A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ekkora összeget ítéltek meg a meglincselt tanár hozzátartozóinak: Szögi Lajos családja rosszul járhat a börtönbiznisz eltörlésével

Tizennégy év alatt csupán tízmillió forintot fizettek az elítéltek a gyászolóknak.

A halálra vert tanár, Szögi Lajos családja lehet az egyik kárvallottja annak a parlamenti döntésnek, amely június 15-ig felfüggesztette a börtönzsúfoltság miatti kártérítések kifizetését. A pedagógus hozzátartozóinak 46 millió forintot ítélt meg a bíróság, amelyből az eltelt 14 év alatt az összeg negyedét, 10 millió forintot kaptak meg.

Mint ismert, 2006-ban a földrajz-biológia szakos tanár két lányával ment autón Vámosújfaluba tartott. Olaszliszkán elsodort egy 11 éves kislányt, de mire kiderült, hogy a gyereknek semmi baja, a tanárt a rokonok már halára verték.

Az egész országot megrázó bűncselekményért nyolc embert ítéltek el. Hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében. Ketten azóta már szabadultak a börtönből. A bíróság egyetemlegesen 46 millió forint kártérítés és annak kamatai megfizetésére kötelezte az elkövetőket.

A Szögi család évekig egyetlen fillért sem kapott, a helyzet akkor változott, amikor az elítéltek közül többen is milliós összeghez jutottak a rossz börtönkörülmények miatt. Az eddig szabadult három elítélttől a végrehajtó, majd a család számlájára közel 10 millió forint került.

– Engem arról nem értesítenek, hogy az elítéltek közül ki fordult bírósághoz a börtönkörülmények miatt, de feltételezem, többen is – kezdte lapunknak a család jogi képviselője.

– A parlamenti döntés egyik vesztese a Szögi család lehet, hiszen ha az elítélteknek nem fizetik ki a kártérítést, ők sem kapják meg az őket illető pénzt. Nem értem, hogy miért nem lehet olyan törvényt hozni, amit én egyébként már többször javasoltam, hogy először a áldozatok családját fizessék ki és csak utána vonják le az elkövetőtől a rájuk rótt költségeket – mondta dr. Helmeczy László.

Átment a szabály

139 igen szavazattal, négy ellenében elfogadta a parlament a kormány javaslatát, amely azonnal hatállyal felfüggeszti a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések kifizetését.

Az elfogadott szabály szerint június 15-ig kidolgoznak egy új szabályozási rendszert, amely a jövőben az áldozatok érdekeit juttatja érvényre.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések