A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Természetes módszerek székrekedés ellen

A székrekedés nagyon kellemetlen tud lenni, különösen, ha huzamosabb időn keresztül fennáll. Ilyenkor a legtöbben hashajtót vesznek be - sokszor feleslegesen. Léteznek ugyanis természetes módszerek is a probléma kezelésére - írja a Házipatika.com.

Testmozgás

Enyhébb székrekedés esetén már egy kis mozgás is eredményt hozhat. Egy kevés tempós séta vagy kocogás segíthet beindítani a bélmozgásokat, de bizonyos jógagyakorlatok is hatékonyak lehetnek.

Relaxálás, helyes tartás

Ha nincs elég idő vagy nem elég nyugodt a környezet, akkor sokaknak nehezebben megy a székletürítés. Éppen ezért fontos, hogy legalább naponta egyszer olyan körülményeket teremtsünk, ahol nyugalomban, elegendő időt rászánva végezhetjük el a dolgunkat. Érdemes lehet egy kis sámlira tenni a lábunkat, hogy térdeink enyhén csípőmagasság fölé kerüljenek, mert ilyenkor sokkal kevesebbet kell erőlködni az ürítéshez.

Aszalt szilva

Az aszalt szilvában sok a rost és évszázadok óta természetes hashajtóként is ismert, ráadásul igen könnyű hozzájutni. Pár szem szilva segít beindítani a bélmozgásokat.

Szenna

Természetes hashajtó, sok helyen kapható, de legyünk vele óvatosak, mert hatása nem mondható enyhének. Általában 6-8 óra kell hozzá, hogy hasson, de túl nagy mennyiségben hasgörcsöket, hasmenést is okozhat. A legjobb lefekvés előtt bevenni, így reggel váltja ki a hatását.

Kiwi

Nagyon magas a rosttartalma, így jót tesz az emésztésnek. Éppen ezért ez a gyümölcs is működhet afféle természetes hashajtóként.

Kávé

A kávé kis mennyiségben szintén segíthet a székrekedésen a benne található koffeinnek köszönhetően. Ugyanakkor fontos tisztában lenni vele, hogy nagy mennyiségben éppen az ellenkező hatást érhetjük el vele, mivel a koffein dehidratál, a folyadékhiány pedig székrekedéshez vezethet.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések