A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A magyar lakosság nagy részét szűrni lehetne a koronavírusra, akár néhány nap alatt

Kutatók tettek erre javaslatot egy tanulmányban. 

Magyar és külföldi szakemberek olyan folyamat kifejlesztésén dolgoznak, amellyel a lakosság nagy részét szűrni lehetne a koronavírusra, akár néhány nap alatt. Ez több tucat ember mintájának együttes vizsgálatával valósulna meg. A terv kidolgozói szerint a veszélyeztetettek elkülönítésével ezután hatékonyan fékezhető lenne a járvány - írja az Index.

A Török Ákos informatikus, Glattfelder Tamás közgazdász és Vilmos Péter, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont csoportvezetője is a tagja egy olyan szakértői csoportnak, amelyik egy, a magyar lakosság szinte teljes egészének néhány nap alatt megvalósítható koronavírus-szűréséről készített tervet. Ezt egy tanulmányban foglalták össze.

A terv kidolgozói szerint a megoldást az PCR-minták együttes elemzése, úgynevezett poolozása jelenti. Ezt a módszert már tesztelik izraeli kutatók. Egy immunológus elmondta az Indexnek, hogy ez elméletileg tökéletesen kivitelezhető, hiszen a minták poolozása, vagyis együttes elemzése sokszor kipróbált, működőképes kutatási stratégia.

"A javaslat lényege a vírus RNS-ének, vagyis praktikusan a vírus jelenlétének kimutatására szolgáló eljárás, az RT PCR (reverz transzkriptáz polimeráz-láncreakció) működéséből fakad."

"Leegyszerűsítve a trükk annyi, hogy ha több ember mintáját összeöntjük, majd együttesen elemezzük, akkor ugyanúgy kiderül, hogy a sok (akár 64 minta) közül akár egy is pozitív."

Ez pedig azt jelenti, hogy nem kell mindenkire egyenként lefuttatni a több órát igénylő és több ezer forintba kerülő tesztet, hanem akár több tucatnyi embert is lehet egyszerre tesztelni. Ez csökkenti az erre fordított időt, energiát, költséget.

A PCR-technológia lényege, hogy a vizsgálni kívánt örökítőanyagot – és csak azt, az egyéb szennyező nukleinsavakat nem – több ismétlődő lépésben felszaporítják a mintában, hogy a tesztelő fázisban már könnyebb legyen kimutatni. Az eljárás működése nem függ attól, hogy hány embertől származik a minta: ha benne van a vírus RNS-e (pontosabban az RNS alapján szintetizált DNS), akkor azt ki fogja mutatni.

Az ugyan nem mutatható ki, hogy pontosan ki fertőzött, viszont egy csoport vizsgálatakor kiderülhet, hogy senki sem fertőződött meg közülük.

"A javaslat szerint egy-egy közösen tesztelt csoportban olyan embereket kellene együtt elemezni, akik a gyakorlatban is találkozhatnak egymással (például egy háztartás, lakóközösség vagy munkahelyi közösség tagjai), és így megfertőzhetik egymást" - írja az Index.

Ha sikerülne megvalósítani a teljes lakosság vagy a jelentős részének tesztelését, akkor izolálni lehetne a fertőzötteket, és vissza lehetne szorítani még korai szakaszban a járványt. A teljes tesztelést néhány hetente meg kellene ismételni, hogy időben felfedezzék az új fertőzéseket, és a tömeges járványt meg lehetne előzni. A javaslat szerint a határokon is tesztelőpontokat kellene felállítani, ahol szűrhetnék többek közt a belépni kívánó kamionsofőröket.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések