Hirdessen itt

Koronavírus: Berlin műveletet indított a külföldön rekedt németek hazaszállítására

Globális műveletet indított a német szövetségi kormány a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt német állampolgárok hazaszállítására, a 30 bérelt utasszállító gépből álló flotta szerdára virradóra indult el az első útra.

A német diplomácia történetének legnagyobb szabású hazaszállítási akciójának elindítása előtt, kedd késő este Heiko Maas külügyminiszter az ARD országos köztelevíziónak elmondta, hogy világszerte százezer német turista került szorult helyzetbe a járvánnyal kapcsolatos közlekedési korlátozások miatt. Csak Egyiptomban 35 ezren vannak, és jelentős számú német turista keresi a hazajutás lehetőségét egyebek között Marokkóban, a Dominikai Köztársaságban, a Fülöp-szigeteken és a Maldív-szigeteken is.

A miniszter hangsúlyozta: igyekeznek minél hamarabb hazaszállítani mindenkit, de türelemre és megértésre van szükség, mert ugyan mindent megtesznek, amit csak lehet, de így sem lehet "24 órán belüli megoldást felkínálni" mindenkinek.

Az állami segítség mindenkit megillet, de nem mindenki szorul rá. A turistáknak elsőként az utazásuk szervezőjéhez vagy az úthoz választott légitársasághoz kell fordulniuk, és tanácsos feliratkozniuk a külügyminisztérium válságkezelési listájára.

Az úgynevezett légihíd műveletre 50 millió eurót (17,2 milliárd forint) különítettek el. A konzuli védelemről szóló törvény értelmében a hazaszállított németeknek utólag meg kell téríteniük a költségek egy részét.

Az akció elindítása előtt, kedden a külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki a világ valamennyi országára. Nyomatékosan eltanácsolták a német állampolgárokat a szabadidős, nem feltétlenül szükséges külföldi úttól, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte további súlyos korlátozásokkal kell számolni.

A művelet gördülékeny lebonyolításához lazították az éjszakai - 23 órától hajnali 5 óráig tartó - repülési tilalmat a frankfurti nemzetközi repülőtéren, mert nem lehet pontosan előre jelezni a járatok beérkezését.

A külügyminisztérium szóvivője, Maria Adebahr a szerdai berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: reményeik szerint a nap végére hazaszállítanak Egyiptomból 4000 embert, Marokkóból 1900 embert, a Dominikai Köztársaságból 1500 embert.

Kiemelte, hogy "az európai szolidaritás jegyében" az európai uniós társországok állampolgárainak is igyekeznek segíteni.

A kormány a Lufthansa, a TUI és a Condor társaságoktól bérelt gépeket. A műveletet az egyelőre még működő, charterjáratokat közlekedtető utazásszervezőkkel együtt kezdték meg.

Németországban a Bild című lapnak a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatai szerint szerdán nap közben 9926 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 838 esettel több az előző esti 9088-nál. A járványban 26 ember halt meg, 12 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 6 Baden-Württembergben, 5 Bajorországban, 1-1 Hamburgban és Schleswig-Holsteinben.

A Robert Koch járványügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler szokásos napi tájékoztatóján aláhúzta, hogy Németország még mindig csak a járvány elején tart, így a következő időszakban meredeken, exponenciálisan emelkedik majd a az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma, továbbá a vírus okozta betegség (Covid-19) súlyos, és halálos kimenetelű eseteinek száma is.

Ezért mindenkinek be kell tartania az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatok csökkentését célzó óvintézkedéseket, mert csak így lehet lassítani a járványt.

Ha ez nem sikerül, néhány hónapon belül elérheti a tízmilliót a regisztrált fertőzések száma - figyelmeztetett.

Az RKI vezetője a többi között arról is szólt, hogy jelenleg hetente 160 ezer koronavírus teszt elvégzésére van kapacitás Németországban. Ezt ki is használják, és igyekeznek tovább bővíteni.

A járványügyi vezető megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a Deutsche Telekom távközlési szolgáltató a mobiltelefonok használatával kapcsolatos ügyféladatokat bocsátott az RKI rendelkezésére. Az adatok anonimizáltak, nem köthetőek egyes felhasználókhoz, és az intézetben hetek óta folytatott kutatásokat segítik elő. Azt vizsgálják, hogy az ilyen adatokat miként lehet felhasználni a járvány lassításáért folytatott küzdelemben.

Németországban a hét eleje óta átalakult az élet. A napközbeni gyermekellátó intézmények és oktatási intézmények bezártak, az iskolák átálltak a távoktatásra. A szomszédos országokhoz hasonlóan a mindennapi élet összes többi területén is szigorú korlátozásokat vezettek be, az edzőtermektől a templomokig, a szórakozóhelyektől a múzeumokig szinte minden zárva tart, kivéve az élet fenntartásához szükséges kiskereskedelmi üzleteket. Franciaországgal vagy Belgiummal összehasonlítva az a legnagyobb különbség, hogy nincs kijárási tilalom.

Angela Merkel kancellár szerda este televíziós beszédet intéz az ország polgáraihoz. Szokásos szilveszteri köszöntőit leszámítva ez lesz az első ilyen megnyilvánulása kormányfői munkája 2005-ös kezdte óta. Sajtóértesülések szerint nem jelent be újabb korlátozásokat, például kijárási tilalmat, hanem az eddigi intézkedések betartására kéri majd a lakosságot.

További hírek:

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések