A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Új érzékszervet fedeztek fel a kutyáknál magyar kutatók – A szimatolás mellett más dologra is képesek az orrukkal

Az ELTE tudósai svéd kollégáikkal jutottak a döbbenetes felfedezésre.

Azt mindenki tudta, hogy a kutyák orra csodálatos szerv, szaglásuk sokmilliószor érzékenyebb az emberénél, az ebek pedig erre támaszkodva gyakorlatilag elsőszámú érzékszervként használják azt. Most azonban magyar és svéd kutatók közös kutatásából kiderült, hogy a szimatolás mellett hihetetlen dologra is képesek az orrukkal a kutyák: érzékelik az infravörös sugárzást, vagyis a tárgyak vagy élőlények által kibocsátott meleget.

Az ötlet teszteléséhez két különböző kísérletet terveztek a kutatók, írta a kisalfold.hu. A svédországi Lund Egyetemen arra tanítottak kutyákat, hogy két távolban lévő tárgy közül kiválasszák a melegebbet úgy, hogy a két tárgy sem szagában, sem vizuális megjelenésében nem különbözött egymástól, így az állatok csak a tárgyak által kibocsátott infravörös sugárzás alapján tudtak dönteni. A kutyák mind hibátlanul teljesítették a tesztet.

Egy másik kísérletben az ELTE Etológia Tanszék kutatói egy olyan funkcionális MRI vizsgálatot végeztek, amelyben két, különböző hőmérsékletű tárgyat helyeztek a kutyák orra elé, és azt figyelték, hogy van-e olyan agyterület, amely fokozottabb aktivitást mutat a melegebb, mint a hidegebb (szobahőmérsékletű) tárgyra. Az eredmények azt mutatták, hogy az agyi érzőrendszer egyik kérgi területe, amely elsősorban az orr tájékáról fogad bejövő ingereket, nagyobb aktivitást mutat, amikor a kutyák elé a melegebb tárgyat helyezik, mint amikor a hidegebbet.

A tanulmány vezető kutatóját, Ronald H.H. Krögert, a lundi egyetem professzora kiemelte, hogy a kutyafélék sugárzó hőt érzékelő képessége ez idáig teljesen ismeretlen volt. Könnyen elképzelhető, hogy más ragadozók is rendelkeznek ezzel az érzékelési képességgel.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések