni az elkövetkező időszakban, mint ahogy az új fertőzöttek száma is növekszik – azonban ezek az emberek a megmentőink, akik már túl vannak a veszélyen, és munkájukkal ki tudják billenteni társadalmunkat a rettenetes bénultság állapotából. Minél többünkről derül ki, hogy IgG pozitív, annál hamarabb fogunk gazdaságilag is magunkhoz térni.

A vizsgálatok számos budapesti és jó néhány vidéki helyszínen hozzáférhetőek lesznek, kisebb mértékben TB finanszírozottan, nagyobb mértékben magánfinanszírozás mellett, Egészség-pénztár, illetve magán biztosító is beszáll a vizsgálatok ellentételezésébe. Az elkövetkező napjainkat folyamatosan a laborban fogjuk tölteni, vizsgálatok ellenőrzésével, leletezéssel, abban bízva, hogy ezek az eredmények az alagút végén látható pislákoló fényt fogják közelebb hozni.

Legyen minél több tünetmentes SARS-CoV-2 szelektív IgG pozitív lelettel bíró honfitársunk, ez jelenti most a kiutat!

Az IgG pozitív, felgyógyult személyek véréből kivont antitestek (amit plazma-donáció útján lehetne kivonni) valószínűleg sokat tudnának segíteni az életveszélyes állapotba kerülő fertőzötteken: ez a legendás, több évtizede ismert gamma-globulin készítmény, illetve ennek a fiatalabb változata, a Pentaglobin.

Az eljárást ma is hatásosan alkalmazzák egyéb vírusos és bakteriális fertőzések azonnali kezelésére. Ezért is lényeges minél több szerológiai vizsgálat elvégzése."

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések