A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Az észak-koreai diktátor húga veheti át a kommunista ország vezetését

Észak-Korea legbefolyásosabb nője kezébe kerülhet az ország.

Jelenleg nagyban megy a találgatás arról, hogy Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun életben van-e még, és ha igen, képes lesz-e tovább vezetni a kommunista diktatúrát a távol-keleti országban. Több médium is arról számolt be, miszerint rosszul sikerült a 36 éves vezető szívműtétje, és akár már meg is halhatott.

Ezzel együtt szinte rögtön felmerültek a találgatások, ki veheti át a vezetést Kim Dzsonguntól. Észak-Korea államformáját nem hivatalosan szocialista örökletes monarchiának szokták nevezni, uralkodói pedig a Kim-dinasztiából kerülnek ki. A jelenlegi vezető legidősebb gyermeke azonban még csak 10 éves, így ha csak átmenetileg is, egyelőre biztosan másnak kéne átvennie a stafétát, amennyiben Dzsongun valóban nem lesz többé képes erre.

A legesélyesebb jelölt a szerepre a diktátor húga, Kim Jodzsong, akiről nem meglepő módon hasonlóan keveset tudni, ahogy úgy általában az észak-koreai történésekről.

A dél-koreai hírügynökségek azonban tudni vélik, hogy Jodzsong a legbefolyásosabb nő az országban, a diktátor jobbkeze, és a legvalószínűbb jelölt a diktatúra vezetésére.

Ezzel érdekes helyzetbe kerülne az ország, hiszen fennállása óta kizárólag a Kim-dinasztia férfi tagjai uralkodtak, a család nőtagjairól ellenben jellemzően nagyon keveset tudni.

Bár a Kim-dinasztiával kapcsolatban sosem lehet biztos tényekre támaszkodni, úgy vélik, hogy a nő Kim Dzsongil legfiatalabb gyermekeként látta meg a napvilágot 1988-ban Phenjanban.

Ugyanabban a svájci magániskolában tanult, ahol testvére, Kim Dzsongun, sőt, állítólag együtt is laktak 1996 és 2000 között – ekkor alakult ki köztük a szoros testvéri kapocs.

Hazatérve a Kim Ir Szen Katonai Egyetemen és a Kim Ir Szen Egyetemen is tanult, az utóbbin számítástechnikai végzettséget szerzett.

Először 2010-ben tűnt fel néha édesapja mellett a Koreai Munkapárt egyik eseményén. Nagyobb figyelmet akkor kapott, amikor 2011-ben Kim Dzsongil temetésének megszervezésében segédkezett – ekkor tűnt fel több ízben testvére, az új vezető mellett. Ezt követően lépett aktívan bátyja és apja nyomdokaiba, egyre több munkát vállalt a közigazgatásban: 2012-től a Nemzetvédelmi Bizottság tagjaként testvére útjait szervezte. Egyre többször volt látható az állami média felvételein Kim Dzsongun társaságában, az állami média által legtöbbször magas rangú tisztviselőként jellemezve. Hamarosan bebizonyosodott, hogy egyre több titulust birtokol, tagja lett a Koreai Munkapárt politikai bizottságának, illetve a Központi Bizottságnak is.

2018 februárjában történelmet írt: részt vett a téli olimpiai játékok megnyitóján Phjongcshangban, ezzel pedig ő lett a Kim-dinasztia első tagja, aki Dél-Koreába látogatott.

Ezzel világossá vált, hogy egyre nagyobb teret kap testvére mellett, és befolyása egyre nő. Ezt bizonyította az is, hogy ott volt a tavalyi találkozón Donald Trumppal.

A sors fintora, hogy pont az amerikai elnök miatt dőlt romba majdnem a gondosan építgetett karrier: Kim Dzsongun nagy tisztogatásba kezdett, amikor 2019 februárjában becsődölt a tárgyalássorozata Trumppal.

Az amerikai elnök hiába tárgyalt két napig a koreai vezetővel, nem sikerült egyezségre jutniuk – Trump ugyanis nem ment vele abba, hogy feloldják az összes szankciót Észak-Koreával szemben, még akkor sem, ha Dzsongiun a yongbyoni atomreaktor leállítását kínálta cserébe. A találkozó idő előtt ért véget, Trump egyezség nélkül utazott vissza az Egyesült Államokba, Dzsongun pedig azt tette, ami bevett szokás az országban hasonló kudarcok esetén: több fontos diplomatát kivégeztett a phenjani reptéren. Ők vettek ugyanis részt a találkozó megszervezésében, így őket okolta a vezető, a szervezők közt viszont ott volt Kim Jodzsong is. Az pedig szintén köztudott, hogy a vezető egyáltalán nem szívbajos akkor sem, ha saját rokonait kell a kivégzőosztag elé küldeni: saját nagybátyját, Csang Szong Teket szintén az ő utasítására ölték meg.

Jodzsong megúszta annyival, hogy egy időre felmentették tisztségeiből, és egy állami közlemény igazolta azt, hogy a vezető végül megbocsátott húgának: az állami hírügynökség közlése szerint idén áprilisban ismét a Koreai Munkapárt Központi Bizottságán belüli Politikai Bizottságának tagjává nevezte ki testvérét, ezzel jelezve, hogy továbbra is bízik benne.

Jodzsong meg is tesz mindent, hogy bizonyítsa hűségét: márciusban adta ki első hivatalos közleményét, amelyben kemény hangnemben szidalmazta Dél-Koreát, ijedt kutyának titulálva az országot.

Ez annak fényében volt még meglepőbb, hogy pont a Jodzsong személye – az, hogy kilátogatott a dél-koreai olimpiára, hogy többször is találkozott az ország vezetőjével – halvány reménysugarat jelenthettek abban, hogy a két Korea nyit egymás felé.

A nő magánéletéről szintén keveset tudni: 2014-2015 környékén ment hozzá Choe Songhoz, Choe Ryong Hae fiához. Az após nem meglepő módon magas rangú tisztségviselő az országban: a jelenlegi vezető jobbkeze, kulcsfontosságú hadnagya, aki nem mellesleg a nukleáris kérdésekben is döntő szóval bír. A párnak egy gyermeke van, akiről szinte semmilyen információ nem szivárgott ki.

Mindez jól mutatja, hogy a kis botlás ellenére Kim Dzsongun fontos szerepet szánt már eddig is a húgának, aki legalább egy évtizede veszi ki aktívan a részét az államigazgatásból. A vezető állapotáról mit sem tudni, az azonban biztosnak látszik, hogy amennyiben valóban véget ér a Kim Dzsongun-éra, akkor a húga lesz az, aki átveszi a diktatúra vezetését.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések