A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

WHO-főigazgató: „A világjárvány veszélye nagyon is valóságossá vált”

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója sajtótájékoztatót tartott hétfőn a koronavírus-járvány kapcsán Genfben.

„Nagyon is valóságossá vált annak a veszélye, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) pandémiává, azaz több kontinensre kiterjedő világjárvánnyá növi ki magát” – mondta a WHO-főigazgató hétfői sajtótájékoztatóján. „Most, hogy a vírus ennyi országban megjelent, a világjárvány veszélye nagyon is valóságossá vált” – tette hozzá, hangsúlyozva: ez lenne az első pandémia, amelyet ellenőrzés alatt lehetne tartani, miután nem vagyunk kiszolgáltatva a vírusnak – írja az atv.hu az MTI híre alapján.

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz azt is kiemelte, hogy a fertőzéses esetek aránytalanul oszlanak meg a világban. A betegek többsége országok egy kis csoportjára összpontosul: a csaknem 110 ezer fertőzött 93 százaléka négy országban él. Szerinte a járványt kordában lehet tartani a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó, országos szintű lépésekkel. Az olaszországi helyzettel kapcsolatban bátorítónak tartja, hogy az ottani vezetés határozott intézkedéseket rendelt el, amik remélhetőleg hatékonynak bizonyulnak. Kiemelte: „Akár pandémiáról van szó, akár nem, az a játékszabály, hogy sosem szabad feladni”.

Elmondta, hogy a Kínából jelentett mintegy 80 ezer fertőzött több mint 70 százaléka meggyógyult, és már haza is mehettek a kórházból. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma mostanra világszerte megközelíti a 110 ezret, több mint 3800 ember halt meg a fertőzés következtében. A járvány eddig 104 országban jelent meg, főként Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések